La Comissió de Govern de la Renta Garantida de Ciutadania (RGC) ha expressat la seva preocupació pel desplegament i la gestió de l’Ingrés Mínim Vital (IMV) a Catalunya per part de l’INSS, en una declaració conjunta que demana al Ministeri concretar immediatament els acords, convenis i protocols de coordinació amb la Generalitat.

El text, aprovat el 2 de juliol en una reunió d’urgència, veu necessari garantir la complementarietat amb l’RGC i avisa que, si no es consensuen les accions necessàries entre les dues administracions, es poden donar situacions de tràmits excessius i innecessaris o cobraments indeguts. A més, demana dotar dels recursos econòmics i humans necessaris per evitar la pressió als ajuntaments i al Servei Públic d’Ocupació (SOC).

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha enviat al Ministeri propostes per a coordinar la gestió en una finestreta única que agilitzi i faciliti l’accés i gestió, però no ha obtingut cap resposta al respecte. Per això, la Comissió es posa a disposició del ministre José Luis Escrivá per mantenir una reunió de treball sobre la implementació coordinada i complementaria de l’IMV amb l’RGC. La Comissió creu que el nou Ingrés Mínim Vital és una bona notícia per fer front a les desigualtats i a la pobresa, però es reafirma en què cal incloure la prestació dins del sistema de serveis socials que defineixen  les lleis catalanes. Els membres de la Comissió es comprometen, amb les responsabilitats i funcions que li pertoca i li pertocaran a cadascú, a garantir un bon encaix, la difusió i divulgació i implementació de l’IMV dins l’ecosistema de prestacions de Catalunya.

La comissió de Govern de l'RGC està formada per Generalitat de Catalunya, UGT, CCOO, Foment del Treball, PIMEC, Taula Tercer Sector, Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, Federació de Municipis de Catalunya de Municipis i Associació Catalana de Municipis.

 

DECLARACIÓ CONJUNTA DE LES ORGANITZACIONS QUE FORMEN PART DE LA COMISISIÓ DE GOVERN DE LA RENDA GARANTIDA DE CIUTADANIA

La comissió de govern de la Renda Garantida vol expressar la seva preocupació per tal com s’està desplegant i gestionant l’Ingrés Mínim Vital.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha fet propostes específiques i d’aplicació immediata per a aconseguir una gestió coordinada com a element important, positiu i eficaç per implementar una finestreta única, per facilitar la tramitació i gestió i, en general, afegir agilitat administrativa per a qui vulgui accedir al dret, prioritàriament les persones dels col·lectius més vulnerables, que no han obtingut les concrecions necessàries per part del Ministeri.

Instem al Ministeri a accelerar els acords, convenis i protocols de coordinació que són imprescindibles per a una correcta gestió de la prestació, així com per facilitar tota la informació necessària de cara a la seva tramitació i també per a dotar dels recursos econòmics i humans necessaris per a una correcta gestió de la prestació i també per evitar la pressió als Ajuntaments, a través de Serveis Socials, i també al Servei Públic d’Ocupació que són els serveis de més proximitat als ciutadans i ciutadanes.

Volem expressar el fet que la implementació de l’IMV afecta sensiblement els ciutadans i les ciutadanes de Catalunya que perceben la Renda Garantida de Ciutadania i, si no es prenen les decisions oportunes ràpidament i es consensuen les accions necessàries entre les dues administracions en trobarem amb situacions de cobraments indeguts o tràmits excessius i innecessaris per a l’accés a l’IMV per a la ciutadania.

També expressem la necessitat d’aprofundir en un procediment d’accés a l’IMV que sigui àgil i clar per a les persones, especialment els més vulnerables.

Creiem que l’aprovació del nou Ingrés Mínim Vital és una bona notícia com a instrument en forma de prestació econòmica per fer front a les desigualtats i les altes taxes de pobresa que hi ha al conjunt de l’Estat i a Catalunya.

Ara bé, ens reafirmem en què aquesta eina ha de ser necessàriament una eina més dins de les xarxes de protecció social que es reconeix a l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i ha de servir perquè la ciutadania de Catalunya tingui una major protecció i, sobretot, evitar dobles itineraris i finestretes d’accés. I que l’IMV -necessari i imprescindible– ha d’incloure’s amb les definides per les lleis catalanes i al seu propi marc competencial perquè així ho determinen les seves competències i alhora la seva Llei de Serveis Socials i ha d’encaixar-se en les eines preexistents, però alhora, perquè fer-ho és una millora per la ciutadania així com un pas en l’eficiència i eficàcia administrativa.

Durant aquest temps la Generalitat de Catalunya ha comunicat reiteradament al Ministeri la necessitat d’articular de forma urgent dels convenis de gestió i interpretar el contingut en l’actual marc competencial per preservar no només el vigent estatus, sinó també, la coherència de gestió i eficàcia en l’eradicació de la pobresa:

  • Per garantir que la gestió s’atorga a qui ja gestiona prestacions no contributives.
  • Per garantir els drets dels beneficiaris i evitar la complexitat de la gestió dispersa, i fins i tot, la pèrdua sobtada de drets o incórrer en pagaments indeguts.
  • Per assegurar que es converteix en una eina més de la xarxa de protecció social de Catalunya i que s’articula en el marc de relació territorial existent.
  • Per garantir una resposta àgil, coordinada i eficaç, així com que es contempli mesures d’acompanyament al dret, per facilitar l’accés al dret al màxim a les persones més vulnerables.

Per tot això, demanem al Govern de l’Estat la concreció immediata dels convenis, acords i protocols amb la Generalitat de Catalunya necessaris per al bon funcionament i la bona atenció al ciutadà i per garantir que les dues prestacions principals per a la reducció de la pobresa a Catalunya, siguin complementaries i permetin arribar a més gent i amb més garanties.

És per aquest motiu que ens posem a disposició del Ministre Escrivá per mantenir una reunió amb els i les membres de la Comissió de Govern de la RGC per tal de debatre i treballar per a una implementació coordinada i complementaria de l’IMV amb la RGC.

Cal inexcusablement una bona coordinació entre administracions que permeti agilitzar la tramitació de sol·licituds de prestacions en benefici de la ciutadania i dels seus drets. Un element de prioritat màxima conseqüència d’això serà l’alliberament de recursos públics per destinar a augmentar la cobertura de la Renda Garantida de Ciutadania de Catalunya més ampla i més necessària per a les persones en situació de vulnerabilitat social.

Per tot això, és indispensable l’acord entre els dos governs que faciliti l’accés de forma àgil a la nova prestació. La possibilitat que ens ofereix aquest nou instrument per millorar la qualitat de vida dels col·lectius vulnerables és indubtable.

La comissió de govern de la renda garantida segueix treballant dins de les seves competències en ampliar els marcs de protecció social existent fins al moment, especialment pel que fa a l’ampliació de l’univers de persones perceptores, estendre la compatibilitat amb altres prestacions i la complementarietat amb les rendes del treball, entre d’altres i demana també al govern de la Generalitat que continuï fent tots els esforços i insisteixi en la necessitat d’acordar els convenis i protocols necessaris.

Mentrestant tots els membres de la comissió de govern ens comprometem, amb les responsabilitats i funcions que li pertoca i li pertocaran a cadascú, a garantir un bon encaix, la difusió i divulgació i implementació de l’Ingrés Mínim Vital dins l’ecosistema de prestacions de Catalunya. Per això, també hem treballat i consensuat les modificacions tècniques de la RGC necessàries per minimitzar les afectacions als ciutadans a l’espera de les concrecions que el Ministeri  pugui fer en relació amb la coordinació amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i de la comissió de govern de la RGC en la gestió de l’IMV.

La comissió de Govern de la Renda Garantida de Ciutadania està formada per: Generalitat de Catalunya, UGT, CCOO, Foment del Treball, PIMEC, Taula Tercer Sector, Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, Federació de Municipis de Catalunya de Municipis i Associació Catalana de Municipis.