Cultura

Bòlit.Girona

El Departament de Cultura aporta quasi 4 milions d'euros per a l'impuls de les arts visuals a Catalunya aquest 2020

query_builder   4 juliol 2020 11:00

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura aporta quasi 4 milions d'euros per a l'impuls de les arts visuals a Catalunya aquest 2020

  • Aquest suport es concreta en la convocatòria de dues línies de subvenció en aquest àmbit i cinc línies més que ofereixen una modalitat específica per a aquesta disciplina com beques, festivals o centres de creació
  • També amb l’aportació econòmica als vuit Centres Territorials del SPCAV, al programa d'exposicions itinerants i amb l'adquisició d'obres per a la Col·lecció Nacional d’Art Contemporani
Cordill de So, 2019. Centre d'Art i Natura de Farrera / Centre d'Art la Panera

El Departament de Cultura, a través de la seva Direcció General de Creació, Acció Territorial i Biblioteques, impulsa les arts visuals a través de diferents programes adreçats a creadors, associacions i ens municipals amb la voluntat de posar en valor aquest àmbit dins del sector cultural i amb el compromís d’acostar les pràctiques artístiques contemporànies a la ciutadania arreu del territori.

Per aquest motiu, des de la Direcció General de Creació, Acció Territorial i Biblioteques es vol donar rellevància a l’art contemporani des de quatre eixos fonamentals: les set línies d’ajuts de promoció de l’àmbit d’arts visuals, el suport als vuit Centres Territorials del Sistema Públic d’Equipaments d’Arts Visuals de Catalunya per la seva activitat anual, el programa d’exposicions itinerants i les adquisicions d’obres d’art per a la Col·lecció Nacional d'Art Contemporani, en el marc del Pla Integral de les Arts Visuals.

Les dues línies de suport exclusivament adreçades a les arts visuals són: 

  • Subvencions per a projectes de caràcter professional en l'àmbit de les arts visuals.

Aquest ajut dona suport a activitats d’arts visuals de caràcter professional dirigides a potenciar la formació, producció, exhibició i difusió, així com projectes interdisciplinaris o de noves tendències que es fonamenten sobre les arts visuals.

  • Subvencions per a programacions estables d'activitats culturals de caràcter professional en l'àmbit de les arts visuals.

Els ajuts a les programacions estables d'activitats culturals de caràcter professional en l'àmbit de les arts visuals donen suport als municipis d’arreu del territori català per a les programacions anuals d’arts visuals. S’adreça a ajuntaments de Catalunya o ens públics vinculats o dependents. 

D’altra banda hi ha cinc línies de diferents àmbits amb una modalitat exclusiva per les arts visuals:

  • Beques per a la recerca i la innovació

L’objectiu d’aquesta línia en la modalitat d’arts visuals és promoure el treball individual en un projecte de recerca, innovació, investigació i experimentació, que representi una aportació de continguts i conceptualització dels llenguatges de l’art contemporani.

  • Beques per a la formació i el perfeccionament

En l’àmbit de les arts visuals aquestes beques busquen promoure la formació i el perfeccionament professional de creadors mitjançant la participació en cursos o activitats formatives fora de Catalunya.

  • Subvencions per a projectes artístics que articulin els sectors professionals en els àmbits de les arts escèniques, la música i les arts visuals.

En la modalitat d’arts visuals aquesta  línia va dirigida a associacions professionals representatives del sector que treballen per impulsar l’art contemporani.

  • Subvencions per a les activitats dels centres de creació i producció d’arts visuals de caràcter professional en equipaments de titularitat pública.

Aquesta línia de suport està orientada a impulsar en la modalitat d’arts visuals a residències artístiques, cessió d’espais, ajuts i beques a la creació, presentacions públiques i divulgació, acompanyament artístic, formació i assessorament professional així com donar suport a la internacionalització.

  • Subvencions a l’organització d’activitats de difusió de les arts visuals i arts escèniques a través de festivals, cicles i esdeveniments

En la modalitat c) d’aquesta  nova línia s’atendrà als festivals, cicles o esdeveniments similars en l’àmbit de les arts visuals promoguts per a entitats privades sense ànim de lucre o, per a empreses en alguns supòsits concrets.

Creació de la Xarxa d’Espais d’art visual

Més enllà de les línies de subvencions, la Direcció General de Creació, Acció Territorial i Biblioteques dona suport als vuit Centres Territorials (AV3) del nou Sistema Públic d’Equipaments d’Arts Visuals de Catalunya, aprovat per decret recentment, que anirà encapçalat pel MACBA. El Decret del Sistema Públic d’Equipaments d’Arts Visuals de Catalunya vol vertebrar i institucionalitzar les Arts Visuals a Catalunya donant a aquest àmbit una dimensió més àmplia i consolidar les col·laboracions entre els diferents espais, centres i museus. El propòsit de l’esmentat decret és garantir l’equilibri territorial, especialment de les pràctiques artístiques contemporànies i la màxima qualitat artística, tècnica i professional.

El 2015 els vuit Centres Territorials d’Arts Visuals de Catalunya van posar en marxa, juntament amb LOOP i el Departament de Cultura, la 1a Edició del Premi de Videocreació. Aquest premi té com a propòsit promoure el treball d'artistes que destaquen pels seus plantejaments innovadors en el procés de creació, mitjançant la incorporació del vídeo com a element principal en el conjunt de la proposta, amb l’objectiu de formular accions estratègiques que puguin desenvolupar-se en xarxa, que incrementin la visibilitat en el territori i la presència internacional de les arts visuals. Enguany s’està treballant en la 7a edició del Premi.

Davant la situació d’emergència sanitària per la COVID i l’embat que ha suposat pel sector de les arts visuals, el Departament de Cultura s’ha compromès a ajudar a comissaris i artistes arreu del territori. Aquest compromís es concreta en un projecte conjunt amb els vuit Centres Territorials, que pretén donar continuïtat al programa d’exposicions itinerants adequat a la nova normalitat. El projecte comptarà amb un equip de comissariat que investigarà temes diversos com el paper de les arts visuals en un futur digitalitzat, els reptes mediambientals i socials de la nostra societat o el paper de les institucions culturals. En aquesta investigació també participaran artistes i professionals d’altres àmbits per donar una perspectiva el més transversal possible.

En el marc del Pla Integral de les Arts Visuals, el Departament de Cultura va obrir el passat mes de març convocatòria pública per a la recepció de propostes d’adquisició d’obres per formar part de la Col·lecció Nacional d’Art Contemporani. La convocatòria, dotada per la Direcció General de Creació, Acció Territorial i Biblioteques amb 400.000 euros va cloure a finals del mes de maig –termini ampliat per les possibles afectacions post COVID-.

El Pla Integral de les Arts Visuals estableix que la Col·lecció Nacional d’Art Contemporani s’anirà ampliant amb l’adquisició d’obres d’artistes catalans o vinculats al context de la creació contemporània a Catalunya, per tal de nodrir les col·leccions públiques.

 

1  

Imatges

Isabel Barios. 'Cordill de So', 2019. Centre d'Art i Natura de Farrera / Centre d'Art la Panera

Isabel Barios. 'Cordill de So', 2019. Centre d'Art i Natura de Farrera / Centre d'Art la Panera 434

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia