President

El president Torra encapçala la reunió de seguiment del Procicat (Foto: Rubén Moreno)

El president Torra anuncia el confinament perimetral del Segrià per l'increment de contagis

query_builder   4 juliol 2020 12:02

event_note Nota de premsa

El president Torra anuncia el confinament perimetral del Segrià per l'increment de contagis

  • El cap de l’Executiu fa una crida a extremar les precaucions: “Que un relaxament de les prevencions que cal prendre no ens porti a un replegament més gran encara”
  • El conseller Buch afirma que la mobilitat a la comarca queda restringida des d’avui a les 12h “fins que es dicti una nova resolució”
  • La consellera Vergés demana que “la població vulnerable romangui a casa” i adverteix que “prohibim les reunions de més de 10 persones”
El president Torra encapçala la reunió de seguiment del Procicat (Foto: Rubén Moreno)
El president Torra encapçala la reunió de seguiment del Procicat (Foto: Rubén Moreno)

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha comparegut aquest matí al Palau de la Generalitat, acompanyat pel conseller d’Interior, Miquel Buch, i la consellera de Salut, Alba Vergés, per anunciar el confinament perimetral de la comarca del Segrià degut a un creixement massa important del número de casos de contagi de la Covid-19. Tal i com ha explicat el president Torra, és “una decisió difícil” però necessària perquè “el Govern té com a prioritat la vida i la salut de les persones” i “prendrà totes les decisions i anunciarà els plans que calgui per frenar l’expansió del contagi”. Aquest anunci s'ha fet després d'una reunió de seguiment del Procicat, que ha comptat també amb la participació del vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència, Meritxell Budó.

Durant la seva intervenció, el cap de l’Executiu ha explicat que aquest confinament “el farem amb la màxima coordinació amb els ajuntaments i les autoritats locals” perquè “cal teixir ara una xarxa que treballi com un equip per combatre la Covid-19 i per atendre com cal aquesta situació”. “El Govern, jo mateix, i tot l’equip del PROCICAT —amb la consellera de Salut i el conseller d’Interior al capdavant— vetllaran cada minut i cada segon per fer sortir el Segrià de la situació que ens ha portat a prendre aquesta decisió”, ha conclòs.

El president Torra ha enviat “un missatge de serenitat, de suport i de compromís amb la seva terra, la seva economia, i la seva gent” als habitants del Segrià i ha afegit que “ara ens cal extremar les mesures per protegir-vos i per evitar un increment més gran dels contagis”. El cap de l’Executiu ha posat especial èmfasi en la cura dels més vulnerables, així com en evitar els contactes fora del nucli familiar o íntim.  

Davant de la situació al Segrià, el president de la Generalitat ha fet una crida a la resta de la població de Catalunya demanant que “un relaxament de les prevencions que cal prendre no ens porti a un replegament més gran encara”. “Fem un pas enrere per protegir-nos i controlar el rebrot”, ha afirmat recordant que cal extremar les precaucions: “distància, higiene i mascareta”.


Buch: “Cal limitar la mobilitat als casos imprescindibles”

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha explicat els cinc punts de la resolució del confinament de la comarca del Segrià en els quals es passa a “restringir la sortida de persones de la comarca del Segrià, a partir de les 12.00 hores d’avui dissabte 4 de juliol fins que es dicti una nova resolució modificant o deixant sense efecte aquesta”.

Segons ha informat el conseller, “fins a les 16.00 hores es permetrà, previ control de les unitats de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra desplegades sobre el terreny, la sortida de totes aquelles persones que no tinguin el seu domicili en algun municipi de la comarca del Segrià”. “Es permetrà l’entrada a la comarca del Segrià de les persones amb residència habitual a algun dels seus municipis que es trobin fora”, ha afegit.

Buch ha concretat que pel que fa “a partir de les 16.00 hores, quedarà prohibida tota sortida o entrada de la comarca del Segrià, tret de persones treballadores en els seus desplaçaments per motius laborals als seus centres de treball, incloent el transport, la prestació de serveis, el comerç i les activitats empresarials i d’altres econòmiques”.

El titular d’Interior ha destacat que “fora dels casos anteriors, les restriccions d’entrada i sortida de la comarca del Segrià no afectaran a la circulació per autovies i autopistes quan es tracti de mobilitat amb origen i destinació fora de la comarca del Segrià sempre i quan no comporti la mobilitat fora d’aquestes vies”.

Per últim, Buch ha “recomanat a la població de la comarca del Segrià la permanència als seus municipis de residència i limitar la mobilitat als casos imprescindibles mentre es mantingui l'efectivitat de les mesures establertes en aquesta resolució”.

El conseller ha anunciat que “per dur a terme aquest control, es disposaran de 25 dispositius del cos de Mossos d’Esquadra que seran a l’entorn de la comarca en un número d’efectius per sobre dels 200 agents. Parlem de les unitats de seguretat ciutadana, de recursos operatius, brigada mòbil, de trànsit i fins i tot també de l'helicòpter”, ha concretat.

En aquest sentit, el conseller ha advertit que “l'incompliment d'aquestes mesures pot donar lloc a la imposició de les sancions previstes i altres responsabilitats que se'n puguin derivar de l'ordenament jurídic vigent”.

Buch ha explicat que hi haurà un Centre de comandament avançat i s’han activat des de primers hora del matí en el Centre d'Emergències de Catalunya els cossos operatius dels Mossos d’esquadra, Bombers de la Generalitat, Protecció Civil i el Servei d’Emergències Mèdiques. “Els Bombers estan activats per si cal fer cal fer alguna desinfecció o alguna sectorització d’algun espai aportant aquest valor afegit i aquesta professionalitat que han demostrat al llarg d’aquests mesos”, ha dit. 

Finalment, el titular d’Interior ha recordat que a partir de dilluns serà necessari que cada ciutadà dugui el certificat d'auto responsabilitat que va tirar endavant la Generalitat de Catalunya, disponible a les aplicacions de la gestió de la Covid i al web del Departament d’Interior, i que a partir de dimarts hauria d’anar acompanyat del certificat de les empreses corresponents.


Vergés: “Prohibim les trobades de mes de 10 persones públiques i privades al Segrià”

Per la seva banda, la consellera de Salut ha explicat que “hem pres mesures excepcionals de salut púbica en aquesta comarca, les dades de la qual ens fan pensar que la incidència és molt superior a la resta del país”. I ha afegit que “al Segrià recomanem que la població vulnerable romangui a casa i només surti per al que sigui imprescindible; tanquem els centres de dia i que els familiars no visitin els residents a residències tot i que garantirem la comunicació amb els seus familiars”. “També prohibim les trobades de mes de 10 persones públiques i privades”, ha subratllat.

Davant la situació derivada de l’augment de contagis al Segrià, la consellera Vergés ha precisat que “cal reduir l’activitat social, tant en nombre de persones com en nombre de trobades, de reunions, entre d’altres” perquè “cal actuar amb consciència, coresponsabilitat i solidaritat, amb tothom i sobretot amb les persones més vulnerables”. I ha insistit en que “en aquesta nova etapa de represa cal interioritzar les mesures bàsiques –distància, higiene de mans i ús de mascareta-; depèn de tothom que sapiguem actuar així, amb solidaritat”.

1  

Imatges

Imatge de la reunió

Imatge de la reunió 1587

1  

Fitxers adjunts

Compareixença del president

Compareixença del president
PDF | 101

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia