Justícia, Drets i Memòria

Acte de signatura del conveni.

Es tracta d'un 12 % més que el 2015 i d'un 2 % més que l'any 2018

El Govern destina 65,6 milions d'euros per garantir l'assistència jurídica gratuïta a les persones sense recursos

El Departament i els respectius consells signen un document de compromisos de millora

query_builder   14 juliol 2020 16:39

event_note Nota de premsa

Es tracta d'un 12 % més que el 2015 i d'un 2 % més que l'any 2018

El Govern destina 65,6 milions d'euros per garantir l'assistència jurídica gratuïta a les persones sense recursos

El Departament i els respectius consells signen un document de compromisos de millora

Acte de signatura del conveni.

Unes 170.000 persones sense capacitat econòmica per litigar han disposat d’un advocat o un procurador de forma gratuïta durant el 2019. Han pogut defensar, així, els seus drets en els jutjats. En total, s’han fet 494.812 actuacions d’advocats i procuradors del torn d’ofici; un 2 % més respecte el 2018, durant el qual se’n van realitzar 485.252.

El Departament de Justícia va destinar al 2019 un total de 65,6 milions d’euros per finançar les retribucions que reben els professionals del torn d’ofici.  Aquesta xifra representa un increment d’un 12 % respecte el 2015 i un 2% si ho comparem amb l’exercici de 2018.

Compromisos de millora

Es tracta d’unes xifres que ha fet públiques la consellera de Justícia, Ester Capella, després de signar un document de compromisos de millora de l’assistència gratuïta amb el president de l’Il·lustre Consell de l’Advocacia Catalana, Manel Albiac, i el president de l’Il·lustre Consell de Col·legis de Procuradors dels Tribunals de Catalunya, Àngel Quemada.

Amb aquest document, les parts acorden que el Departament de Justícia augmentarà en un 1,5 % els imports que reben els advocats i procuradors per les actuacions en assistència judicial gratuïta. L’increment serà efectiu a partir de l’1 de gener de 2021. Aquestes retribucions estaven congelades des del 2017 a causa de l’aplicació de l’article 155 i de la prorrogació dels pressupostos de la Generalitat.

Les principals actuacions de la justícia gratuïta són assistències al detingut, procediments abreujats, judicis ràpids, judicis verbals, procediments contenciosos de família i serveis de guàrdia. Cada professional cobra de mitjana uns 380 euros per cas.  

Implantació de l’expedient electrònic

El document signat, d’altra banda, també estableix que tots els col·legis d’advocats hauran d’implantar l’expedient electrònic abans de l’1 de setembre de 2020. És a dir: hauran d’enviar a través d’una aplicació electrònica els documents i les sol·licituds de defensa gratuïta a les comissions d’assistència jurídica, que són els òrgans que reconeixen o deneguen l’accés al servei per a cada cas.

Ús del català

A partir del document firmat, els col·legis també es comprometen a garantir que els advocats i procuradors atenguin i actuïn en català si així ho ha escollit el ciutadà que accedeix al servei. De la mateixa manera, el Departament de Justícia aplicarà un complement econòmic de 15,2 euros per la presentació en llengua catalana d’escrits iniciadors de procediments. 

L’opinió de la ciutadania

El text també preveu la posada en marxa de mecanismes de control i mesurament de la qualitat en la prestació del servei, com ara enquestes o altres eines sistemàtiques que permetin al Departament de Justícia conèixer l’opinió de la ciutadania sobre el servei rebut pels professionals de l’assistència jurídica gratuïta.

4  

Imatges

Acte de signatura del conveni I

Acte de signatura del conveni I 964

Acte de signatura del conveni II

Acte de signatura del conveni II 991

Acte de signatura del conveni III

Acte de signatura del conveni III 1013

Acte de signatura del conveni IV

Acte de signatura del conveni IV 914

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia