President

Acord

President Torra: "El meu deure com a president és defensar els interessos dels catalans i ser al costat de la Catalunya social i no fer-me fotos sense contingut"

query_builder   31 juliol 2020 12:36

event_note Nota de premsa

President Torra: "El meu deure com a president és defensar els interessos dels catalans i ser al costat de la Catalunya social i no fer-me fotos sense contingut"

  • El cap de l’Executiu ha encapçalat la signatura de l'Acord per a una Catalunya social amb la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social i La Confederació
  • Pel president “implica un compromís de país amb la voluntat ferma d’establir el model de recuperació social i fer que Catalunya avanci cap a una reactivació econòmica, sense deixar ningú enrere”
  • El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies subratlla que l’Acord planteja com a prioritat l’atenció de les persones, especialment les més vulnerables”

El president de la Generalitat, Quim Torra ha assegurat aquest matí que el seu “deure com a president no és pas anar-se a fer fotografies sense contingut”, sinó “defensar els interessos dels catalans, treballar per la gent i ser al costat de la Catalunya social”.

Durant l’acte de signatura de l’Acord per a una Catalunya social, el cap de l’Executiu ha insistit que “el primer objectiu del Govern, ara com ara, és salvar vides” i, en segon lloc, “garantir el futur del país, que està passant per una situació extremadament delicada a causa de l’emergència sanitària, econòmica i social”. I tot plegat, davant d’“uns reptes immensos”, entre quals hi ha “l’amenaça i el control de rebrots, l’impacte en l’activitat econòmica i el teixit empresarial, la destrucció de llocs de treball i també la crisi social que se’n deriva amb el creixement de les desigualtats i la pobresa”.

Pel president, l’Acord que avui s’ha signat amb la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social i La Confederació “implica un compromís de país amb la voluntat ferma d’establir les línies i el model de recuperació social i fer que Catalunya avanci cap a una reactivació econòmica, però sense deixar ningú enrere”.

El president Torra i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies han signat avui l’Acord per a una Catalunya social amb la presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social, Francina Alsina, i el president de La Confederació, Joan Segarra.

El cap de l’Executiu ha tingut paraules de reconeixement per a les entitats socials i els professionals i voluntaris que treballen en aquest sector, perquè, ha dit, “la seva tasca ha estat i està essent d’extrema importància per arribar a tots aquells que més ho necessiten”. Així, ha agraït “la tasca imprescindible que fa el tercer sector social” i i ha subratllat la seva “capacitat i expertesa per donar resposta a les necessitats socials emergents, adaptant-se a una nova situació que no havíem viscut mai ni ens haguéssim pogut imaginar, fent costat, acompanyant i donant suport als col·lectius per als quals treballa”.

En aquest context, el president ha recordat que per fer-hi front el Govern ha posat en marxa diversos plans de xoc, com l’Acord Nacional de Bases per a la Reactivació Econòmica amb Protecció Social, signat amb patronals i sindicats en el marc del Consell del Diàleg Social, i també la constitució del Comitè d'experts per a la transformació del sistema públic de salut de Catalunya.

Per la seva banda, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies ha deixat clar que “al sector públic també ens toca aprendre del que hem viscut, saber ser més resilients i fer polítiques més capaces de respondre de forma més ràpida davant les necessitats de la gent, fer una política pública més eficient i àgil amb la resposta social, per això avui impulsem una resposta coordinada al país, una resposta social a la Catalunya postcovid.

En la mateixa línia que el president, el conseller El Homrani ha assegurat que aquest acord “planteja com a prioritat l’atenció de les persones, especialment les més vulnerables, un acord que se suma al que ja hem fet fins ara al Govern de la Generalitat per a la recuperació econòmica i la recuperació social a partir d’un creixement econòmic inclusiu que redueixi les desigualtats”, ha reblat.

 
L’Acord per a una Catalunya Social

L’Acord per a una Catalunya social que s’ha signat avui entre el Govern i la Taula del Tercer Sector i la Confederació estableix les línies i el model de recuperació social, els eixos en què s’ha d’estructurar l’orientació de les polítiques públiques de la Generalitat de Catalunya en matèria social, i també, articula un espai de seguiment de les accions que s’emprenguin. La voluntat compatida del Govern i els agents socials és que les mesures, accions i pactes tinguin com a prioritat l’atenció a les persones, especialment les més vulnerables.

Pel que fa als principis generals de l’acord destaquen la transformació del sistema català de serveis socials d’acord amb les palanques que preveu el Projecte de Pla Estratègic de Serveis Socials 2020-2025 a partir de l’atenció centrada en l’autonomia de les persones i la consideració de les professionals com a motors del sistema; els criteris d’equitat de gènere i demogràfics per la igualtat d’oportunitats, garantir la igualtat de tracte i la no discriminació de les persones; promoure la igualtat efectiva entre dones i homes, combatre les desigualtats de gènere en la vida social i el treball; prevenir i lluitar contra la violència masclista; situar la persona al centre de la resposta institucional de les polítiques públiques i promoure polítiques pressupostàries expansives en aquest àmbit.

Sota aquests principis general destaquen tres compromisos:

 

1. Reduir les desigualtats dins la nostra societat, garantint la igualtat efectiva de drets per a tothom i l’equitat en l’accés a les oportunitats educatives i laborals.

 

2. Reforçar la transversalitat i l’adaptabilitat als nous reptes que tindrem com a societat, així com la voluntat de treball conjunt, ens ha de servir per fer l’anàlisi de les responsabilitats compartides entre tots els actors del sistema de serveis socials per saber trobar respostes compartides als reptes que afrontarem els propers anys.

 

3. De la mateixa manera que el país ha assumit que cal fer front al sobreesforç que ha representat la pandèmia pel sistema de salut de Catalunya, és necessari afrontar també l’impacte econòmic de la crisi sanitària en el sector social; un esforç que ha recaigut en el conjunt del sistema públic de serveis socials, la Generalitat de Catalunya i les entitats socials, que han estat i segueixen estant, ara més que mai, a primera línia, al costat de les persones més vulnerables. El tercer sector social ha demostrat, una vegada més, capacitat i expertesa per donar resposta a les necessitats socials emergents, adaptant-se a la nova situació, fent costat, acompanyant i donant suport als col·lectius pels quals treballa (infància i joventut, gent gran, discapacitat, salut mental, persones en risc de pobresa, persones migrades, etc.).

 

Aquest Acord per una Catalunya social s’estructura en una part de context i diagnosi, seguida de principis generals i de propostes en els àmbits de Treball de qualitat i protecció social i laboral; Infància, adolescència i joventut; Garantia dels drets i de la igualtat; Suports, acompanyament, autonomia personal i dimensió comunitària, i Enfortiment del sector social.

 

A més a més, Govern i agents socials han acordat la creació de la Comissió de Seguiment de la Catalunya Social, que s’haurà de reunir, a convocatòria de la secretaria general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, com a mínim, mensualment, per tal de fer seguiment de les mesures proposades i per debatre, reflexionar i proposar millores en el conjunt de polítiques socials de la Generalitat de Catalunya.

 

2  

Imatges

Signatura acord (1)

Signatura acord (1) 1182

Signatura acord (2)

Signatura acord (2) 1156

1  

Fitxers adjunts

Acord per una Catalunya social

Acord per una Catalunya social
PDF | 488

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia