Direcció General de Comunicació

Residències

El Govern aprova un Decret llei per donar compliment al pla de contingència de l'àmbit residencial contra la Covid-19

query_builder   28 juliol 2020 15:00

event_note Nota de premsa

El Govern aprova un Decret llei per donar compliment al pla de contingència de l'àmbit residencial contra la Covid-19

  • El Decret llei garanteix el finançament i les actuacions recomanades per protegir les residències i centres d'atenció diürna de gent gran i les persones amb discapacitat i amb problemes de salut mental de possibles rebrots de Covid-19
  • El pla de contingència representa una inversió de 50 milions d'euros per als propers sis mesos
  • Es prorroga la mesura perquè les famílies que acullen infants amb progenitors hospitalitzats per coronavirus puguin seguir cobrant la prestació per acolliment

El Govern ha aprovat un Decret llei per fer possible el pla de contingència per protegir l'àmbit residencial de possibles rebrots de Covid-19. Aquest pla inclou finançament i mesures protectores per als centres residencials i els d'atenció diürna de gent gran, persones amb discapacitat i amb problemàtica derivada de malalties mentals, i representa una inversió de recursos, per als propers sis mesos de 50 milions d'euros.

El Decret subratlla la necessitat d'aplicar noves mesures de seguretat i protecció de les persones residents, mesures addicionals higièniques i de desinfecció, canvis organitzatius, adaptació a la nova dinàmica de visites i sortides, un increment de ràtio de recursos humans d’atenció directa, la modificació i intensificació de torns horaris, així com la reserva de places buides a efectes de poder fer les corresponents sectoritzacions.

Centres de caràcter residencial

Perquè els centres puguin afrontar-ho amb garanties, s'aprova un augment de tarifes. En concret, els serveis socials de caràcter residencial de la xarxa d’atenció pública de gent gran i per a persones amb discapacitat física o intel·lectual amb concert social de la modalitat de gestió delegada, concertats, col·laboradors, i subvencionats del Departament de Treball Afers Socials i Famílies, des de l’1 de juliol del 2020 i mentre duri la situació d’emergència derivada de la Covid-19, cobraran 196,30 euros addicionals mensuals per plaça, que es destinaran al reforç del personal d’atenció directa, principalment gerocultor i personal auxiliar, pels costos addicionals per la compra de material de protecció EPI i la intensificació de les mesures addicionals d’higiene relacionades amb la Covid-19. En el cas de llars residència, l'augment serà de 62,80 euros addicionals mensuals per plaça.

 

D'altra banda, per millorar la capacitat als serveis residencials acreditats de gent gran en la implementació amb èxit de les mesures de sectorització i la capacitat d’aïllar davant casos probables o confirmats de Covid-19, les residències disposaran d’una reserva de places lliures d’ocupació que s’acordaran amb els referents del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i del Departament de Salut, per cada àmbit territorial d’acord amb la situació i característiques de les residències. El Departament garanteix el finançament d'aquestes places mentre romanguin buides.

 

Centres d'atenció diürna

 

Els centres de dia de gent gran de la xarxa d’atenció pública percebran 60 euros addicionals per usuari i mes corresponent al reforç del personal auxiliar d’atenció directa i a la compra d’EPI i mesures addicionals d’higiene relacionades amb la Covid-19. En el cas dels centres de dia de teràpia ocupacional i els centres d’atenció especialitzada per a persones amb discapacitats, percebran 62,80 euros addicionals per usuari i mes. Els centres de dia ocupacionals d’inserció (SOI) per a persones amb discapacitats cobraran 31,40 euros per usuari i mes.

 

De forma extraordinària i transitòria mentre duri la situació de crisi sanitària provocada per la Covid-19, el servei d’estada, les activitats de dinamització sociocultural, les activitats de lleure i la manutenció pròpies dels serveis d’acolliment diürn poden prestar-se en espais alternatius o equipaments comunitaris adequats que compleixin els requisits de seguretat, higiene, aforament, ventilació i accessibilitat sota la responsabilitat del titular del servei d’acolliment diürn autoritzat.

 

Famílies acollidores

 

La pandèmia també ha provocat en alguns casos la separació involuntària d'infants dels seus progenitors o tutors, hospitalitzats per Covid i amb mesures d'aïllament. Aquests nens i nenes han estat acollits en famílies, que reben una prestació per acolliment d'urgència. Aquest mateix Decret del Govern garanteix que, si es produeixen altres casos, les famílies acollidores rebin aquesta prestació.


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia