Salut

Girona

Salut desencalla la nova ubicació de l'Hospital Universitari Doctor Trueta després de 9 anys de negociacions

query_builder   17 juliol 2020 17:02

event_note Nota de premsa

Salut desencalla la nova ubicació de l'Hospital Universitari Doctor Trueta després de 9 anys de negociacions

  • El nou Hospital s’ubicarà entre Girona i Salt, a la part sud de les dues ciutats
  • El director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, ha destacat la importància del que serà el nou centre de referència sanitària a la regió de Girona
  • Comella també ha anunciat una inversió de prop de 16 milions d’euros per potenciar l’atenció primària de la regió
Salut desencalla la nova ubicació de l'Hospital Universitari Doctor Trueta després de 9 anys de negociacions

Salut i els ajuntaments de Salt i Girona han anunciat avui la ubicació del nou Hospital Universitari Dr. Josep Trueta. Després de nou anys de negociacions, s’edificarà entre els dos municipis, a la part sud de totes dues ciutats. La decisió l’han comunicat en roda de premsa el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, conjuntament amb l’alcaldessa i l’alcalde de les dues localitats, Marta Madrenas i Jordi Viñas.

El projecte s’emmarca en un nou campus de salut on s’inclou l’hospital i amb el qual es milloraran els dispositius assistencials del sistema públic de salut.

La ubicació de l’hospital s’ha consensuat gràcies a la col·laboració de totes les entitats. Trobar una sortida a aquesta llarga problemàtica ha esdevingut clau per tal d’assolir la cobertura sanitària de la Regió Sanitària Girona, tal com han detallat tots els assistents.

L’Hospital Doctor Josep Trueta és un  centre de referència i Girona una de les regions més potents de Catalunya. La nova infraestructura és del tot necessària.” , ha detallat Comella. El director del Servei Català de la Salut també ha insistit en la necessitat del nou espai, ja que era “era una reivindicació que feia anys que existia”. La nova infraestructura permetrà a l’hospital assolir procediments de més complexitat que en l’actualitat havia de derivar a altres centres.

El nou Hospital Universitari Dr. Josep Trueta permetrà assolir l’activitat que s’espera per volum de territori, que ronda els 734.000 habitants i que té un increment a l’estiu de 300.000 persones. La població de referència s’ha duplicat en els darrers 20 anys i, per aquest motiu, era important trobar com més aviat millor una ubicació idònia.

En l’actualitat l’Hospital Universitari Josep Trueta ja assumeix el rol d’hospital de referència per a tota la Regió Sanitària Girona. El projecte impulsarà aquesta projecció, que se centra en la millora constant de l’atenció sanitària i l’impuls de la docència i la recerca biomèdica. Aquests són els tres eixos sobre els quals pivotarà el campus gironí. Actualment, l’índex de complexitat que atén el centre és un 37% superior a altres hospitals similars i és l’únic de la demarcació que compta amb cirurgies cardíaques, maxil·lofacials, toràciques o neurocirurgies, entre altres.

La ubicació i accessibilitat del solar amb relació a la població de referència ha estat un factor clau per prendre la decisió. Els altres condicionants ha estat les favorables situacions urbanístiques del sòl i el fet que la major part sigui gratuït.

Reformes en l’actual Hospital Universitari Josep Trueta i impossibilitat d’ampliar-lo

Des de l’any passat, s’estan fent reformes per millorar l’estat de l’actual Hospital Universitari Josep Trueta i, d’aquesta manera, poder seguir oferint una assistència sanitària de condicions òptimes. Les obres se centren en tres espais, urgències, bloc quirúrgic i UCI pediàtrica, i s’estima que tindrà un cost de 41 milions d’euros fins.

Abans de prendre la decisió de traslladar l’hospital, Salut ja va estudiar l’opció d’ampliar el recinte per atendre a les noves demandes. Des del departament es va determinar que l’actual estructura és poc versàtil per a la implantació d’espais i equipaments d’alta tecnologia. També es va observar que hi ha una incompatibilitat l’enderroc amb l’activitat assistencial en curs i que es podien produir problemes d’inundació del terreny donada la proximitat del riu.

Un cop finalitzin les obres i es faci el trasllat complet a la nova ubicació, s’està  treballant perquè l’actual Hospital Universitari Dr. Josep Trueta s’adeqüi per a l’atenció com espai sociosanitari.

Actuacions previstes a l’atenció primària

Comella també ha notificat diferents inversions centrades a millorar l’atenció de primària de la regió de Girona. Algunes d’aquestes millores seran la construcció d’un nou CUAP o l’adequació del CAP Dr. Jordi Nadal i Fàbregas, que és a Salt. I també s’ampliaran dos CAP més de Girona ciutat i se’n reformarà un altre.

En total, s’estima que tingui un cost d’uns 16 milions d’euros.

Inicis de l’hospital i com s’ha anat ampliant

L’Hospital Universitari Josep Trueta es va inaugurar el 1956 per donar cobertura assistencial a la ciutat de Girona i als municipis del voltant. La primera ampliació es va realitzar a la dècada dels 70. Aquesta segona construcció se superposa parcialment a l’original i pràcticament doblava la superfície construïda fins als fins als 49.741 m2, sense comptabilitzar l'edifici de l'Institut Català d'Oncologia construït posteriorment.

Al 74 s’inaugura l’edifici de l’escola d’infermeria, que actualment és l’edifici annex, i al 85 es construeixen els aparcaments en un solar annex a l’inicial.

Entrats ja als 2000, es fa una segona ampliació (2002), el que serà part de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), annex al cos principal de l’hospital. Finalment, el 2021 entra en funcionament l’edifici de 2 plantes de consultes externes, aixecat sobre el pàrquing.

Girona, 17 de juliol de 2020

3  

Imatges

Fotograria de la presentació

Fotograria de la presentació 123

A la foto, Adrià Comella amb Marta Madrenas i Jordi Viñas

A la foto, Adrià Comella amb Marta Madrenas i Jordi Viñas 128

Fotografia de grup

Fotografia de grup 237

1  

Fitxers adjunts

Presentació del nou Hospital Universitari Doctor Trueta

Presentació del nou Hospital Universitari Doctor Trueta
PDF | 3757

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia