President

El president al debat sobre la gestió de les residències

President Torra: "La crisi de la Covid-19 ha posat de manifest que cal repensar el model d'atenció a les persones grans"

query_builder   7 juliol 2020 19:05

event_note Nota de premsa

President Torra: "La crisi de la Covid-19 ha posat de manifest que cal repensar el model d'atenció a les persones grans"

  • Al ple monogràfic sobre la gestió de les residències durant la pandèmia, el cap de l’Executiu ha subratllat que “ara no podem relaxar-nos en absolut”
  • El conseller El Homrani ha afirmat que “si ens creiem els serveis socials i volem crear un veritable sistema públic, també ha d’augmentar el finançament públic de forma molt significativa els propers anys”
  • La consellera Vergés ha destacat “la necessitat d'oferir una atenció social i sanitària integrada i tenir la mirada ben posada en protegir els col·lectius vulnerables en aquesta nova etapa de represa”
El president, durant la seva intervenció (foto: Jordi Bedmar)
El president, durant la seva intervenció (foto: Jordi Bedmar)

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha remarcat avui que en la crisi sanitària de la Covid-19 “s’ha posat clarament de manifest que cal repensar el model d’atenció a les persones grans”. I ha apostat per la necessitat de “posar sempre les persones al centre de l’actuació, no només pel que fa a usuaris i la seva atenció, sinó també de professionals per a la millora del servei”. “Ara no podem relaxar-nos en absolut, sobretot a les residències”, ha subratllat.

El cap de l’Executiu ha posat de relleu la necessitat de repensar aquest model durant debat monogràfic sobre la gestió durant la pandèmia de la Covid-19 de les residències per a gent gran i persones amb discapacitat, que ha començat aquesta tarda al Parlament de Catalunya. El president també s’ha referit a la comissió d’investigació sobre la gestió de les residències que s’ha constituït en aquesta Cambra i ha subratllat la importància de les propostes que es puguin plantejar, així com de què s’hi treballi “amb esperit constructiu” i sempre “en coordinació amb el sector, que és qui coneix millor les necessitats de present i de futur”.

El president ha assegurat que des del Govern “no utilitzarem aquesta desgràcia dins les residències com a arma partidista d’erosió política, com sembla que alguns volen fer”. I ha advertit que “fer-ho, a banda d’irresponsable, deterioraria l’opinió pública sobre un sector que treballa incansablement pel benestar de les persones amb més vulnerabilitat”.

En diversos moments del seu discurs, el cap del Govern ha agraït la tasca del sector de les residències i de les persones que hi treballen, que, “amb un coratge i valentia exemplars, tenen cura cada dia de les persones més vulnerables davant la malaltia i que són diana d’aquesta pandèmia”. El president ha instat tothom a reconèixer “el valor incalculable del nodrit sector social d’aquest país, que és un dels actors principals per fer front a aquesta crisi tant a les residències, com en l’atenció social a les persones”.

 
Infrafinançament per part de l’estat

En un altre moment de la seva intervenció, el president ha denunciat “l’infrafinançament” per part de l’estat espanyol en general i en concret en l’àmbit de la dependència. “Anys i anys de vulnerar reiteradament la llei de dependència no assumint la responsabilitat econòmica a què els obliga la llei de la dependència”, ha dit, i de “fer recaure a la Generalitat un doble esforç, tan injust”.

Així mateix, ha lamentat que “la recentralització de la compra i distribució de materials que va perpetrar l’estat” durant l’estat d’alarma “va ser una decisió nefasta, que va tenir conseqüències en tota la gestió, a hospitals i a residències”.


Reunions amb el sector des del minut zero

Pel que fa a la gestió de la pandèmia, el cap de l’Executiu ha recordat que “des del minut zero es van mantenir reunions setmanals amb el sector” i que “gairebé cada setmana, m'he reunit amb ells per tal de poder fer el seguiment de la crisi sanitària que patien les residències, com també ho han fet el conseller El Homrani i la consellera Vergés”.

El president també ha posat de relleu el Pla d’acció per la gestió persones en l’àmbit residencial i l’assistència sanitària en situació de pandèmia per Covid-19, que preveu, entre d’altres mesures, l’augment del personal dels centres amb 1.800 gerocultors més i 370 personal d’infermeria de nit.

El president ha assenyalat que, en aquests moments, “la nostra preocupació és garantir el material de protecció, detectar els casos de Covid que s’esdevinguin, millorar els sistemes d’informació, reforçar l’atenció intermèdia i contractar fins a 500 llits reforç i els 450 professionals d’atenció primària”.

També s’ha referit al pla de contingència, dotat amb gairebé 100 milions d’euros, davant una possible nova onada a la tardor. Ha assenyalat que fins al moment s’han fet més de 106.000 PCR a residents i treballadors. S'han intervingut 13 centres on s'ha canviat l’empresa gestora. I s'han traslladat 2.472 residents a altres espais, i 681 han retornat al seu domicili.


Reforç del personal de les residències

Després del president, també han intervingut el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i la consellera de Salut, Alba Vergés. El conseller El Homrani ha fet un repàs exhaustiu de l’actuació del Departament als centres residencials durant la crisi sanitària i ha recordat que es va haver de fer front a una situació d’emergència i de gran complexitat mai abans viscuda enlloc. Entre d’altres, El Homrani ha destacat el reforç del personal de les residències; la recerca, adaptació i creació d’espais alternatius per al trasllat de residents i fer possibles les sectoritzacions i aïllaments; la intervenció de centres en situació crítica amb la substitució temporal de les empreses i entitats gestores; la desinfecció de residències, i la compra de material de protecció per als equipaments per valor de 9,88 milions d’euros.

Sobre la compra de material, el conseller també ha criticat “la voluntat recentralitzadora i de control de la gestió per part de l’estat espanyol, també en la compra d’EPI. Va ser una decisió errònia que ens va fer perdre més de 10 dies i va trencar la cadena de subministraments i de distribució”.

De cara al futur, les principals mesures per la part d’Afers Socials són la reserva de 2.800 places buides a les residències que seguirà finançant el Departament per tal de fer sectoritzacions i aïllaments correctament, l’augment de personal estructural de les residències i la contractació de personal propi del Departament per fer un seguiment més acurat i pròxim de les residències, reforçar la inspecció social i acompanyar els ens locals (219 tècnics). El conseller també ha explicat la proposta de creació de l’Agència Integrada d’Atenció -amb governança al 50% entre el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i el de Salut.

El conseller també ha compartit una reflexió amb els diputats i diputades, però també amb el conjunt de la societat:Si ens creiem els serveis socials, si volem crear un veritable sistema públic com són les pensions, l’educació o la salut, el finançament públic també ha d’augmentar de forma molt significativa els propers anys”.

Per últim, Chakir el Homrani ha anunciat el compromís del Govern en recuperar els anys perduts en l’àmbit de les tarifes del sector, amb l'objectiu de millorar les condicions laborals dels professionals i la mirada posada en l’equiparació salarial amb el sector sanitari.

Per la seva part, la consellera de Salut ha posat de relleu que “l’esperança de vida a casa nostra és una de les més altes del món i ha d'anar acompanyada de qualitat de vida”. Per la qual cosa, ha dit, “el gran repte és cuidar a les persones en tot allò que puguin necessitar: cronicitat, comorbiditat i aspectes socials de les persones”. I ha recordat que el 50% de la població de més de 65 anys té tres o més malalties cròniques.

Alba Vergés també ha assenyalat que “aquesta situació posa de manifest la necessitat d'oferir una atenció social i sanitària integrada i tenir la mirada ben posada en protegir els col·lectius vulnerables en aquesta nova etapa de represa”.

En aquesta línia, ha explicat que es reforçaran les residències amb prop de 450 professionals sanitaris de l’atenció primària per oferir assistència als residents, una mesura pressupostada en 15 milions d'euros. 

1  

Imatges

El president Torra durant la seva intervenció en el debat sobre la gestió de les residències (autor: Jordi Bedmar)

El president Torra durant la seva intervenció en el debat sobre la gestió de les residències (autor: Jordi Bedmar) 1129

1  

Fitxers adjunts

Foto 2

Foto 2
JPG | 1581

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia