- Salut reforça l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de la capital del Segrià amb un dispositiu per afavorir l’atenció i la circulació dels pacients que acudeixen a urgències amb sospita de COVID-19
Davant l’augment de casos positius de COVID-19 experimentats a Lleida en els darrers dies, el Departament de Salut ha reforçat l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida amb un dispositiu assistencial per afavorir l’atenció de les persones que arriben a l’hospital lleidatà amb símptomes d’infecció pel virus. Així ho ha explicat aquesta tarda la consellera de Salut, Alba Vergés, en una roda de premsa celebrada per exposar la situació actual de l’epidèmia en aquest territori.
El dispositiu, concretament, és una carpa del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) instal·lada al costat de l’hospital i que té com a objectiu garantir espai suficient, preservar circuits diferenciats i discriminar entre els pacients que acudeixen a les urgències del centre amb símptomes de COVID i aquells que ho fan per qualsevol altre motiu. Segons ha concretat el gerent de l’Institut Català de la Salut (ICS) a Lleida i a l’Alt Pirineu i Aran, Ramón Sentís, l’espai donarà suport a l’entrada de pacients en aquesta unitat del centre on darrerament s’està experimentat una major pressió, en part causada per la convivència ja total de pacients amb possible COVID i pacients amb altres patologies. Per exemple, l’espai permetrà restar en un espai ampli i segur a les persones que esperen, durant algunes hores, el resultat de la prova PCR a la que s’hagin hagut de sotmetre per confirmar o descartar que s’hagi infectat.
No obstant això, tant Sentís com la consellera Vergés han reiterat la necessitat que qualsevol persona que presenti símptomes no greus compatibles amb la clínica de COVID s’adreci als centres d’atenció primària. De fet, aquesta manera d’actuar s’emmarca en la necessària responsabilitat amb què, segons la titular de Salut, ha d’actuar tota la societat per combatre aquesta epidèmia. “Aquesta és una lluita compartida amb tothom. No depèn tant del sistema sanitari -que es prepara molt i farà tot el possible- com que entre totes i tots assumim que cal conviure un temps amb el virus i que ens haurem de comportar una mica diferent, interioritzant unes mesures bàsiques: la higiene de mans, la distància física de seguretat i l’ús de mascaretes, per protegir sobretot la gent més vulnerable”, ha emfatitzat Vergés.
La titular de Salut ha detallat el creixement diari de casos positius a Lleida i al Segrià, com ho demostren les taxes d’incidència acumulada en 14 i 7 dies, en el sentit que les dels set últims dies són força més elevades que les de la setmana anterior. De fet, aquesta incidència està influint en aquest hospital, com ho demostra el fet que el passat dia 22 de juny hi havia ingressades 6 persones a planta i 4 a l’UCI i ara són 21 a planta i 6 a l’UCI. No obstant això, Vergés ha explicat que la majoria de tots els casos detectats tenen símptomes lleus o són asimptomàtics i ha recordat que tot i que els indicadors de l’epidèmia a Lleida indiquen un creixement, l’augment de casos també respon a una major i acurada detecció, gràcies a fer moltes proves i que permeten un major seguiment. En aquest sentit, per Vergés, altres dispositius de tipus social, la contenció i la detecció de l’atenció primària, l’hospitalització a domicili o la petició que els pacients de la Franja d’Aragó vagin a l’Hospital de Barbastre són accions que “ajuden a preservar la capacitat assistencial” de l’hospital lleidatà.
Per últim, la consellera ha reiterat l’existència de brots –epidemiològicament establerts quan hi ha un mínim de 3 casos connectats- a Catalunya i que seguiran havent-hi. “No ens preocupa tant la quantitat de brots com el seu creixement en volum, perquè és quan llavors hi ha transmissió comunitària”. “No ens podem relaxar, el virus no és cap broma, malgrat que ara sembla que el seu nivell de severitat és inferior. Veure com creixen les hospitalitzacions a Lleida ens posa en alerta”, ha conclòs Vergés la roda de premsa, en què també ha estat acompanyada per l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo i per la gerent de les regions sanitàries de Lleida i d’Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny.