El conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé, ha estat l’encarregat de fer el discurs d’obertura del Local and Regional Governments Day, que s’emmarca dins del High-Level Political Forum for Sustainable Development (HLPF), la principal cimera de desenvolupament sostenible de Nacions Unides reunida anualment per revisar la implementació de l’Agenda 2030. Aquesta edició té lloc de manera telemàtica, del 7 al 16 de juliol, i els participants hi debaten l’estat dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) davant l’impacte de la pandèmia de la COVID-19 arreu del món.

DEXI

El conseller Solé ha afirmat que “el brot de la COVID-19 no és només una pandèmia sanitària, sinó també una clara advertència a la humanitat: una crisi de salut humana, de desigualtats socials, del model actual de globalització i d’un sistema econòmic mundial que no té plans ni mitjans”.

“Som més conscients que mai que vivim en un món altament interconnectat”, ha dit Solé, i ha apuntat que l’any 2020 serà recordat “pels dramàtics efectes que la pandèmia de COVID-19 ha portat: les devastadores conseqüències socials i la crisi econòmica resultant estan colpejant durament tant el Nord com el Sud globals”. El conseller ha revelat com la crisi ens ha fet veure que “les accions locals tenen conseqüències globals”. “L’emergència climàtica, els conflictes violents de llarga durada o una desigualtat galopant” són altres dels reptes globals a què ha de fer front la humanitat, tal com ha assenyalat Solé.

Davant la magnitud d’aquesta crisi, ha dit el conseller, és més necessari que mai “un sistema renovat de governança global, una cooperació multilateral més sòlida i agendes centrades en les persones”. “És un pas essencial per aconseguir els ODS”, ha assegurat.

“El diàleg, la negociació i el respecte dels drets humans és el camí per assolir els objectius”, ha insistit Solé, que ha remarcat que “a tots els racons del món han de mantenir-se i defensar-se aquests valors democràtics”, i ha afegit que “fins i tot en les democràcies consolidades sempre hi ha marge de millora”.

Solé també ha reivindicat el paper protagonista que cal que juguin els governs locals i regionals en la implementació de l’Agenda 2030 de Nacions Unides: “són l’administració més propera a les nostres comunitats, més conscients de les necessitats de les persones i directament responsables davant dels ciutadans”. “L’Agenda 2030 busca no deixar ningú enrere, i els governs locals i regionals tenen un rol irreemplaçable per aconseguir-ho, hem de liderar aquest moviment. El món està canviant, i també ho hem de fer nosaltres”, ha declarat el conseller.

“Els ODS van ser acordats per 193 estats, però això no obstant, més del 65% dels objectius depenen directament de les accions dels governs locals i regionals: des de l’aigua i el sanejament fins a l’educació primària, el consum d’energia i les institucions responsables”, ha volgut assenyalar Solé, que ha fet especial referència al sector primari i ha explicat que “d’on jo vinc, aquest és un pilar de la nostra economia i veiem l’Agenda 2030 com una forma de protegir el nostre futur”. Però també ha alertat que “sense un retorn més gran de competències i un major finançament globals, els governs locals i regionals no poden complir la seva part en l’assoliment dels ODS”.

El conseller ha recordat que el 2020 marca també el 75è aniversari de les Nacions Unides i que “hem d’estar units en favor del multilateralisme com a única forma de superar els reptes globals d’avui i de demà”. “Les decisions d’avui construiran el món del futur. Assegurem que sigui un món sostenible, inclusiu i pacífic”, ha conclòs el conseller.

Sota el títol Accelerating transformation from the ground-up in a post-Covid era, l’objectiu del Local and Regional Governments Day és crear un espai perquè representants de governs locals i regionals debatin sobre com accelerar la implementació dels ODS en el món post-pandèmic. Els participants de l’acte han abordat com els actors locals i regionals poden contribuir a les agendes globals i a la resposta a la crisi del coronavirus. La jornada ha comptat amb una trentena de participants, tots ells representants de governs locals i regionals d’arreu del món.

Paral·lelament, el vicepresident Pere Aragonès ha participat a un side event de l’HLPF titulat 2030 Agenda: from global emergencies to solutions at the regional level, que ha servit per reivindicar el paper clau dels governs regionals tant en la implementació dels ODS com en la recuperació de la crisi de la COVID-19.

A més de la participació del Govern, l’HLPF també ha comptat amb la presència de la societat civil catalana. L’Associació de Drets Sexuals i Reproductius ha intervingut al side event Regional Forums and the HLPF from the Feminist Perspective com a sòcia organitzadora del Women’s Major Group, que treballa per la implementació dels ODS des d’una perspectiva feminista i de justícia social.