President

El cap de l'Executiu, durant la compareixença (autor: Jordi Bedmar)

President Torra: "No acceptem la decisió judicial i avui mateix aprovarem un decret llei per establir el Pla de rebrots de la Covid-19"

query_builder   13 juliol 2020 13:43

event_note Nota de premsa

President Torra: "No acceptem la decisió judicial i avui mateix aprovarem un decret llei per establir el Pla de rebrots de la Covid-19"

  • “Assumeixo les conseqüències que se’n derivin, però no puc posar en perill la salut de les persones”, ha afirmat el cap de l’Executiu
  • Quim Torra ha agraït el capteniment de la ciutadania del Segrià i els ha demanat que “es protegeixin i segueixin les indicacions que vam anunciar ahir pel bé de la seva salut i la dels seus familiars i veïns”
  • El vicepresident Aragonès ha anunciat un primer paquet de mesures, per import de 4 milions d’euros, per donar suport al sector del comerç i la restauració del municipis del Segrià
El cap de l'Executiu, durant la compareixença (autor: Jordi Bedmar)
El cap de l'Executiu, durant la compareixença (autor: Jordi Bedmar)

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha expressat aquest matí el seu desacord amb la decisió judicial d’aturar la resolució del Govern publicada ahir al DOGC amb noves mesures per contenir el brot de Covid-19 al Segrià. No l’acceptem. Assumeixo les conseqüències que se’n derivin, però no puc posar en perill la salut de les persones”, ha assegurat. I ha avançat que en les properes hores es farà un Consell Executiu extraordinari que aprovarà un decret llei per “establir el Pla de rebrots i poder actuar amb tota la contundència que calgui a cada racó del país en funció de les dades d’evolució epidemiològica”.

Aquest pla, ha explicat el president, “regularà en quins supòsits concrets el Govern adoptarà mesures que impliquin la restricció de drets i llibertats, com és la llibertat de moviment”. Quim Torra ha fet notar que “a d’altres llocs de l’estat espanyol s’han pogut prendre aquestes mesures, fins i tot més restrictives, com és el cas del dret de vot a Euskadi i Galícia, i no hi ha hagut cap impediment”. I s’ha preguntat: “hi ha algun fet que ens afecti concretament a nosaltres i a les nostres capacitats o competències?”. També ha recordat que quan es va fer el confinament perimetral de la Conca d’Òdena o el del Segrià “no vam tenir problemes”.

El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions durant una compareixença informativa, juntament amb el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, després de la reunió que han mantingut aquest matí amb la consellera de la Presidència, Meritxell Budó; el conseller d'Interior, Miquel Buch, i la consellera de Salut, Alba Vergés, per analitzar la situació generada per la decisió judicial sobre el confinament de Lleida. Prèviament, a les 8 hores, el president també s'ha reunit amb els serveis jurídics de la Generalitat.

El president ha insistit en diferents moments de la seva compareixença que des del Govern “sempre es prendran les decisions seguint el consell dels experts i parlant amb les autoritats locals”. I ha afegit que totes les mesures que es prenen “van encaminades a protegir la salut de les persones”, per “protegir-nos tots i especialment els més vulnerables” . “I ho seguirem fent més enllà d’allò que ens digui qualsevol altra instància que no tingui per prioritat absoluta la salut i la vida de les persones”, ha reblat.

En aquesta mateixa línia, ha advertit que “no volem perdre ni un minut en batalles judicials” quan “estem parlant de la salut de la gent”. I ha afegit que “no podem entendre que es posin obstacles burocràtics a les decisions sobre la salut i vida dels ciutadans”, especialment quan aquestes decisions “depenen d’hores i és un luxe perdre el temps amb competències i resolucions judicials”.

Quim Torra ha agraït el capteniment de la ciutadania del Segrià, especialment els de Lleida i dels set municipis inclosos en la resolució, i els ha demanat que “es protegeixin davant l’avenç del coronavirus i segueixin les indicacions que vam anunciar ahir pel bé de la seva salut i la dels seus familiars i veïns”.


Primer paquet de mesures de 4 milions

Durant la seva intervenció el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat ha anunciat que la Generalitat posarà en marxa un primer paquet de mesures per un import de 4 milions d’euros per donar suport al sector del comerç i la restauració del municipis de la comarca del Segrià afectats per la pandèmia. Segons ha explicat el vicepresident, la destinació d’aquests recursos procedents del fons de contingència “es podran ampliar” i “es concretaran conjuntament amb els representants dels econòmics i socials del territori”.

Pere Aragonès, que, com el president, ha volgut agrair la tasca realitzada fins ara per les alcaldesses, alcaldes i els treballadors públics de la comarca, ha insistit en què les mesures adoptades pel Govern català “són per protegir la salut”. “Cal posar per davant la vida i la salut, i defensar els sistema de salut i la capacitat per donar resposta a la lluita contra el coronavirus, en la qual prevalen els criteris mèdics i sanitaris”, ha afirmat. En aquest sentit, ha subratllat que “no hi haurà cap pressió que ens aturi a l’hora de prendre les mesures que considerem més oportunes per preservar la salut de la ciutadania”.

Per al vicepresident, el Govern ha pres les decisions “correctament” i considera que en el context actual  “el prioritari no és si el Govern té la raó amb el procediment, que defensem que sí, sinó la salut de la ciutadania”. “En aquest sentit, des de la Generalitat estem treballant en altres camins per portar a terme les mateixes mesures amb millor cobertura”, ha assegurat.

Finalment, el vicepresident ha volgut fer una crida a la col·laboració entre les diferents administracions per fer front als efectes de la Covid-19:  “és l’hora d’exigir a tots els poders públics la col·laboració i que ningú jugui a fer política, a fer un debat competencial amb la salut”, ha conclòs.

4  

Imatges

El cap de l'Executiu, durant la compareixença (autor: Jordi Bedmar)

El cap de l'Executiu, durant la compareixença (autor: Jordi Bedmar) 229

Reunió amb els consellers

Reunió amb els consellers 2286

Fotografia de la compareixença

Fotografia de la compareixença 1597

El president Torra i el vicepresident Aragonès han comparegut davant els mitjans

El president Torra i el vicepresident Aragonès han comparegut davant els mitjans

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia