Cultura

Carme Portaceli

Carme Portaceli, nova directora artística del Teatre Nacional de Catalunya a partir del setembre de 2021

query_builder   13 juliol 2020 19:29

event_note Nota de premsa

Carme Portaceli, nova directora artística del Teatre Nacional de Catalunya a partir del setembre de 2021

  • La directora escènica s’incorporarà aquest mes de setembre al TNC com a programadora de la temporada 2021-2022
  • Xavier Albertí continuarà com a director artístic del TNC fins al juliol de 2021, data en què Portaceli prendrà el relleu en la Direcció artística del TNC
Carme Portaceli

El Consell d’Administració del Teatre Nacional de Catalunya (TNC), ha nomenat avui dilluns, 13 de juliol, i a proposta de la Comissió de Valoració, Carme Portaceli Roig com a directora artística del TNC a partir del setembre de 2021 i fins que finalitzi la temporada 2026-2027, en substitució de Xavier Albertí actual director artístic del TNC fins al 31 de juliol de 2021.

A partir de l’1 de setembre de 2020, Portaceli s’incorporarà al TNC com a programadora de la temporada 2021-2022 i, a partir de l’1 de setembre de 2021, començarà a exercir com a directora artística del Teatre Nacional de Catalunya. El seu contracte serà de 6 anys no prorrogables.

La Comissió de Valoració ha apreciat especialment la trajectòria professional de Portaceli, la seva capacitat per elaborar una programació d'una alta qualitat artística i la seva idoneïtat per respondre als objectius estratègics del TNC. Aquests objectius inclouen: garantir la diversitat de la programació, amb el patrimoni teatral català i universal com a eix fonamental; incentivar la creació contemporània i la innovació amb nous llenguatges artístics; impulsar la llengua catalana; fomentar la tasca pedagògica en les arts escèniques, i promoure la projecció internacional del TNC. Del projecte artístic de Portaceli en destaca el seu compromís amb el públic per mantenir els nivells d’ocupació de les darreres temporades, l’objectiu de situar el TNC com a capçalera del sistema teatral públic de Catalunya i l'ambició d'esdevenir un referent de les arts escèniques al sud d’Europa amb una projecció especial sobre les cultures de la Mediterrània.

La nova directora depèn jurídicament del Consell d’Administració del TNC i haurà d’exercir les seves funcions en coordinació amb la Direcció executiva de del Teatre, liderada per Mònica Campos, i responsable de portar a terme la gestió dels recursos financers, patrimonials, personals i tecnològics de l’entitat.

El Consell d’Administració del TNC vol agrair la feina de l’actual director artístic del TNC, Xavier Albertí, durant aquests vuit anys de feina ben feta i la seva aportació al teatre català, tot fent front a les dificultats del moment i preservant sempre l’excel·lència artística i el compromís intel·lectual i ètic del TNC com a servei públic i motor de creixement cultural. Xavier Albertí continuarà com a director artístic del TNC fins al 31 de juliol de 2021.

Resum de la trajectòria de Portaceli
La trajectòria professional de Carme Portaceli en el món de les arts escèniques es va iniciar al costat de Fabià Puigserver al Teatre Lliure l’any 1982 com a ajudant de direcció a l’obra Fulgor i mort de Joaquin Murieta de Pablo Neruda, amb traducció de Miquel Martí i Pol i direcció del mateix Fabià. Al llarg de la seva trajectòria com a directora d’escena ha dirigit més de 70 espectacles. Entre 2016 i 2019 va ser Directora artística del Teatro Español de Madrid. Des de 2014 fins ara és Vicepresidenta de l’Academia de las Artes Escènicas. Entre 2005 i 2016 va ser Directora artística de la FEI – Factoria Escènica Internacional. Des de l’any 2001 fins al 2016 va ser professora de Direcció i d’Interpretació a l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona. L’any 1981 es va llicenciar en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona. Ha obtingut un important reconeixement per part de la crítica, el públic i nombrosos premis: Premi MAX 2017 al Mejor Espectáculo, Premi MAX 2017 a la Mejor Dirección , Premi Butaca 2017 a la Millor Direcció per Només són dones de Carmen Domingo. Premi de la crítica 2009 al Millor espectacle per Què va passar amb Nora quan va deixar el seu home d’Elfriede Jelinek entre molts d’altres.

Darreres estrenes com a directora d’escena: Mrs. Dalloway de Virginia Woolf. Teatro Español, Madrid, 2019. L’enigma di Lea. Òpera. Text de Rafel Argullol. Música de Benet Casablancas. Gran Teatre del Liceu, Barcelona, 2019. Policias y ladrones. Sarsuela. Música de Tomás Marco i llibret d’Álvaro del Amo. Teatro de la Zarzuela, Madrid, 2018. Frankenstein de Mary Shelley. Versió Guillem Morales i Carme Portaceli. Teatre Nacional de Catalunya, Barcelona, 2018. Troyanas d’Eurípides i Alberto Conejero. Festival de Mérida, 2017. Galileu de Bertolt Brecht. Teatre Capitol, Barcelona, 2017. Jane Eyre de Charlotte Brönte i Anna Maria Ricart. Teatre Lliure, Barcelona, 2017. Esplendor d’Abi Morgan. Grec 2016 Fetival de Barcelona. Teatre Romea, Barcelona, 2016. La rosa tatuada de Tennessee Williams. Centro Dramático Nacional. Teatro María Guerrero, Madrid, 2016. Només són dones de Carmen Domingo. Teatre Nacional de Catalunya, 2015. Gira: Catalunya, Manacor, París... Teatro de La Abadía, Madrid, 2016. El president de Thomas Bernhard. Temporada Alta Festival de Tardor. Girona 2014. Teatre Nacional de Catalunya, Barcelona, 2014. Krum de Hanoch Levin. Grec 2014 Festival de Barcelona, Teatre Lliure, FEI. Teatre Lliure, Barcelona, 2014. Las dos bandoleras de Lope de Vega. CNTC (Compañía Nacional de Teatro Clásico) i FEI. Teatro Pavón, Madrid, 2014. Televisor & Misèria de la II Transició d’Albert Boronat. Grec 2013 Festival de Barcelona i FEI. Teatre Romea, Barcelona, 2013. El vídeo no el veu ningú de Martin Crimp. Grec 2012 Festival de Barcelona – Centro Dramático Nacional. Teatre Mercat de les Flors, Barcelona, 2012. Teatro Valle Inclán, Madrid, 2012. Els baixos fons de Maksim Gorki. Teatre Nacional de Catalunya, Barcelona, 2012. La nostra classe de Tadeusz Slobodzianek. Grec 2011 Festival de Barcelona. Teatre Lliure de Gràcia, Barcelona, 2011. Conte d’hivern de William Shakespeare. Festival de Temporada Alta, Girona, 2010. Teatre Romea, Barcelona, 2011. Prometeu d’Èsquil i Heiner Müller. Inauguració Grec 2010 Festival de Barcelona. Festival Clásico de Mérida, 2010. Teatro Valle Inclan - Centro Dramático Nacional, Madrid, 2010. L’auca del senyor Esteve de Santiago Rusiñol. Teatre Nacional de Catalunya, Barcelona, 2011. Te doy mis ojos d’Iciar Bollain i Alicia Luna. Teatre Dramàtic de Vietnam – FEI. Opera House, Hanoi, 2009.

Dates
La  nova directora iniciarà la col·laboració al TNC a partir del setembre del 2020 com a programadora de la temporada següent, la 2021/2022. L’actual director, Xavier Albertí, continuarà com a director artístic del TNC fins a la finalització del seu contracte, el 31 de juliol de 2021, data en què es produirà el relleu en la Direcció artística. El nou director exercirà el seu càrrec com a director artístic durant 6 anys no prorrogables, fins al juliol de 2027.

Procediment de selecció
El procediment de selecció del nou director ha estat per concurs públic. El passat 10 de gener de 2020 es va fer l’anunci de la convocatòria del concurs per a la Direcció artística del TNC. Les bases del concurs es van fer públiques mitjançant la pàgina web del TNC i del Departament de Cultura.

Primera fase de valoració curricular: El termini de presentació de currículums de les persones interessades va ser el 31 de gener de 2020. S’hi van presentar 7 candidats.

Segona fase d’avaluació de competències directives: entrevistes a les persones seleccionades. Es podien seleccionar de 3 a 5 persones candidates per passar a la tercera fase.

Tercera fase d’avaluació mitjançant la defensa del projecte artístic i la proposta de programació d’una temporada: presentació de la documentació i defensa del projecte davant la Comissió de Valoració.

Quarta fase de valoració de mèrits: valoració de mèrits a partir de les dades al·legades i documentades per les persones participants.

La qualificació final s’ha  determinat per la suma de les puntuacions obtingudes en l’avaluació de les proves de competències directives, l’avaluació del projecte artístic, la proposta de programació d’una temporada, la defensa del projecte artístic i la valoració de mèrits.

La Comissió de Valoració ha estat integrada per:

  • Un/a representant del Departament de Cultura: Toni Cabré, subdirector general de Promoció Cultural del Departament de Cultura.
  • Un/a representant del món acadèmic dins de l’àmbit d’actuació del TNC: Núria Perpinyà, escriptora i professora universitària.
  • Un/a especialista en gestió cultural pública: Margarida Troguet, gestora cultural de l’àmbit de les arts escèniques. Va ser directora del Teatre Municipal de l’Escorxador de Lleida del 1998 fins al 2015.
  • Un/a especialista en públics culturals: Jordi Sellas, director executiu d’Ideal Centre d’Arts Digitals. Periodista i gestor d’empreses culturals.
  • Un/a professional de les arts escèniques amb prestigi reconegut: Clara Segura, actriu amb una extensa i premiada trajectòria.

El Teatre Nacional de Catalunya
El Teatre Nacional de Catalunya (TNC) és una societat anònima que està integrada en el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Va néixer amb l’objectiu bàsic de consolidar una oferta teatral d’alta qualitat tant en l’àmbit nacional com internacional que, des de la capacitat de risc estètic i la voluntat de servei públic, completés un panorama teatral caracteritzat per la creativitat i la riquesa de les seves iniciatives.

Des de la seva fundació, el Teatre Nacional de Catalunya ha esdevingut un dels referents principals del teatre a Catalunya tant per la qualitat de la seva oferta com pel contingut de la seva programació; ha assolit un ventall de públic ampli i divers, tot acollint la diversitat cultural i lingüística creixent del país i és un instrument essencial per acostar, a través de les arts escèniques, la cultura i la llengua a la ciutadania.

Al llarg de 23 anys, el Teatre Nacional de Catalunya ha aplegat un públic ampli i divers. L’última temporada, la 2019-2020, ha aplegat un total de 75.306 espectadors, amb una mitjana d’edat de 51 anys i una ocupació del 84%.

El TNC gestiona un pressupost aproximat d’11 milions d’euros i el finançament s’estableix per contracte programa signat amb l’Administració de la Generalitat de Catalunya, la qual nomena un Consell d’Administració com a màxim d’òrgan per administrar i regir la societat Teatre Nacional de Catalunya, SA. L’organització interna del TNC està distribuïda en dues grans àrees, la Direcció executiva, liderada per Mònica Campos, i la Direcció artística.

1  

Imatges

Fotografia: Carme Portaceli (autor: David Ruano)

Fotografia: Carme Portaceli (autor: David Ruano) 3363