Acció Exterior i Unió Europea

Reunió Solé Jambon

Solé des de Brussel·les: "Volem construir una aliança de territoris europeus per un model de gestió descentralitzat i eficient de la COVID-19"

El conseller d'Acció Exterior es reuneix amb el ministre-president de Flandes, Jan Jambon, per reclamar un paper protagonista dels territoris en la gestió de la crisi

query_builder   15 juliol 2020 15:56

event_note Nota de premsa

Solé des de Brussel·les: "Volem construir una aliança de territoris europeus per un model de gestió descentralitzat i eficient de la COVID-19"

El conseller d'Acció Exterior es reuneix amb el ministre-president de Flandes, Jan Jambon, per reclamar un paper protagonista dels territoris en la gestió de la crisi

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, i la delegada del Govern davant la UE, Meritxell Serret, s’han reunit aquest migdia amb el ministre-president de Flandes, Jan Jambon, en el marc del viatge oficial del conseller a Brussel·les.

Reunió Solé Jambon
Conseller Bernat Solé i ministre-president de Flandes Jan Jambon

Durant la trobada, Solé i Jambon han convingut la voluntat de construir una aliança de territoris europeus per establir un model de gestió més eficient de la COVID-19 i els reptes que se’n desprenen. En aquest sentit el conseller Solé ha defensat la necessitat de bastir una aliança amb altres territoris europeus, perquè s’ha d’escoltar “la veu important” que ve dels territoris. “Catalunya vol ser una veu influent i treballar conjuntament per fer arribar aquesta veu a les institucions europees”, ha expressat el conseller.

És evident que cal un fons de reconstrucció important i immediat per donar solucions a la crisi que estem vivint”, ha defensat Solé i ha afegit que “ho hem de fer des de la proximitat i Catalunya sap perfectament quines són les prioritats”.

Per la seva banda, Jambon ha remarcat que Catalunya i Flandes estan d’acord en reivindicar el rol dels territoris d’Europa en la gestió dels fons per contrarestar la pandèmia: "Els estats membres de vegades han d’afrontar diferents reptes, per aquest motiu creiem que les ajudes d'Europa estarien més ben invertides si es treballa directament al nivell dels territoris en comptes del nivell estatal”.

La trobada entre el conseller i el president de Flandes ha servit també per posar en comú les decisions preses per ambdues administracions per fer front a la COVID-19. En aquest sentit, Solé ha explicat que “on s’ha optat per un model descentralitzat s’ha gestionat millor la pandèmia, donant una resposta més ajustada a les necessitats de cada indret i actuant d’una manera més ràpida”. El conseller ha fet referència a l’ús obligatori de la mascareta, una decisió que han aplicat altres comunitats com Andalusia o les Illes Balears i que s’estan plantejant països com el Regne Unit.

En el cas de Flandes, el govern ha reforçat la traçabilitat de la cadena de contagis amb trucades de rastrejadors, a més d’establir un sistema de gestió de nous contagis com a segona línia de defensa davant de possibles rebrots localitzats i un pla d’estimulació econòmica.

Solé i Jambon han estat d’acord en reivindicar que es respectin les competències i necessitats del país a nivell estatal i europeu per tal de ser capaços d’identificar les necessitats més urgents de la societat, prioritzar la salut de les persones i actuar com a governs responsables.

Aquesta ha estat la segona trobada entre el ministre-president Jambon i el Govern català en menys d’un any. El darrer cop, a finals de novembre de 2019, el president flamenc es va reunir a Barcelona amb el president Quim Torra, l’aleshores conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, i el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia