Polítiques Digitals

Foto grup presentació Àrea 5G Terres de l'Ebre

Neix a les Terres de l'Ebre la primera 'Àrea 5G' de Catalunya, que permetrà testar aquesta tecnologia a l'àmbit rural

query_builder   2 juliol 2020 14:30

event_note Nota de premsa

Neix a les Terres de l'Ebre la primera 'Àrea 5G' de Catalunya, que permetrà testar aquesta tecnologia a l'àmbit rural

Foto grup presentació Àrea 5G Terres de l'Ebre
  • És un projecte de desenvolupament territorial d’implantació de la 5G impulsat pel Departament de Polítiques Digitals en el marc de l’Estratègia 5G de Catalunya, amb la col·laboració de la Mobile World Capital Barcelona i la Fundació i2CAT
  • Les àrees 5G, que s’implementaran arreu de Catalunya, són uns espais territorials que pretenen agregar diferents iniciatives dirigides a promoure aquesta tecnologia: activitats de formació i disseminació, tallers, proves de concepte i laboratoris
  • Gràcies al projecte Tecnologies Digitals Avançades (TDA) 5G Rural de la Generalitat, a l'Àrea 5G Terres de l'Ebre s’hi desplegarà el laboratori de proves de referència a Catalunya per testar i definir models de desplegament de 5G en zones rurals

Aquest migdia s’ha presentat l’Àrea 5G Terres de l’Ebre, una proposta impulsada per la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública i dins de l’Estratègia 5G de Catalunya, amb el suport de Mobile World Capital Barcelona i la Fundació i2CAT i el lideratge local del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.

L’Àrea 5G Terres de l’Ebre, que portarà el nom de CoEbreLab 5G Rural, és la primera Àrea 5G que es posa en marxa per promoure aquesta tecnologia al territori, més enllà de l’entorn urbà. La proposta de les Terres de l’Ebre té l’objectiu d’iniciar un projecte d’implantació de la tecnologia 5G que permeti el testatge en entorns reals de models de desplegament de la 5G en l’àmbit rural, així com la creació de productes i serveis digitals de valor afegit que es puguin estendre per les Terres de l’Ebre en primer lloc i en altres zones de l’àmbit rural català.

El projecte es posa en marxa amb un pressupost de més de 2M€ per al període 2020-2023. D’aquests, 1,4M€ provenen del projecte en Tecnologies Digitals Avançades (TDA) de la Generalitat TDA 5G Rural. L’àrea compta amb el lideratge local del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i el suport del Consorci per a la promoció del sol industrial del polígon del Molló, així com de diverses institucions i empreses de les Terres de l’Ebre. 

La base del projecte és la instal·lació d’una infraestructura de xarxa 5G a les poblacions de Móra la Nova i de Móra d’Ebre. L’estació base estarà situada al Polígon del Molló de Móra la Nova i es donarà cobertura 5G a dues  zones: a tot el Polígon del Molló de Móra la Nova i a l’àrea adjacent a la seu del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, a Móra d’Ebre. Inicialment es compta amb la freqüència cedida per l’operador Orange, i s’està treballant perquè s’hi afegeixin altres operadors gràcies al fet que la infraestructura serà neutra.

L'impacte de la iniciativa arribarà al teixit econòmic i social de tota la zona, fomentant la innovació i la dinamització econòmica i contribuint en un futur a la reducció de la bretxa digital rural.


Projecte Àrea 5G

Amb l’objectiu de potenciar l’ecosistema català de la 5G i convertir Catalunya en un pol de referència internacional al voltant d’aquesta tecnologia, la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Polítiques Digitals, juntament amb MWCapital i la Fundació i2CAT, ha posat en marxa el projecte Àrea 5G. Els seus objectius són millorar a tot Catalunya els serveis tecnològics ja existents, promoure l’ús comercial de la xarxa 5G i impulsar el seu desplegament, promovent casos d’ús i prototips en entorns reals i fomentant una economia digital més enllà de les zones urbanes amb el desenvolupament de nous productes i serveis basats en la tecnologia 5G.

El projecte vol crear àrees  territorials on s’agreguin diferents iniciatives dirigides a promoure la tecnologia 5G, com ara activitats de formació i disseminació, tallers, proves de concepte i laboratoris. Es definiran àrees 5G arreu de Catalunya, principalment allà on el desplegament comercial de la 5G no es realitzarà en les seves primeres fases, per posar a disposició de l'ecosistema TIC i dels diferents sectors econòmics i socials de la zona un banc de proves perquè puguin dur a terme la seva activitat innovadora i desenvolupar nous productes i serveis digitals de valor afegit al voltant de la 5G.  

Més enllà de fomentar les proves de concepte, les àrees 5G volen esdevenir estructures de llarg recorregut al territori amb un model de coinversió publicoprivada.


TDA 5G rural

L’Àrea 5G Terres de l’Ebre compta amb l’impuls diferencial de ser l’única Àrea 5G on s’implementarà el TDA 5G Rural, un projecte finançat pel Departament de Polítiques Digitals amb una inversió d’1,4M€.

Aquest projecte en Tecnologies Digitals Avançades (TDA), que executarà la Fundació i2CAT, té com a objectiu evitar l’escletxa digital en el desplegament d’infraestructures 5G a Catalunya, definint models de desplegament que permetin oferir aquest servei en entorns rurals i zones poc poblades en col·laboració amb entitats del territori, tant públiques com privades, i mostrar la viabilitat del concepte d’operador neutre d’infraestructures.


La innovació social digital com a base

CoEbreLab és el Laboratori d’Innovació Social públic de la Ribera d’Ebre, el primer de tota la demarcació de Tarragona amb més de dos anys en funcionament. El seu objectiu és actuar com a plataforma perquè els diferents agents socioeconòmics del territori -ciutadania, emprenedoria, universitats i administració pública- explorin modalitats de col·laboració per detectar reptes i testar solucions innovadores amb les tecnologies digitals com a base.

Amb CoEbreLab 5G Rural, aquest laboratori obre una nova línia de treball vinculada a la tecnologia 5G i a la seva aplicació a l’entorn rural, agafant la innovació social digital com a base de totes les accions que s’hi realitzaran.

CoEbreLab forma part del projecte pilot del Col·laboratori Cat Sud, el primer laboratori de laboratoris d’Innovació Social i Digital a Catalunya. Es tracta d’un projecte impulsat pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública i la Fundació i2Cat que té l’objectiu de crear una xarxa vinculada a un territori que aprofita els actius i els coneixements dels diversos actors per innovar conjuntament i resoldre els reptes que es plantegen en aquest territori.

 

3  

Imatges

Foto grup presentació Àrea 5G Terres de l'Ebre

Foto grup presentació Àrea 5G Terres de l'Ebre 2454

Foto2

Foto2 1538

Discurs conseller Puigneró

Discurs conseller Puigneró 2664

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia