- S’estableix la incorporació de trenta persones, durant un període de dos anys, prorrogables o resolts anticipadament segons l’evolució del context
- Aquestes noves incorporacions i les cent vuit del Programa de salut pública per a l'estudi epidemiològic dels casos amb la Covid-19 reforcen la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya, que ja inicialment comptava amb una plantilla d’unes vuitanta persones, més altre mig centenar de reforç procedent d’altres unitats
La funció que desenvoluparan serà triple. En primer lloc, donar resposta a les notificacions de la Covid-19 i de brots epidèmics d’aquesta malaltia realitzades pels metges de la xarxa assistencial de Catalunya durant tardes i nits, caps de setmana i dies festius. En segon lloc, detectar precoçment i respondre de forma immediata i oportuna a la malaltia, els brots epidèmics i alertes epidemiològiques per aquesta malaltia que es produeixin a Catalunya fora de l’horari laboral, així com les que es produeixin en altres comunitats de l’Estat espanyol i a Europa quan afecten el territori de Catalunya. Per últim, hauran de col·laborar en l’adopció de mesures de control adequades per protegir la salut dels ciutadans en relació amb la Covid-19.
L’evolució de l’emergència sanitària causada per la Covid-19, posada de manifest en diferents brots, està determinant la necessitat d’adoptar mesures especials en matèria de salut pública per a la seva contenció. De fet, es considera que cal establir estratègies diferents per als diferents moments epidemiològics, en forma de nivells d’alerta. A més, cal adoptar mesures d’intervenció immediata per reaccionar davant de situacions que es puguin produir, que, des de una situació basal d’alerta, permetin eliminar o reduir els riscos de circulació del virus fora del territori, i d’adoptar mesures de prevenció per evitar riscos de transmissió comunitària.
Increment dels efectius de vigilància epidemiològica
D’altra banda, aquesta setmana està previst que continuï augmentant el nombre de professionals contractats per a fer vigilància epidemiològica contra la Covid-19, en el marc del Programa de salut pública per a l’estudi epidemiològic dels casos amb la Covid-19, dels contactes dels casos i el seu seguiment, aprovat al juny per l’Executiu. L’acord preveu reforçar-se amb cent vuit professionals per a estudiar epidemiològicament els casos amb la Covid-19, els seus contactes i fer-ne el seguiment. Actualment hi ha operatius una setantena i aquesta mateixa setmana seran prop d’una vuitantena.
En resum, aquestes noves incorporacions (trenta per al SUVEC i les cent vuit del Programa de salut pública per a l'estudi epidemiològic dels casos amb la COVID-19, dels contactes dels casos i el seu seguiment, aprovat pel Govern el passat 2 de juny) venen a reforçar la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya, que ja inicialment comptava amb una plantilla d’unes vuitanta persones, més altre mig centenar de reforç procedent d’altres unitats.
Per últim, cal recordar que la funció de rastreig també es desenvolupa per altres dos vies. D’una banda, per part dels prop de mig miler de gestors Covid-19, una figura que pot anar creixent en nombre segons l’evolució de l’epidèmia i que s’encarrega, integrada en l’atenció primària, de reforçar encara més la vigilància Covid amb la identificació de contactes i la seva traçabilitat. D’altra banda, per part d’unes cent vint persones que fan trucades de seguiment de contactes; com en el cas dels gestors Covid, aquestes cent vint persones també poden incrementar-se si és necessari.