Servei Català de Trànsit

SCT

Balanç de la sinistralitat viària del primer semestre de 2020

query_builder   1 juliol 2020 10:15

event_note Nota de premsa

Balanç de la sinistralitat viària del primer semestre de 2020

Es registra una davallada general de l’accidentalitat en els sis primers mesos d’enguany, tret del col·lectiu de vianants

El juny ha finalitzat amb 4 víctimes mortals, el mes amb menys mortalitat des que va començar l’any

S’apel·la a un comportament responsable a la carretera en els desplaçaments d’oci

El Servei Català de Trànsit informa que des de l’1 de gener fins al 30 de juny d’aquest any, 48 persones han mort en 41 accidents mortals a les carreteres catalanes. Això suposa un descens d’un 41,5% en el nombre de víctimes mortals respecte el mateix període de l’any passat, en el qual van perdre la vida 82 persones. Pel que fa a la xifra d’accidents mortals, hi ha hagut un descens del 48,1% respecte el 2019.

En comparació amb el 2010, any de referència per al compliment dels objectius europeus, les víctimes mortals a la xarxa viària interurbana de Catalunya s’han reduït un 54,7%, atès que fa una dècada havien perdut la vida 106 persones en el mateix període anual. S’ha de tenir en compte que la reducció de la sinistralitat s’ha produït en un context marcat pel descens de la mobilitat arran de les restriccions decretades per frenar la propagació de la COVID-19.

Aquest mes de juny, que ha coincidit amb la progressiva desescalada del confinament pel coronavirus i la fi de l’estat d’alarma, hi ha hagut 4 víctimes mortals, mentre que el juny de l’any passat n’hi va haver 13. Això suposa una reducció del 69,2%. A més, cal destacar que aquest juny ha estat el mes amb menys mortalitat a la xarxa viària catalana des que va començar l’any, amb una víctima mortal menys que el mes de març, quan se’n van registrar 5.

Pel que fa als col·lectius vulnerables, durant els sis primers mesos d’aquest any han mort 7 motoristes, 2 ciclistes i 6 vianants, mentre que en el mateix període de l’any passat havien mort 25 motoristes, 3 ciclistes i 6 vianants. Convé destacar que aquest mes de juny coincidint amb el desconfinament han perdut la vida 1 motorista i 1 vianant.

En aquest sentit, el Servei Català de Trànsit alerta que no s’està reduint el nombre d’atropellaments mortals a la carretera respecte el mateix període del 2019, ni tampoc del  2010, al contrari que succeeix a resta d’accidents i col·lectius. Davant d’això una vegada més s’apel·la a la responsabilitat compartida i a la necessitat d’una convivència respectuosa a la xarxa viària que requereix l’adopció de mesures protectores per part dels conductors de tots els vehicles.

Si analitzem les morts per tipus de dia de la setmana, observem que 22 de les 48 víctimes mortals registrades, un 45,8%, són en cap de setmana o festiu. Davant de l’època de l’any en què ens trobem i la situació actual es fa també un toc d’atenció en els desplaçaments d’oci, i s’apel·la a un comportament responsable a la carretera que eviti el relaxament en la conducció tant pel que fa a l’atenció, l’ús del mòbil, l’ús del cinturó i el consum d’alcohol i altres drogues.

També convé destacar que ha augmentat la proporció dels accidents mortals que s’han produït amb un únic vehicle implicat. Enguany fins al 30 de juny, 19 dels 41 accidents mortals han ocorregut amb un sol vehicle, el que suposa el 46% del total de sinistres, i l’any passat en el mateix període aquest tipus d’accidents suposaven el 33% de la sinistralitat mortal. Tot i això, hi ha hagut una reducció d’aquest tipus d’accidents en comparació amb l’any passat, 19 el 2020 respecte dels 26 de l’any 2019.

 

 Morts per demarcacions

Pel que fa a les víctimes mortals per demarcacions, a les quatre s’han reduït el nombre de morts a les respectives carreteres. A Lleida i Barcelona és on més han disminuït els morts per accidents de trànsit, un 46,2% i un 41,9% respectivament, seguida de Girona amb un descens del 40% i de Tarragona, amb una reducció del 39.1%. En comparació amb el 2010, destaca la reducció del 65,4% de les víctimes mortals de la demarcació de Girona, passant de les 26 víctimes mortals el 2010 (fins al juny) a les 9 de fins al 30 de juny de 2020.  

 

DEMARCACIÓ

2010

2019

2020

Barcelona

34

31

18

Girona

26

15

9

Lleida

17

13

7

Tarragona

29

23

14

 

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia