Justícia, Drets i Memòria

Sala de comunicacions familiars i de convivència del Centre Penitenciari Mas d'Enric

Des del dissabte s'han començat a aplicar mesures per evitar contagis per la COVID-19

Justícia suspèn les comunicacions vis a vis a tots els centres penitenciaris però manté les de locutori

Per compensar-ho s'habiliten més videotrucades i es dobla el nombre de trucades telefòniques

query_builder   21 juliol 2020 10:23

event_note Nota de premsa

Des del dissabte s'han començat a aplicar mesures per evitar contagis per la COVID-19

Justícia suspèn les comunicacions vis a vis a tots els centres penitenciaris però manté les de locutori

Per compensar-ho s'habiliten més videotrucades i es dobla el nombre de trucades telefòniques

Pati per a comunicacions familiars i de convivència del Centre Penitenciari Mas d'Enric
Patí per a comunicacions familiars i de convivència del Centre Penitenciari Mas d'Enric


La Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima del Departament de Justícia recupera alguna de les mesures que s’havien aplicat durant el confinament per la pandèmia a l’interior dels centres penitenciaris i de justícia juvenil. La intenció és evitar nous contagis per la COVID-19 i preservar la salut dels interns i dels professionals mentre duri l’actual situació de rebrot a diferents zones del país.

Comunicacions

El primer pas ha estat suspendre les comunicacions vis a vis, que són les que impliquen contacte directe entre les persones internes i les que les van a veure. Hi ha tres tipologies de vis a vis: les íntimes, amb les parelles sentimentals; les familiars, amb fins a quatre persones; i les de convivència, amb la parella i els fills i filles de fins a 10 anys.

Sí que es mantenen les visites d’amics, familiars i advocats per locutori, amb la separació per vidre i comunicació a través de l’intèrfon, i amb la recomanació que no s’hi desplacin les persones que provinguin de zones afectades en la mobilitat.

També s’ajornen totes les celebracions de casaments. S’admetran paquets, però hauran de passar una quarantena de 72 hores abans de ser lliurats als interns destinataris. En el cas específic del Centre Penitenciari Ponent estan suspeses totes les comunicacions  -també les de locutori- i tampoc s’hi poden enviar paquets.

Videotrucades i més temps de telèfon 

Degut a l’ajornament del vis a vis, Justícia habilitarà el servei de videotrucades i videoconferències que ja era permanent en el cas dels reclusos que no podien comunicar de manera presencial amb els seus familiars. En total, els interns disposaran de 230 telèfons mòbils per poder contactar amb els seus familiars. També podran fer-ho a través de les pantalles d’ordinador que hi ha en els punts Òmnia de les presons, que són sales on els interns aprenen a familiaritzar-se amb les noves tecnologies. 

També es duplicarà el nombre de trucades telefòniques a les quals tenen dret totes les persones privades de llibertat. En lloc de 10 trucades de 8 minuts, seran 20 trucades de la mateixa durada. En total, 80 minuts més de telèfon a la setmana.

Limitació de l’accés de voluntaris

Des del cap de setmana, la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima també limita l’accés de voluntaris a l’interior de tots els equipaments. Sí que es permet l'entrada als professionals d'entitats col·laboradores que presten els seus serveis als centres per fer programes de suport a les persones amb discapacitat, programes de toxicomanies i mediadors culturals, entre d’altres, excepte en el Centre Penitenciari Ponent, on només podran accedir els mediadors.

Ajornament dels permisos que es gaudeixin en zones amb la mobilitat restringida

La Secretaria de Mesures Penals, en la mateixa línia, ha decidit ajornar des d’aquest dissabte els permisos dels interns que tinguin com a destí les zones afectades en la seva mobilitat. En cap cas se suspenen, només s’ajornen. Es tracta de reclusos que ja han complert la primera quarta part de la pena i que tenen permisos aprovats.

La resta d’interns podran seguir gaudint dels permisos, si els corresponen, però això sí, s’hauran d’ubicar en mòduls específics sense contacte amb la resta d’interns del centre per evitar contagis i quan reingressin hauran de seguir una quarantena de 10 dies a les seves cel·les.

En el cas del Centre Penitenciari Ponent s’ajornen tots permisos de sortida, independentment d’on es gaudeixin.

Segueixen les sortides dels tercers graus i dels 100.2 

Els interns en tercer grau i els que compleixen la pena en 100.2 podran continuar amb les sortides. S’estudiarà cas per cas si es poden derivar a medi obert o aplicar-los un article 86.4 perquè puguin romandre al seu domicili. En tot cas, s’establiran mesures per evitar el contacte dels interns que fan sortides diàries amb la resta d'interns del mòdul i del centre.

Identificació i protecció de vulnerables

Respecte a les persones amb patologies prèvies i majors de 65 anys -un col·lectiu de 260 interns identificats per Justícia i Salut- continuaran ubicats en mòduls específics per protegir-los, i s’analitzarà cas per cas per si cal aplicar la llibertat condicional per malaltia en els casos en què un contagi de la COVID-19 pugui suposar un risc per la seva vida.

Restricció de trasllats, sortides programades

La Secretaria també ha decidit suspendre les sortides programades per participar en activitats culturals i esportives col·lectives; la suspensió de visites col·lectives a l’interior dels equipaments per part de persones alienes als centres; la suspensió dels trasllats, excepte els que responguin a motius de seguretat, judicials o sanitaris; i l’ajornament dels trasllats del sistema català a l’espanyol, i viceversa.

Línia d’atenció telefònica per a les famílies  

Les famílies també disposen d’un servei específic d’atenció telefònica per resoldre dubtes sobre totes les mesures que s’han pres per protegir la salut dels interns, la manera d’ingressar diners als comptes que els presos utilitzen per comprar als economats, sense desplaçar-se fins als centres, i altres consultes. També poden parlar amb el professional referent del seu familiar pres per obtenir informació d’un cas concret. Les famílies disposen de diferents telèfons, en funció de la demarcació de cada centre penitenciari.  

Girona: 872 975 936    

Lleida: 973 24 22 04 / 973 24 22 08   

Tarragona: 977 23 30 34   

Barcelona: 93 317 04 48 /93 317 02 49

Justícia juvenil

Les mesures contra la pandèmia del coronavirus afecten també els set centres educatius (CE), però incideixen especialment  en els dos que estan ubicats en les àrees afectades per les restriccions: el CE El Segre, ubicat al Segrià, i el CE Can Llupià, al Barcelonès.

Pel que fa al CE Segre, han quedat suspeses, des del passat 4 de juliol, les comunicacions presencials i les visites per locutori, els permisos ordinaris i les sortides programades, així com les activitats formatives a l’exterior i l’accés de voluntaris al centre. Aquestes mateixes mesures s’apliquen, des del passat divendres, al centre educatiu Can Llupià amb l’excepció que, en aquest centre, es mantenen les activitats formatives i de treball que els joves fan a l’exterior. En cap dels dos centres no s’ha aturat la formació escolar ni la ocupacional que es fan als tallers del CIRE. Els nous ingressos i els trasllats requereixen una quarantena de 10 dies per part del jove en el centre d’origen.

A la resta de centres: Montilivi (Gironès), Folch i Torres (Vallès Occidental), Oriol Badia (Alt Penedès), Til·lers (Vallès Oriental) i L’Alzina (Valles Occidental) les restriccions només s’aplicaran en el cas que impliquin desplaçament a les àrees afectades, o bé si les famílies que visiten els joves provenen d’aquests mateixos territoris. Per compensar-ho, els joves poden fer fins a 20 trucades o videotrucades setmanals.

Balanç de casos de COVID-19

A hores d’ara, i des de l’inici de l’emergència, 102 interns han donat positiu per coronavirus. N’hi ha 92 de donats d’alta. De la resta: 3, romanen al seu domicili en aplicació de l’article 86.4; 4, estan a la infermeria del Centre Penitenciari Ponent; dos més, a la infermeria de Brians 1; i un, a la infermeria de Mas d’Enric. També s’han confirmat 170 casos positius de coronavirus entre els funcionaris, dels quals 148 ja han estat donats d’alta.

Pel que fa a la justícia juvenil dos interns van donar positiu, però actualment no hi ha cap cas actiu. Respecte els professionals, hi ha 9 casos positius, 6 dels quals ja han estat donats d’alta.

 

 

 

2  

Imatges

Pati per a comunicacions familiars i de convivència del Centre Penitenciari Mas d'Enric

Pati per a comunicacions familiars i de convivència del Centre Penitenciari Mas d'Enric 189

Sala de comunicacions familiars i de convivència del Centre Penitenciari Mas d'Enric

Sala de comunicacions familiars i de convivència del Centre Penitenciari Mas d'Enric 189

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia