President

Roda de premsa

President Torra: "Som davant els deu dies clau si no volem retrocedir al març i per això cal un gran esforç col·lectiu"

query_builder   27 juliol 2020 11:13

event_note Nota de premsa

President Torra: "Som davant els deu dies clau si no volem retrocedir al març i per això cal un gran esforç col·lectiu"

  • El president de la Generalitat ha comparegut en roda de premsa per alertar d’una situació “crítica” per la Covid-19, “a l’avantsala de la situació prèvia de març” en moltes parts del país
  • Demana als ciutadans una “interacció social responsable”, especialment als joves, i subratlla que prendrà les decisions que calgui “sense que em tremoli el pols”
  • Llença un missatge de confiança al turisme, assegurant que “Catalunya és una destinació segura i responsable per als visitants” i que s’estan prenent totes les mesures necessàries per contenir el virus
Roda de premsa
El president durant la roda de premsa. Autor: Jordi Bedmar

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha comparegut aquest matí en roda de premsa per demanar a la ciutadania “un nou i gran esforç col·lectiu” davant la situació “crítica” que viu el país, amb un “increment dels rebrots i unes dades preocupants pel que fa a persones contagiades per la Covid-19”.

“És imprescindible que tornem a conscienciar-nos que ens hi va la vida. Us demano un gran esforç col·lectiu de participació ciutadana com un deure cívic històric. Ens hi va poder evitar noves i més restrictives mesures, que ningú, i jo el primer, no desitgem”, ha subratllat el cap del Govern.

Acompanyat del nou secretari de Salut Pública, el doctor Josep Maria Argimon, el president Torra ha remarcat que ens trobem davant els “deu dies més importants d’aquest estiu” per comprovar si, amb l’esforç de tothom, “aconseguim redreçar aquesta situació”. “Si no ho assolim, haurem de retrocedir”, ha insistit. I, en aquest sentit, ha alertat que serà inflexible: “Prendré les decisions que calgui sense que em tremoli el pols. Estic deslligat de cap altre compromís que el de vetllar per la salut de tots els ciutadans. No em doblegarà cap pressió ni cap lobby si els nostres experts em demanen prendre les decisions més dures”.

Malgrat tot, Quim Torra s’ha mostrat confiat “en la capacitat de la gent d’aquest país” i ha llençat també un “missatge de serenitat, de fermesa, de confiança”. “Ara és l’hora de l’expertesa i de seguir els protocols mèdics, i de fer-ho plegats, i no de pensar en un mateix, aïllat de l’obligació personal de contribuir”, ha destacat. I ha afegit: “Ens en vam sortir i ens en tornarem a sortir gràcies a la força cívica del poble de Catalunya”.

Una evolució “preocupant” de les dades de contagis

El president ha explicat que ens trobem “a l’avantsala de la situació prèvia de març en massa parts del país” i que, en aquests moments, la tensió de l’epidèmia se centra en l’atenció primària i també en l’atenció als espais d’ingrés i aïllament. L’impacte en els hospitals “per ara no és gaire important”, ha assegurat, però aquesta serà la lluita clau dels propers deu dies: “Cal evitar que la tensió es traslladi als centres hospitalaris perquè, si no ho aconseguim, ja sabem quina és la següent determinació”.

En relació amb les dades epidemiològiques, el president ha destacat que ara mateix hi ha un increment continuat dels casos confirmats, que han arribat a 5.487 en l’última setmana, i que la xifra de pacients ingressats a les UCI catalanes ha augmentat de 57, el dilluns 20 de juliol, a 75 el diumenge 26. Com a dades positives, ha apuntat l’increment del nombre de PCR fets (62.000 en l’última setmana), el fet que l’edat mitjana dels afectats ha disminuït i ara és de 37,5 anys i que el nombre de pneumònies registrades a l’Atenció  Primària es manté en unes xifres baixes.

També ha explicat que ja s’han contractat més de 400 gestors COVID per enfortir el diagnòstic, la detecció de casos estrets i poder trencar les cadenes de contagi i que la situació i el control a les residències estan controlats. 

Pel que fa a la situació al Segrià, Figueres i Vilafant, el cap del Govern ha assegurat que “tot sembla indicar que anem a una estabilització” i que, per tant, “les mesures preses eren necessàries i anaven en la bona direcció”.

Mobilitat i interacció responsable

Davant l’arribada de l’època de vacances, el president ha demanat explícitament fer “una mobilitat  i interacció social responsable”, perquè “si continuem el ritme de vida social actual, només aconseguirem empitjorar la situació”. “Cal abaixar el ritme, cal evitar les concentracions de persones, no ens podem relaxar amb la mascareta i la higiene de mans, ni tampoc amb la distància social”, ha afirmat.

I, en aquest context, ha explicat que ha requerit al conseller Buch i a tots els alcaldes i alcaldesses de Catalunya que “apliquin amb severitat les sancions que s’estipulen si no es respecten les resolucions del Govern i del PROCICAT”. Precisament sobre la celebració, ahir, d’una missa a la Sagrada Família, el president ja ha donat instruccions perquè s’obri l’expedient sancionador corresponent a l’Arquebisbat de Barcelona “per haver vulnerat una resolució del PROCICAT”. “No es tracta, ni molt menys, de limitar el dret a culte, sinó d’assegurar la salut de tots els ciutadans”, ha defensat. I ha afegit: “Tothom és igual. Un ciutadà, una empresa o l'església”.

Pel que fa a l’oci nocturn, el president s’ha dirigit directament als joves per demanar-los responsabilitat: “Avui un botellón no és una festa, és un acte d’insolidaritat. La majoria dels afectats són gent jove com vosaltres. Penseu-hi i sigueu responsables”.

També ha anunciat que ha demanat al vicepresident i a tot l’equip econòmic del Govern “els plans de xoc i de rescat sectorials necessaris per totes les activitats que hem hagut de prohibir o delimitar”.


Una destinació turística segura i responsable

Al final de de la seva intervenció, Quim Torra ha volgut llençar un missatge a les persones que volen visitar el país per assegurar-los que “Catalunya és una destinació turística responsable” i que “s’estan prenent totes les mesures necessàries i seguint les indicacions internacionals per contenir la propagació de la Covid-19”. “Som una destinació segura tant pels visitants nacionals com internacionals”, ha manifestat.

Sobre l’evolució al territori, ha remarcat que el Govern està controlant de molt a prop els rebrots a Barcelona, Figueres i el Segrià, i que àrees com la Costa Brava, la Costa Daurada, els Pirineus o la Catalunya Central “no estan afectades i s’hi pot viatjar amb seguretat”.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia