President

Prorama Camins del català

President Torra: "La llengua és de tots i per a tothom i un factor de cohesió: normalitzem el seu ús social per prestigiar-la"

query_builder   4 juliol 2020 17:25

event_note Nota de premsa

President Torra: "La llengua és de tots i per a tothom i un factor de cohesió: normalitzem el seu ús social per prestigiar-la"

 

  • El cap de l’Executiu ha presentat en roda de premsa el programa Camins del català, una iniciativa de la Direcció General de Política Lingüística per difondre i donar projecció a rutes que tinguin com a eix central la llengua catalana

 

  • El president demana “defugir” de polèmiques sobre la llengua i fer un esforç col·lectiu per esmenar “la seva situació delicada”
Presentació Camins del català
El president durant la roda de premsa de presentació de Camis del català, a Montserrat. Autor: Rubén Moreno


El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat aquest migdia “defugir” de les polèmiques sobre la llengua, que “al país no li interessen”, i defensar una llengua “en positiu, de tots i per a tothom”, perquè, ha assegurat, “si hi ha un factor de cohesió social,  aquest és la llengua”, tot recordant el consens que va generar el seu ús a l’escola al termini de la dictadura.

Per a Quim Torra, “la llengua és el nervi de la nació” i “si  falla, falla tot”; per això, el president ha lamentat “la situació delicada en la qual es troba”, i ha comminat la ciutadania i les institucions “a fer un esforç col·lectiu per normalitzar el seu ús social i prestigiar-la”. “Jo la vull plena, no residual, per això no em resigno”, ha reblat el president.

El cap del Govern  ha fet aquestes manifestacions aquest migdia, des de Montserrat, on ha encapçalat la roda de premsa de presentació del programa Camins del català, una iniciativa de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura per difondre i donar projecció a rutes que tinguin com a eix central la llengua catalana.  

Quim Torra ha remarcat durant la seva intervenció que aquest projecte “a més d’una iniciativa cultural” pot ser també “un bon punt de partida de turisme cultural”, enllaçant així, ha explicat, amb una de les prioritats del Govern per aquest estiu com és la “potenciació del turisme”, que és  un dels sectors d’activitat més afectats de manera directa per la crisi de la Covid-19.

En aquesta línia, el president ha recordat que l’Executiu ha impulsat la campanya turística “Catalunya és casa teva”, que suposa “la inversió més important en promoció turística que s’ha fet fins ara al país en una campanya, 7,4 milions d’euros”.  Segons el cap del Govern, “volem transmetre el missatge que fer turisme a casa és també fer país en un moment difícil com l’actual per al nostre sector turístic” , i en aquest sentit, ha subratllat, que el “turisme cultural té una gran importància no només en termes d’impacte econòmic sinó també en termes de coneixement, gaudi i conservació del patrimoni cultural”.

Ruta de la Llengua Homilies d’Organyà

El cap de l’Executiu ha estat acompanyat en la presentació de Camins del català de la directora general de Política Lingüística del Departament de Cultura, Ester Franquesa, qui ha detallat el programa. Així, ha explicat que el projecte aglutina propostes de rutes fetes per conèixer i estimar el català en el context territorial: els parlants, les figures il·lustres, la petja que la llengua deixa en la toponímia, les varietats dialectals, etc. Són rutes d’interès tant per a aquelles persones que volen aprofundir en el coneixement de la llengua com per a les que volen descobrir-la perquè comencen a parlar-la.

La primera ruta que es posarà a disposició de la ciutadania serà la Ruta de la Llengua Homilies d’Organyà, que està formada per nou punts d’interès, situats en tots els territoris de parla catalana: Organyà, Montserrat, Prada de Conflent, l’Alguer, Beniarjó-Gandia, Folgueroles, Castelló i Andorra. Política Lingüística ofereix continguts culturals i lingüístics específics i d’àmplia divulgació relacionats  amb aquestes localitats.

A més del suport de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, la Ruta compta amb el suport de la Generalitat Valenciana, del Govern de les Illes Balears, de diversos ajuntaments i de les diputacions de Catalunya. En tots els punts s’hi alçarà un monòlit de l’escultor Ramon Maria Jounou que simbolitza un moment o concepte que ha estat clau per a la llengua catalana (els orígens, la Renaixença, la normativització, la consciència lingüística, etc.). Per aquest motiu, un cop feta la presentació, el president ha visitat un d’aquests monòlits ja instal·lats i ubicat al Camí dels Degotalls de Montserrat. Precisament, Quim Torra va prendre part fa cinc anys, com a historiador i president d’Òmnium Cultural, en la inauguració del monòlit del quilòmetre 0 de la ruta, a Organyà.

També formen part dels Camins del català les rutes Pompeu Fabra, per Barcelona, Gràcia i la Catalunya del Nord, que porten a terme el col·lectiu Ruta Pompeu Fabra, i la Ruta Pompeu Fabra a la ciutat de Badalona que organitza l’Ajuntament de Badalona.

El programa és obert a nous camins que presenti qualsevol persona, col·lectiu o entitat amb els objectius de la ruta, la descripció, la relació de punts d’interès, un mapa i una geolocalització mitjançant sistemes GPX o KML, mitjançant aquest formulari. Els nous itineraris, que s’aniran incorporant al web i dels quals es farà difusió a les xarxes socials, constituiran a més un bon recurs didàctic per als aprenents de català: alumnat del Consorci per a la Normalització Lingüística, parelles del Voluntariat per la llengua i alumnat dels centres educatius.

El web Llengua catalana de la Direcció General de Política Lingüística serà el repositori de totes les rutes, tant de les noves com de les existents, en aquesta pàgina: llengua.gencat.cat/camins.

En aquesta visita també han estat presents el pare prior de Montserrat, Ignasi Fossas; l’alcalde d’Organyà, Celestí Vilà; el president de l’Associació d’Amics de les Homilies d’Organyà, Josep Lluís Gozalbo; i l’alcalde de Monistrol de Montserrat, Joan Miguel, i hi ha hagut una breu intervenció musical de la Cantata de les Homilies d’Organyà, a càrrec de Pau Bordas i Lux et Umbra Quartet.

 

2  

Imatges

Foto monòlit

Foto monòlit 2896

Foto roda de premsa

Foto roda de premsa 753

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia