- Amb 10 punts per sobre de la mitjana de la Unió Europa, Catalunya se situa per davant de països com Regne Unit, Luxemburg, Irlanda i la pròpia Estònia, i només per darrera dels països nòrdics
- Catalunya supera la mitjana europea en les cinc dimensions analitzades: connectivitat, capital humà, ús de serveis d'Internet, integració de tecnologia i serveis públics digitals
- El país obté una excel·lent posició en connectivitat, on és líder en cobertura de banda ampla mòbil i serveis públics digitals
- Així ho determinen els indicadors del ‘Digital Economy and Society Index’ (DESI), l’índex de referència creat per la Comissió Europea per mesurar i comparar la competitivitat digital a Europa
Catalunya es consolida com a país digitalment avançat i capdavanter en el si de la Unió Europea. Així ho determinen els indicadors del ‘Digital Economy and Society Index’ (DESI) que elabora anualment la Comissió Europea.
Catalunya obté la cinquena posició en el rànquing dels països de la UE-28 segons el seu grau de digitalització. Així es desprèn de l’estudi basat en els paràmetres del Digital Economy and Society Index (DESI) 2019 que ha presentat avui el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, que atorga a Catalunya un grau de digitalització d’un 62,47%, 10 punts per sobre de la mitjana a Europa.
A la presentació de l’estudi, el conseller Puigneró s’ha mostrat satisfet pels resultats obtinguts per Catalunya i en aquest sentit ha afirmat que “si sense ser un Estat som a la cinquena posició dels països més avançats digitalment d’Europa, no vull pensar en quina posició seríem si fóssim un Estat independent amb totes les eines i recursos d’un Estat”. Puigneró ha destacat que aquests resultats són fruit de les polítiques digitals dutes a terme els últims anys i de l’aposta del Govern per projectes com l’estesa de la fibra òptica. Ara bé, ha admès que l'estdui també ens marca un marge de millora: “per continuar al capdavant de l'Europa digitalment més avançada".
L’informe analitza 44 indicadors agrupats en cinc dimensions: connectivitat, capital humà, ús de serveis d'Internet, integració de tecnologia i serveis públics digitals. Catalunya obté resultats superiors a la mitjana europea en les 5 dimensions.
El càlcul del 62,47% del grau de digitalització de Catalunya amb el DESI 2019 ens posiciona per davant de països com el Regne Unit, Luxemburg i Irlanda o la pròpia Estònia, considerada un e-Estat. Només queda per darrera dels països nòrdics (Finlàndia, Suècia, Holanda i Dinamarca), que històricament han liderat el desenvolupament digital a Europa.
Líder en cobertura mòbil i banda ampla ràpida
En relació amb la connectivitat, Catalunya obté el lideratge en cobertura de banda ampla mòbil, mentre que és segona pel que fa a la implantació de banda ampla ràpida. En aquest sentit, el Govern està desplegant la xarxa de fibra òptica de la Generalitat per garantir l’accés de fibra òptica arreu del país.
L’estudi posa de relleu els serveis públics digitals. El país obté la cinquena posició amb un 78,14% i és líder en e-health gràcies a l’extensió del 100% de intercanvi de dades mèdiques i la recepta electrònica. També obté la millor posició en serveis públics digitals per empreses. De tota manera, l’estudi assenyala marge de millora pel que fa les dades obertes.
Quant al capital humà, Catalunya és líder en graduats TIC. Tot i això, és a la 18a en nombre d’especialistes TIC i a la 14a en dones especialistes en TIC.
Pel que fa a l’ús d’Internet, Catalunya destaca per ser líder en usuaris habituals d’Internet (97,2%) i en compres online (91,5%). En canvi, ocupa la darrera posició pel que fa al consum digital de música, vídeos i jocs (56,8%).
En relació amb la integració de tecnologia a les empreses, obté també la desena posició amb un 46,97%. En aquest apartat, estem avançats en l’intercanvi electrònic d’informació (54,4%) i l’ús de xarxes socials (31,7%), però cal intensificar les actuacions de foment de les tecnologies digitals avançades com el BigData i del comerç electrònic per part de les pimes.
Sobre el DESI
Per tal de monitoritzar el rendiment digital general d’Europa i fer un seguiment del progrés dels Estats de la UE en la seva competitivitat digital, la Comissió Europea va crear l’índex compost d’economia i societat digital, l’anomenat DESI (Digital Economy and Society Index), que s’ha establert com l’índex de referència a Europa per comparar l’avenç digital dels diferents països.
Aquesta és la primera vegada que es presenten els resultats del DESI calculat per a Catalunya d’acord amb la metodologia de la Comissió Europea, gràcies a la col·laboració entre el Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya, Orkestra-Instituto Vasco de Competitividad de la Universitat de Deusto i el Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno). L’estudi també ha comptat amb el suport de la Fundació i2CAT i la col·laboració de l’Idescat.
A la presentació de l’estudi hi han intervingut també el coordinador del Lab d’Economia Digital d’Orkestra-Instituto Vasco de Competitividad, Agustín Zubillaga, i el representant de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas.
Podeu consultar l’informe complet DESI 2019 Catalunya aquí