President

Sessió de control

President Torra: "L'ús de mascareta serà obligatori a Catalunya a partir de demà i, si els experts ho aconsellen, decretarem un confinament domiciliari al Segrià"

query_builder   8 juliol 2020 13:04

event_note Nota de premsa

President Torra: "L'ús de mascareta serà obligatori a Catalunya a partir de demà i, si els experts ho aconsellen, decretarem un confinament domiciliari al Segrià"

 

  • En la sessió de control al Parlament, Quim Torra ha defensat la gestió del brot de Lleida i ha demanat que “no es criminalitzi la pagesia ni els temporers”

 

  • El cap del Govern exigeix parlar de “les condicions i la data” d’un referèndum a Catalunya en la segona reunió de la taula de negociació amb el govern espanyol
Sessió de control del Parlament

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat aquest matí, en la sessió de control del Parlament, que “el PROCICAT aprovarà avui l’ús obligatori de la mascareta a Catalunya”, encara que es pugui garantir la distància social, “que entrarà en vigor demà”.

Aquesta mesura se suma al confinament perimetral del Segrià que es va decretar fa uns dies per evitar l’expansió del coronavirus pel territori. En aquest sentit, el cap del Govern ha defensat la mesura presa a les comarques de Lleida, malgrat que “hi havia molta gent que ens deia que no la prenguéssim”, i s’ha mostrat taxatiu a l’afirmar que “prendrem les decisions que calguin”. “En aquests moments està tot obert. Si cal fer un confinament domiciliari, el farem. Escoltarem sempre la veu dels experts i, si posen aquesta opció sobre la taula, no tingui cap dubte que la prendré”, ha assegurat.

Malgrat que el president ha afirmat que la situació és “molt complexa” a Lleida, ha defensat que fa molts mesos que el Govern va treballar un protocol davant l’inici de la temporada de recollida de fruita i que s’està actuant “de la manera més descentralitzada possible”, monotoritzant 24 hores al dia i “fent fota la feina que cal fer de rastreig i de mesures de protecció”.

Respecte el brot del Segrià, Quim Torra ha demanat en nom de tot el Govern que “no es criminalitzi la pagesia ni els temporers”, perquè no són la causa de tot el que ha passat. Ha fet un agraïment a totes les persones que han vingut a treballar a Catalunya, “que tenen tot el dret de fer-ho”, ha demanat al govern central que reguli la situació dels temporers, i ha defensat la feina de la pagesia, perquè “la majoria dels pagesos estan fent molt bé les coses”. També ha reclamat que es compensi els treballadors que no poden fer la seva feina, “per tal que puguin fer el confinament a casa” i es donin ajuts als empresaris perquè puguin tirar endavant els seus negocis.

 

Data i condicions del referèndum a la taula de negociació

En referència a la taula de negociació amb el govern espanyol, el president ha subratllat que la clau de la negociació sónles condicions en què s’ha d’exercir un referèndum a Catalunya i la data”. "És molt fàcil fer aquesta segona reunió. Que Sánchez m'enviï una carta dient que el primer punt del dia serà l'exercici de l'autodeterminació, la data i les condicions. I, a partir d'aquí, que posi tots els punts que vulgui", ha subratllat en resposta al líder dels republicans.

“Tot el que sigui que ens tornem a situar en la línia d’exigir l’exercici concret del dret d’autodeterminació de Catalunya al govern de l’estat espanyol, allà hi som. Que posi data el senyor Sánchez i allà ens hi trobaran”, ha reblat.

El president també ha constatat que “l’exercici del dret a l’autodeterminació i l’amnistia” és el “punt de consens de tot l’independentisme”, però ha lamentat que “res ha canviat” ni en l’àmbit de la repressió ni en el dret d’autodeterminació de Catalunya. “Jo no vull ser un testimoni passiu de la residualitzacio del valor de ruptura de l’1-O. Em nego a devaluar el Primer d’Octubre i la força que va tenir de trencar-ho tot”, ha afirmat.

“Mai es podrà gestionar Catalunya amb un pressupost autonòmic”

Durant la sessió de control, el president de la Generalitat  també ha tornat a insistir en la necessitat de disposar de més recursos per fer front a les crisis derivades de la pandèmia, perquè “mai es podrà gestionar Catalunya amb un pressupost autonòmic”. Quim Torra ha posat de relleu el deute històric que té l’estat amb Catalunya i el dèficit fiscal de 16.000 ME i ha subratllat que “no n’hi haurà prou amb la repriorització del pressupost que faci el govern de Catalunya”.

Per fer front al futur immediat, el cap del Govern ha recordat que ha demanat 5.000ME més al MEDE “per injectar liquiditat immediata”, ja que “no podem esperar el 2021 a tenir aquests diners”. I ha demanat als grups de l’oposició “pressionar” el govern espanyol per poder obtenir aquests recursos, que “són necessaris per distribuir-los entre tots els ciutadans i poder fer front a les resolucions que el Parlament aprova”.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia