President

El cap de l'Executiu signa l'Acord Nacional de Bases per a la Reactivació Econòmica amb Protecció Social amb els sindicats Comissions Obreres i UGT i les patronals Foment del Treball i Pimec

President Torra: "L'acord que hem signat avui és un compromís històric de país per fer que Catalunya avanci cap a una reactivació econòmica sense deixar ningú enrere"

query_builder   20 juliol 2020 19:18

event_note Nota de premsa

President Torra: "L'acord que hem signat avui és un compromís històric de país per fer que Catalunya avanci cap a una reactivació econòmica sense deixar ningú enrere"

  • El cap de l’Executiu signa l'Acord Nacional de Bases per a la Reactivació Econòmica amb Protecció Social amb els sindicats Comissions Obreres i UGT i les patronals Foment del Treball i Pimec
El cap de l'Executiu signa l'Acord Nacional de Bases per a la Reactivació Econòmica amb Protecció Social amb els sindicats Comissions Obreres i UGT i les patronals Foment del Treball i Pimec
El cap de l'Executiu signa l'Acord Nacional de Bases per a la Reactivació Econòmica amb Protecció Social amb CCOO i UGT i Foment del Treball i Pimec (Foto: Jordi Bedmar)

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha signat aquesta tarda l'Acord Nacional de Bases per a la Reactivació Econòmica amb Protecció Social amb els sindicats Comissions Obreres i UGT i les patronals Foment del Treball i Pimec i ha afirmat que “l’acord al que arribem avui és un compromís històric de país per fer que Catalunya avanci cap a una reactivació econòmica sense deixar ningú enrere”.

El pacte rubricat avui estableix un model productiu que contempla com a eixos: l’economia per la vida, la digitalització, la transició ecològica i l’economia del coneixement. Un model productiu que vol impulsar un creixement econòmic i sostingut, inclusiu i sostenible amb treball de qualitat d’acord amb l’ODS 8 de treball digne i creixement econòmic.

També aposta per un model de protecció social i laboral per protegir els més sense deixar ningú enrere. A més a més, es fixen les prioritats i objectius a assolir en el desenvolupament de les polítiques actives d’ocupació. S’acorda impulsar mesures que protegeixin el dret a l'habitatge i a fer front a la pobresa energètica i certifica el  compromís d’elaborar un Pla de Xoc amb la dotació econòmica necessària per millorar l’ocupabilitat de les persones en situació de desocupació, que inclogui itineraris integrals d’orientació, requalificació professional i acompanyament en la reinserció laboral i ajuts adreçats a les empreses per tal que creïn ocupació estable i de qualitat.

Respecte de la política pressupostària i governamental aposta per polítiques pressupostàries expansives i, com indica l’acord, amb un objectiu de dèficit no inferior a l’1%. També fixa l’impuls de la corresponsabilitat en la conciliació amb polítiques públiques, partides pressupostàries i acords a les empreses per l’especial afectació en aquesta crisi.

Durant la seva intervenció, el cap de l’Executiu ha volgut agrair la col·laboració dels signants per poder tancar un acord que “s’ha treballat en un temps rècord i en un context no gens fàcil”. El president de la Generalitat ha posat de relleu un pacte que s’ha aconseguit “sense cap desatenció per l'emergència sanitària encara activa” perquè, tal i com ha precisat, “hem d’avançar”. El president Torra ha afirmat que “avui es firma l’acord, però la feina no acaba aquí sinó que més aviat comença” perquè “també ens comprometem a mantenir els màxims espais de cooperació i interlocució per tirar endavant el nostre país”.

 

Per la seva banda, el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha volgut fer públic un doble agraïment als agents econòmics i socials que avui s’han sumat a l’Acord: d’una banda, “per la seva voluntat de col·laboració i cooperació en un moment de tanta complexitat”, perquè segons ha dit “és imprescindible que el país continuï disposant d’uns agents econòmics i socials forts, dinàmics i amb capacitat de lideratge i de contribuir a impulsar el país cap el futur”; i, de l’altra, “per sumar-se a l’exigència de flexibilitzar el dèficit públic i a la necessitat que la Generalitat gestioni directament la part que li correspon dels fons europeus que avui s’estan negociant”, ha subratllat.

Aragonès ha definit l’acord signat avui com “la base per alinear tot els esforços a reactivar l’economia i avançar en la lluita contra la pobresa i la desigualtat i a favor de la igualtat d’oportunitats i la qualitat de vida. “El moment ens ho exigeix. I, malgrat les dificultats, comencem a pensar en gran. Si ho fem, aviat podrem mirar el futur amb optimisme”, ha conclòs.

Segons el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Hormani, “l’anterior crisi econòmica va comportar augment de la pobresa i de les desigualtats. Ara no podem deixar que torni a passar el mateix, la nostra societat no es pot permetre deixar ningú enrere. Ara toca impulsar polítiques expansives que estimulin el creixement econòmic, que permetin un creixement sostenible i que distribueixin de forma més equitativa els recursos”.

 El Homrani també ha destacat que “ara toca continuar treballant concertadament. La voluntat inequívoca d’aquest Govern és fer-ho amb els agents socials i econòmics com ho hem fet fins ara. Ens cal visió estratègica, tenir una mirada llarga que ens permeti sortir de la crisi i avançar per construir un futur amb més benestar, igualtat d’oportunitats i prosperitat per a tothom”.

Finalment, la consellera d’Empresa i Coneixement ha afirmat que “l’acord que signem avui va en la línia de la concertació social, el diàleg, el consens i la col·laboració público-privada; un esperit que hem de seguir impulsant també en l’àmbit del teixit productiu”. En paraules de la consellera Chacón, “la millor política social que podem activar és un teixit productiu que funcioni, generi riquesa i llocs de treball”.”

Aquest acord neix de la tasca de Consell del Diàleg Social de Catalunya, aprovat per Decret llei el 24 de març passat, que és l’òrgan de participació institucional permanent encarregat de vetllar pel desenvolupament del diàleg i la concertació social. En les seves reunions hi participa el propi president de la Generalitat, així com el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies; el president de Pimec, Josep Gonzàlez; el president de Foment del Treball; Josep Sánchez Llibre; el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, i el secretari general d'UGT de Catalunya, Camil Ros. Tots ells també han intervingut durant l’acte de signatura de l'Acord Nacional de Bases per a la Reactivació Econòmica amb Protecció Social.

2  

Imatges

Fotografia de grup

Fotografia de grup 828

Signatura del president

Signatura del president 916

1  

Fitxers adjunts

'Acord Nacional de Bases per a la Reactivació Econòmica amb Protecció Social

'Acord Nacional de Bases per a la Reactivació Econòmica amb Protecció Social
PDF | 400

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia