- La nova infraestructura permetrà evitar el trànsit de pas pels nuclis de Sils i Riudarenes, tot alliberant les travesseres en aquestes poblacions i millorant la seguretat viària
- L’alternativa considerada mes adient té una longitud de 6,2 quilòmetres i comporta una inversió estimada en 37 MEUR

El Diari Oficial de la Generalitat publica avui l’anunci d’informació pública de l’estudi informatiu i de l’estudi d’impacte ambiental de la variant de Sils i Riudarenes, a la Selva, que connectarà la futura variant de la carretera C-63 a l’est de Santa Coloma de Farners i l’autovia A-2, i permetrà evitar el trànsit de pas per l’interior dels nuclis. Les alternatives de traçat plantejades en els estudis són fruit del treball efectuat entre el Departament de Territori i Sostenibilitat i els ajuntaments de Sils i Riudarenes.
L’alternativa considerada en els estudis com a més adient (alternativa 1 en el plànol) té una longitud de 6,2 quilòmetres; comença a l’autovia A-2, a l’enllaç amb la carretera Gi-555 i finalitza a l’enllaç est de la futura variant de la C-63 a Santa Coloma de Farners i preveu dos nous enllaços per a facilitar la connectivitat.
Per a millorar la seguretat viària, la secció transversal prevista varia en funció dels trams, amb una secció de dos carrils (1+1 amb separador central), i d’altres amb tres carrils (secció tipus 2+1) per a permetre avançaments. Es limiten els accessos directes, de manera que es preveu la formació de camins de servei per a facilitar la connectivitat entre ambdues bandes de la nova variant.
Així, es configura una variant per a millorar la fluïdesa del trànsit en les travesseres dels nuclis de Sils i Riudarenes que afavoreix la connectivitat amb l’autovia A-2 i alhora incrementa la seguretat de tot el tram d’actuació. La inversió estimada per aquesta opció és de 37 MEUR.
El traçat es divideix en tres trams:
- Tram 1: Connecta l’A-2 en el seu enllaç amb la Gi-555 amb una nova rotonda propera a l’est del nucli de Sils, resseguint el traçat actual de la GI-555 i millorant-ne la seguretat. Així, s’eixampla la carretera i es forma una secció 2+1, amb separador de fluxos per evitar els xocs frontals i facilitar els avançaments en direcció a l’A-2, s’adequa el traçat i s’adapten i reformulen accessos.
- Tram 2: Aquest tram intermedi és de nou traçat entre els dos municipis; enllaça el tram anterior amb una nova rotonda que se situa a tocar de l’actual C-63, al nord del nucli urbà de Riudarenes. S’apliquen mesures per a garantir la seguretat com la limitació d’accessos i la configuració en una part d’aquest tram d’una secció 2+1 amb separador de fluxos per a facilitar l’avançament en direcció Santa Coloma de Farners.
- Tram 3: Aquest tram final ressegueix el traçat actual de la C-63, fins a connectar amb l’extrem est de la futura variant de Santa Coloma de Farners. Per a millorar la seguretat viària d’aquest tram, s’ha disposat un separador de fluxos entre els dos sentits de circulació per evitar els xocs frontals alhora que s’han reordenat els accessos.
Els estudis analitzen una segona alternativa, que difereix de la primera en el tram 1. Aquest tram connecta amb l’A-2 a l’actual enllaç amb la carretera C-63, disposant d’un nou traçat per l’est de Sils fins arribar a la Gi-555, a la nova rotonda esmentada per a l’alternativa 1. La inversió estimada per aquesta opció és de 52 MEUR.
Per a facilitar la consulta i la presentació de propostes en període de vacances, el període d’informació pública d’aquests estudis serà excepcionalment de 45 dies.
1