- La decisió del PROCICAT confirma que amb una aplicació estricta de les mesures sanitàries l’activitat no ha de cessar
- Els ajuntaments poden, amb l’autorització prèvia del Comitè de Direcció del PROCICAT, habilitar espais adequats, incloent-hi equipaments culturals
En la sessió del Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT), que ha tingut lloc aquesta tarda, han estat aprovats uns procediments i uns criteris per l’aplicació de la norma que establia el cessament amb condicions de l’activitat cultural, i que es contenia en les resolucions SLT/1746/2020, de 17 de juliol i SLT/1747/2020, de 18 de juliol, per la qual s'adopten mesures especials en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 als municipis de la comarca de la Noguera i a determinats municipis de la comarca del Segrià i, també, als municipis de Barcelona, Viladecans, el Prat de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Boi de Llobregat, Cornellà, Sant Just Desvern, Esplugues de Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Badalona.
Amb la prohibició general, la norma també indica que els ajuntaments poden, amb l’autorització prèvia del Comitè de Direcció del PROCICAT, habilitar espais adequats, incloent-hi equipaments culturals, socials, educatius o esportius, sempre que respectin les mesures de protecció individual i col·lectiva (bàsicament, el compliment de la distància de seguretat interpersonal i l’ús de la mascareta), amb hora concertada i registre de dades de contacte.
Durant la sessió, el PROCICAT ha establert uns procediments i uns criteris perquè els ajuntaments puguin tramitar l’habilitació que es contempla en la resolució. En aquest sentit, per assolir l’autorització del PROCICAT que faci possible el desenvolupament excepcional d’activitats culturals, tant en recintes tancats com en espais a l’aire lliure, el procediment que s’estableix indica que cal que aquestes hagin estat prèviament valorades i validades pels ajuntaments, per tal d’assegurar que compleixen els objectius descrits i que es duen a terme en les condicions de seguretat que es prescriuen als plans sectorials que els són d’aplicació, i que han estat aprovats pel PROCICAT. Una vegada obtinguda la validació municipal, el propi Ajuntament ha de trametre la sol·licitud al Centre d’Emergències de Catalunya (CECAT).
Pel que fa als criteris que ha establert per a l’autorització de les activitats, aquests prioritzen l’ús dels equipaments culturals per a les seves activitats habituals, especialment en els casos que es prevegin mecanismes per facilitar l’assistència de persones vulnerables a efectes de la COVID-19, o per necessitat pels efectes de la calor, i d’acord a les mesures que preveuen els plans sectorials del sector cultural per a l’etapa de represa, per a les quals els ajuntaments hauran de fer un seguiment i control. També, prioritzen les activitats culturals temporals o extraordinàries quan es realitzin a l’aire lliure i en format assegut permanent, i amb les mateixes condicions abans indicades per als equipaments culturals.
Espais de cultura, un entorn segur
Cal remarcar l’aplicació estricta de les mesures sanitàries que es fa en les activitats culturals, i que es contenen als plans de represa del sector cultural que va elaborar el Departament de Cultura i que van ser aprovats, també, pel PROCICAT. Entre d’altres mesures que s’apliquen, destaca la capacitat de les iniciatives per establir la traçabilitat dels contactes, entre els assistents a les activitats culturals, l’ús obligatori de la mascareta, el manteniment de la distància física interpersonal de seguretat, així com la neteja, desinfecció i ventilació dels espais on es duen a terme els esdeveniments culturals. També, la disposició per flexibilitzar les condicions de capacitat màxima dels establiments, si les autoritats sanitàries requereixen condicions més restrictives.
El Departament de Cultura ha acompanyat en tot moment el sector cultural en aquest procés, que ha comptat amb la complicitat dels departaments de Salut i Interior, en què s’ha posat en valor el concepte holístic de la salut, que no només ha de contemplar la salut física de les persones, sinó també la salut psíquica. En un moment en què hi ha àmbits del país que han de reduir la mobilitat i el contacte social per tal de contenir l’avanç de la pandèmia, es valora molt positivament que la cultura ofereixi entorns d’aprenentatge i de coneixement que també ho són de salut i, sobretot, entorns segurs.