Justícia, Drets i Memòria

un intern atenent a una de les botigues del CIRE a Brians 2

Les botigues de les presons rebaixen els preus dels productes en més d'un 20 %

query_builder   8 juliol 2020 10:14

event_note Nota de premsa

Les botigues de les presons rebaixen els preus dels productes en més d'un 20 %

Un intern atenent a una de les botigues del CIRE al Centre Penitenciari Brians 2


Els interns dels centres penitenciaris de Catalunya destinen menys diners per adquirir els mateixos productes que compraven abans de l’1 de juny a les botigues de les presons. Es tracta dels petits establiments situats generalment a cada mòdul, on els reclusos poden comprar una gran varietat d’articles, que van des d’alimentació, sucs, begudes no alcohòliques, elements d’higiene i de cosmètica, roba esportiva i  aparells de televisió. 
 

 

Els interns paguen ara per un iogurt 0,50 euros en lloc de 0,64; per una llauna de tonyina, 0,88 en comptes dels 1,15 d’abans; un paquet de compreses extraplanes de 18 unitats val 1,38 i abans el preu era d’1,77; un desodorant roll on de 45 ml passa de 2,39 a 1,87; i un xampú de 400 ml, de 3,97 a 2,42 euros, per posar-ne alguns exemples. La rebaixa de preus és d’un 22 % de mitjana.

El CIRE gestiona el servei de botigues de les presons

El Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), l’empresa pública del Departament de Justícia que ofereix formació, treball i inserció laboral als presos, és qui gestiona el servei de botigues de les presons catalanes. La disminució en els  preus ha estat possible perquè el CIRE ha recuperat la gestió directa de la compra per a les botigues, un servei que estava externalitzat des del 2009. 

Amb aquesta rebaixa es dona resposta a les demandes de la Sindicatura de Greuges i de la Comissió de Justícia del Parlament de Catalunya, que alertaven de l’increment dels preus, especialment pel que fa als productes d’higiene femenina. Precisament, seran aquests els que gaudiran d’un descompte més elevat: la cosmètica i els articles d’higiene per a dones, seguits de productes d’alimentació, begudes i conserves.  

120 interns empleats


El CIRE gestiona una xarxa de 77 punts de venda distribuïts a tots els centres penitenciaris de Catalunya. Disposa també de 9 magatzems centrals, un a cada presó, on hi ha dipositats els articles que es vendran a cadascuna de les botigues que hi ha als mòduls dels centres.  En total, amb aquest servei el CIRE dona treball a 120 persones internes, que primerament han rebut una formació específica per atendre el públic, gestionar les comandes, neteja, bones pràctiques per manipular aliments i prevenció de riscos. La intenció és que, a banda de guanyar un sou i cotitzar a la seguretat social, es formin i aprenguin hàbits laborals perquè puguin trobar feina un cop abandonin la presó.  

 

Aquests petits establiments comercials presten, a més, un servei bàsic a tota la població interna, que pot adquirir un gran nombre d’articles comercials a un preu assequible.    

 

Els interns no poden disposar de diners en metàl·lic o en paper. Per comprar utilitzen una clau, una mena de targeta moneder, que es pot carregar setmanalment amb els diners que tenen al seu compte de peculi, un tipus de compte corrent on ingressen els diners que guanyen treballant en els tallers que el CIRE té a dins de les presons, o que els aporten els seus familiars. Cada presó estableix un límit setmanal de diners que poden gastar en el seu dia a dia a les botigues, un import que gira entorn dels cent euros. 

. 

4  

Imatges

Un intern atenent a una de les botigues del CIRE al Centre Penitenciari Brians 2

Un intern atenent a una de les botigues del CIRE al Centre Penitenciari Brians 2 106

Un intern facturant una venda a una de les botigues del CIRE al Centre Penitenciari Brians 2

Un intern facturant una venda a una de les botigues del CIRE al Centre Penitenciari Brians 2 111

Un intern fent una compra amb la clau per fer pagaments a una de les botigues del CIRE a Brians 2

Un intern fent una compra amb la clau per fer pagaments a una de les botigues del CIRE a Brians 2 4328

Un intern atenent un venda a una de les botigues del CIRE al Centre Penitenciari Brians 2

Un intern atenent un venda a una de les botigues del CIRE al Centre Penitenciari Brians 2 7451

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia