Direcció General de Comunicació

Campanya sega

Teresa Jordà: "El nombre d'incendis originats per l'activitat de la sega s'ha reduït un 80% des del 2012 en les 7 comarques on tradicionalment s'ha dut a terme aquesta campanya"

query_builder   12 juliol 2020 13:59

event_note Nota de premsa

Teresa Jordà: "El nombre d'incendis originats per l'activitat de la sega s'ha reduït un 80% des del 2012 en les 7 comarques on tradicionalment s'ha dut a terme aquesta campanya"

  • El Cos d’Agents Rurals, el Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) i les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) mantenen activat l’operatiu des del dia 15 de juny i fins al 14 d’agost, coincidint amb el període de collita del cereal.

  • Enguany s’afegeixen al dispositiu dels Agents Rurals els nous vehicles amb un kit d’aigua de primera intervenció, un nou dron d’ala fixe i un sistema de transmissió en directe de les actuacions del cos.

 

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha posat en marxa la Campanya de la Sega, un pla de vigilància i de suport al món rural que pretén reduir el nombre d’incendis forestals relacionats amb els treballs de la sega de cereals i minimitzar-ne els danys.

 

Els treballs de la sega són una activitat agrària amb risc d’incendi, atès que es realitzen amb temperatures molt elevades, humitats baixes i amb una vegetació fàcilment inflamable.

 

Aquest pla també compta amb una campanya informativa i de formació que han realitzat els Agents Rurals als professionals del sector agrícola recordant les mesures preventives obligatòries que han de disposar, la necessitat de tenir un correcte manteniment de la seva maquinària i explicant les pautes d’actuació davant un conat d’incendi.

 

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha volgut destacar “la incansable i imprescindible tasca de la pagesia pel nostre país, però també la seva permanent col·laboració i implicació per tal de reduir el risc d’incendi forestal”. La consellera ha volgut remarcar l’èxit que la campanya de la sega ha representat des de la seva implementació ja que “s’han reduït un 80% els incendis provocats per aquesta casuística”.

 

Jordà ha agraït també la feina del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) del departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, del servei de prevenció d’incendis forestals de la direcció general d’ecosistemes forestals i gestió del medi i a les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) “una tasca encomiable de voluntariat que existeix a Catalunya i que cal preservar com experiència d’èxit i única al món”, ha reblat.

 

En marxa el dispositiu de la campanya de la sega

 

La campanya informativa s’ha dut a terme a totes les comarques cerealístiques i l’operatiu especial d’aquesta activitat agrícola s’aplica a set comarques: Anoia, Bages, Conca de Barberà, Noguera, Segarra, Solsonès i Urgell.

 

campanya sega

L’operativa està formada principalment per efectius del Cos d’Agents Rurals amb el suport de membres del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) i representants d’Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), que també participaran en el dispositiu de vigilància.

 

Els diferents efectius es despleguen de manera estratègica pel territori i realitzen itineraris diaris a les zones de treball per intentar cobrir el màxim de territori. També hi participa el Grup de Suport Aeri dels Agents Rurals com una eina essencial per millorar la detecció d’eventuals columnes de fum i la coordinació dels efectius terrestres.

 

Els Agents Rurals estrenen nous mitjans materials per la campanya

 

Dins el dispositiu de prevenció i investigació dels incendis forestals, la campanya d’enguany incorpora noves eines i materials. D’aquesta manera, la presentació d’avui ha servit per mostrar els nous cotxes Toyota Hilux dels Agents Rurals que disposen d’un kit d’aigua de 100 litres per tal de poder fer una primera intervenció a l’espera de l’arribada dels equips d’extinció. Aquesta adquisició és molt útil per tal de poder controlar d’un inici el foc forestal i reduir les hectàrees finals que pogués acabar afectant.

 

Així mateix, també s’incorpora a aquesta campanya un nou dron d’ala fixe que permet al cos guanyar autonomia de vol, fet que permetrà realitzar perimetratges d’incendis forestals de grans dimensions d’una manera més acurada i amb més agilitat. Durant la jornada d’avui també s’ha mostrat la prova pilot del sistema de reproducció en streaming del cos, que permet visualitzar en temps real les actuacions que s’estiguin duent a terme des de qualsevol lloc de Catalunya a través de l’helicòpter, els drons o per via terrestre.

 

El director general dels Agents Rurals, Marc Costa, ha posar en valor “la tasca ingent d’anàlisi de dades per preveure el risc d’incendi forestal” que permet “activar d’una manera més eficient els recursos operatius”. Costa ha volgut remarcar “l’aposta de la direcció general per invertir en tecnologia i millorar els mitjans materials del cos”, un dels punts centrals del Pla Estratègic del Cos d’Agents Rurals 2019-2024.

 

S’amplia el període de mesures preventives per a l’activitat agrícola

 

Aquest any ha entrat en vigor la nova ordre ARP/77/2020 de mesures preventives per la lluita contra els incendis forestals relativa a l’activitat agrícola. La nova ordre estén el període de l’1 de juny fins al 31 d’agost per tal de cobrir tota la campanya de la sega i no deixar-ne cap període exclòs.

campanya sega

A més a més, aquesta ordre també actualitza els mitjans necessaris d’extinció segons el tipus de maquinària agrícola que s’estigui utilitzant, sent de quatre extintors d’escuma amb base d’aigua per a les recol·lectores; dos extintors per a les embaladores; un extintor en el conjunt tractor més remolc; a banda dels extintors ABC contra el foc de maquinària.

 

L’ús d’extintors de 6 kg de capacitat es pot combinar amb motxilles extintores d’una capacitat mínima de 12 litres d’aigua cadascuna.

 

L’inspector en cap del Cos d’Agents Rurals, Antoni Mur, ha valorat positivament el desenvolupament de la campanya, que es troba en el seu equador. “Durant el que portem de campanya, els agents rurals han realitzat 261 inspeccions que ajuden a fer complir la normativa i evitar la propagació d’incendis forestals”, ha explicat. Així mateix, l’inspector en cap també ha mostrat els nous adhesius que els agents s’han encarregat de distribuir entre tots els pagesos cerealístics per tal de recordar la normativa que cal complir.

 

 

Es redueixen un 80% els incendis a causa de l’activitat agrícola

 

La doble campanya informativa i operativa i la gran implicació dels pagesos han fet possible reduir considerablement el nombre d’incendis originats per l’activitat de la sega. Així, en les set comarques cerealístiques sobre les que s’ha centrat fins ara dita campanya, s’ha observat una tendència molt positiva, reduint el nombre d’incendis per aquesta causa més d’un 80% des del 2012.

 

Campanya sega

Durant els darrers 5 anys (2015-2019) s’han cremat un total de 1.234,09 hectàrees a Catalunya a causa de l’activitat agrícola. L’any 2019, durant la campanya operativa de la sega (del 15 de juny al 8 d’agost) es van cremar un total de 123,75 hectàrees, sent l’incendi més important el de Talavera de 30 de juny, on es van cremar 48,96 hectàrees.

 

A banda d’aquest operatiu específic de suport i de vigilància, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació té habilitada una pàgina web amb informació sobre les mesures preventives obligatòries que s’han d’adoptar i una sèrie de recomanacions addicionals en la recol·lecció del cereal per a quan el risc d’incendi forestal sigui alt, així com un seguit d’indicacions de com actuar en cas de conat d’incendi.

 

http://agricultura.gencat.cat/ca/detalls/Article/Prevencio-dincendis-durant-la-recolleccio-del-cereal

 

 

 

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat o https://twitter.com/agentsruralscat.

 

 

Juliol de 2020

3  

Imatges

FOTO 1

FOTO 1 520

FOTO2

FOTO2 791

FOTO3

FOTO3 477

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia