Cultura

Pistoles

El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya adquireix dues pistoles de factura catalana del segle XVIII

query_builder   2 juliol 2020 10:52

event_note Nota de premsa

El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya adquireix dues pistoles de factura catalana del segle XVIII

  • El mNACTEC va licitar en una subhasta a Alemanya per tal d’evitar que les pistoles poguessin acabar en mans de col·leccionistes privats de l’estranger
  • Es tracta de dues pistoles de luxe del voltant de 1740 que mostren la importància de la indústria armera a Catalunya durant el segle XVIII

 

Pistoles

El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) ha recuperat dues pistoles excepcionals de factura catalana de mitjans del segle XVIII per a les col·leccions patrimonials de Catalunya.

El Museu va tenir notícia de la inclusió d’aquesta parella de pistoles de fabricació catalana en una de les cases de subhastes més prestigioses per aquest tipus de patrimoni, a Alemanya. Després de diverses gestions, el mNACTEC va licitar en la subhasta per tal d’evitar que les pistoles poguessin acabar en mans de col·leccionistes privats de l’estranger. 

Es tracta d’una parella de pistoles de luxe, fabricades molt probablement a Barcelona al voltant de l’any 1740. Aquestes pistoles d’avantcàrrega són anomenades “de pedra foguera” perquè utilitzen el fregament d’aquest mineral contra el ferro per generar la guspira que inicia la ignició. Els panys de les armes es denominen “a la moda” i, a diferència dels panys de tipus miquelet, porten la major part del mecanisme a l’interior.


Dues nissagues d’armers

Aquestes pistoles són un valuós testimoni de la important activitat armera de Catalunya durant el segle XVIII, i documenten l’activitat de dues de les nissagues catalanes més importants en la fabricació d’armes d’aquest període: els Peresteva, autors del canons, i els Deop, autors dels panys.

Els Peresteva van ser, originàriament, una de les famílies de canoners més destacades de Ripoll, principal centre armer de Catalunya durant els segles XVII i XVIII. Després de la Guerra de Successió, la nova monarquia borbònica va crear el càrrec de mestre armer de Barcelona, que va ser ofert a un membre d’aquesta nissaga: Joan Peresteva. Posteriorment, Joan va ser succeït pel seu fill Climent al capdavant de la Drassana barcelonina.

D’altra banda, els Deop van ser una de les nissagues catalanes més importants en la fabricació de panys per a les armes, la part que conté el mecanisme encarregat de la ignició. Els Deop van desenvolupar la seva activitat, que està documentada des del segle XVI, a Ripoll. Era habitual que les armes encepades a Barcelona tinguessin elements fabricats a Ripoll, com succeeix en aquest cas.


Col·lecció d’armes del museu

Aquesta adquisició s’emmarca en la línia d’ampliació del fons d’armes del mNACTEC, que s’interessa principalment per les armes de foc portàtils catalanes dels segles XVI, XVII i XVIII. Les armes catalanes d’aquest període històric presenten un gran interès, per la seva gran qualitat i pels desenvolupaments tècnics que introduïen.

En aquesta mateixa línia, el mNACTEC està preparant actualment diversos projectes encaminats a donar a conèixer la importància que va tenir la fabricació d’aquest tipus d’armes a Catalunya.


El mNACTEC

El mNACTEC és un dels tres museus nacionals reconeguts pel Parlament de Catalunya i té com a missió mostrar permanentment la implantació i l’evolució dels avenços científics i tècnics a Catalunya, la seva aplicació industrial i, especialment, la seva implicació i incidència social.

La seu del mNACTEC està situada a Terrassa, en un dels edificis fabrils més emblemàtics del modernisme català: el Vapor Aymerich, Amat i Jover, antiga fàbrica tèxtil dissenyada per l'arquitecte Lluís Muncunill, construït entre 1907 i 1908 i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) el 2019.