El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies ha explicat que des de principis d’any la Inspecció de Treball ha realitzat 124 actuacions al sector agroalimentari i 34 vinculades específicament a la campanya de la fruita, que continuen amb l’expedient obert

El Homrani ha anunciat que s’amplia a tota la regió sanitària de Lleida i l’Alt Pirineu la instrucció que ja s’havia publicat per al Segrià de no acceptar nous ingressos ni visites a les residències de gent gran

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha estat aquest matí a la comarca del Segrià –concretament a Soses, Torres de Segre i Lleida-, on ha visitat diferents equipaments adaptats per acollir treballadors i treballadores de la campanya de la fruita i ha explicat les actuacions del Departament per donar suport als ajuntaments davant les conseqüències socials de l’emergència sanitària.

El conseller ha valorar “el treball que estem fent les diverses administracions de forma conjunta per continuar preparats de la millor manera per a una situació complexa, que és la de molts treballadors i treballadores que venen a fer la campanya de la fruita en un marc de pandèmia, i que necessiten el màxim d’acompanyament social i comunitari”.

El Homrani ha explicat que el Departament ha tancat un conveni amb Creu Roja que suposa la contractació de 25 professionals de suport al territori (21 al Segrià i 4 a la ciutat de Lleida) que faran intervenció comunitària: explicació de mesures preventives en diferents idiomes, vetllar pel seu seguiment, repartiment de material higiènic i sanitari, mediació en possibles conflictes, informar sobre accés a drets i serveis, etc.

El titular de Treball, Afers Socials i Famílies també ha destacat que “el Govern hem volgut traslladar als ajuntaments que ens farem càrrec de les necessitats que hi hagi d’obertura d’espais i de personal per fer acompanyament per abordar la salut i la seguretat de tothom”. “Per a aquest Govern, per sobre de tot està la salut de les persones, i per assegurar aquesta salut donarem tot el suport que sigui necessari al teixit econòmic i a les persones treballadores afectades”, ha reblat.

 

Suport a través del SOC i el contracte programa

El conseller ha recordat que aquests professionals d’intervenció comunitària de Creu Roja se sumaran als 52 que diferents ajuntaments, consells comarcals i organitzacions sindicals i empresarials agràries de la demarcació de Lleida han contractat durant quatre mesos per fer tasques de mediació i suport a l’acolliment de treballadors i treballadors temporers, gràcies als plans d’ocupació del Servei d’Ocupació de Catalunya, que hi ha destinat 625.000 euros.

Chakir El Homrani també ha explicat que, conscients de la situació d’excepcionalitat d’aquest any, el Departament ja va reforçar el suport als ens locals a través del contracte programa de serveis socials.

Concretament, el paquet d’ajuts del Departament per atendre les necessitats socials derivades de la covid-19 al Segrià supera els 730.000 euros: 539.927 euros a la ciutat de Lleida i 190.131 euros a la resta de la comarca. La part més important d’aquests ajuts, 428.000 euros, serveix per finançar l’allotjament de fins a 300 temporers i persones en situació de sensellarisme: 350.064 euros a la Paeria (229 places) i 77.760 euros al Consell Comarcal del Segrià (72 places).

 

Actuacions de la Inspecció de Treball

El Homrani també ha parlat sobre la feina que està realitzant la Inspecció de Treball: “Som conscients que la gran majoria del sector agroalimentari al Segrià i a les comarques de Lleida ho fa molt bé, però volem acompanyar a tot el sector, assegurant que si en algun espai, en algun centre de treball no es prenen les mesures de prevenció adequades, fer acompanyament perquè es prenguin”.

El conseller ha explicat que des de principis d’any s’han realitzat 124 actuacions inspectores al sector i 34 vinculades específicament a la campanya de la fruita, que continuen amb l’expedient obert. També ha destacat que al Segrià s’ha començat a fer actuacions conjuntes entre la Inspecció de Treball i Salut Pública, que ha definit com “una experiència positiva que ens permet tenir una mirada global”.

“A més, des del passat dimecres l’Estat ha permès finalment que la Inspecció de Treball pugui sancionar per motius covid. Això també ens dona més marge per continuar treballant per garantir els drets de tots els treballadors i les treballadores”, ha explicat.

 

Mesures preventives a les residències de gent gran de la demarcació de Lleida

Per últim, Chakir el Homrani ha anunciat que els Departaments de Treball, Afers Socials i Famílies i de Salut han decidit ampliar a tota la regió sanitària de Lleida i l’Alt Pirineu la instrucció que ja s’havia publicat per al Segrià de no acceptar nous ingressos ni visites –excepte les d’urgència justificades- a les residències de gent gran, davant la necessitat de protegir un dels col·lectius més vulnerables davant de la covid-19.