Foto graduació ISPC
  • Avui s’han graduat 1.394 nous agents a l’ISPC, 674 dels quals són mossos d’esquadra i 720 són policies local
  • La d’enguany és la 33a promoció del Curs de formació bàsica per a policies i la 27a promoció en el cas dels mossos d’esquadra
  • Per segon any consecutiu el nombre de dones aspirants a policies locals supera també el 20%
  • A causa de la Covid-19, més del 20% de la formació s’ha fet de forma telemàtica i part de les proves d’avaluació a través de l’ISPC en Xarxa
  • El Pla estratègic efecte Covid-19 ha permès acabar el curs abans de l’1 d’agost del 2020

 

El conseller d’Interior, Miquel Buch, acompanyat de la directora de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), Montserrat Royes, ha presidit avui a Mollet del Vallès l’acte de lliurament de diplomes del Curs de formació bàsica per a policies (CFBP) 2019-2020 de l’ISPC, que s’ha fet en un format adaptat a la Covid-19. 

L’acte també ha comptat amb l’assistència del director general de la Policia, Pere Ferrer; el cap de l’Escola de Bombers i Protecció Civil, Antoni Rifà; i l’intendent coordinador de l’Escola de Policia de Catalunya, Emili Martínez; entre d’altres autoritats. 

La promoció d’enguany, que es va iniciar el 18 de novembre de 2019, és la 33a promoció del Curs de formació bàsica per a policies i la 27a promoció en el cas dels mossos d’esquadra. El curs va començar amb 1.452 alumnes, dels quals 701 eren aspirants a mossos i 751 eren aspirants a policies locals.

En total, s’han graduat 1.394 agents, 674 nous mossos d’esquadra i 720 policies locals de 134 ajuntaments catalans. Aquest curs destaca per la presència de les dones aspirants en un 26’2%, el que suposa un increment destacat del 7,3% respecte a l’any 2019, i la virtualització de la formació a causa del coronavirus. 

Durant el seu discurs, el conseller Buch ha posat en valor que, pel que fa als mossos d'esquadra, “per primera vegada un de cada tres aspirants és dona. Feia molts anys que no passava. En aquesta promoció ens situem per sobre del 30% i això és molt important, que el número de dones al Cos s’apropi a la realitat. Volem dones policies”, ha destacat. 

El conseller també ha ressaltat que els “nous agents del cos de Mossos d’Esquadra formen part d’un canvi pel que fa al model organitzatiu de la Policia de la Generalitat que s'està actualitzant per adaptar-se a les noves realitats i als nous reptes”. En aquest punt, Buch ha recordat que “aquests nous mossos formen part també del relleu generacional fruit del conveni laboral signat per a la jubilació anticipada i, per tant, formen part de la policia del futur”.

El titular d’Interior ha encoratjat als alumnes a “mantenir viu, ferm i intacte aquest compromís de servei i aquesta voluntat de l’ofici de ser policia i de formar part de la Policia de Catalunya com a símbol del nostre país”. “Vetllin per a que Catalunya sigui un país segur per a tots els catalans i catalanes”, els ha dit.

En aquesta línia, Buch ha posat de relleu que aquesta 33a promoció “forma part d’un canvi que va prendre el departament d’Interior l’any 2018 en el qual mai més s’ha de posar en qüestió ni la seguretat ni les emergències dels 7 milions i mig de catalans i catalanes”. “Mai més es pot deixar d’invertir en la seguretat ni en les emergències d’aquest país”, ha tornat a insistir.

El conseller també ha destacat que aquesta 33a promoció ha estat diferent des del principi ja que “amb aquest curs hem tornat a omplir l’Institut” i ha agraït a tot el personal “per la capacitat d’adaptació i poder tirar endavant aquesta promoció que avui està preparada per sortir al carrer”. 

Pel que fa a l’acte de celebració, Buch també ha felicitat a tots els qui l'han fet possible. “És un dia important per compartir amb les famílies però amb la Covid-19 hem canviat tot el sistema i ho hem fet mantenint la distància, amb l’ús de mascareta i higiene de mans”

Mossos d’Esquadra: un segon màxim històric 31,31% d’incorporació de dones 

Dels 701 alumnes aspirants a mossos a l’inici de curs, avui han rebut el diploma 674 agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra, 14 han suspès, 8 han renunciat durant el curs, 3 han quedat exclosos del procés selectiu, 1 ha quedat pendent d’avaluar i 1 ha resultat no apte. 

Les dades que ens deixa aquesta nova promoció de Mossos d’Esquadra són molt rellevants pel que fa a l’aposta decidida per la presència de la dona al Cos. En la promoció d’enguany, 217 dones ingressen a la Policia de la Generalitat, el que suposa un percentatge del 31,31%, un xifra històrica assolida per segona vegada al cos. A la 17a promoció hi va haver un 31,9% de dones.

Pel que fa a la mitjana d’edat s’ha situat en 29,35 anys, lleugerament superior respecte a l’any passat quan es va registrar en 27,7 anys. Després l’eliminar el requisit del límit d’edat de 35 anys per accedir al Cos en l’anterior convocatòria, enguany 110 agents superen aquesta edat.

Respecte als estudis finalitzats un 34,49% té el títol de batxillerat; el 8,08%, el títol de tècnic; el 21,21%, el títol de tècnic superior; el 3,46%, el títol universitari de 1r cicle; el 23,81%, el títol de graduat universitari; un 8,66% disposa de títol de màster universitari; i el 0,29% té el títol de doctor. Des de l’anterior convocatòria el cos de Mossos d’Esquadra incorpora el requisit de tenir com a mínim el títol de Batxillerat o equivalent.

La demarcació de Barcelona és una vegada més la que ha aportat més policies. En concret, el Barcelonès, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental són les comarques d’on provenen més alumnes, ja que entre les tres sumen un 46,61% respecte al total. Pel que fa a les comarques de Girona, la Selva i l’Alt Empordà, són les que compten amb més alumnat amb un 4,61%. Seguint la tendència dels anys anteriors, el Segrià és la comarca originària de la majoria d’alumnes de la demarcació de Lleida amb un 3,61% i finalment, el Tarragonès i el Montsià són les comarques tarragonines amb més alumnat, amb un 6,63% entre les dues.

Tal i com estableix el procés selectiu del cos, els aspirants de la convocatòria 46/19 que s’han graduat avui després de realitzar el Curs de formació bàsica per a policies de la 33a promoció de l’ISPC començaran un període de pràctiques d’un any que hauran de superar a les comissaries d’arreu del territori. En total són 689 mossos i mosses d’esquadra, 674 dels quals s’han graduat avui, mentre que la resta provenen de diferents Policies Locals.

Els graduats d’aquesta mateixa promoció, la 27a pel que fa al cos de Mossos d’Esquadra, s’incorporaran com a funcionaris en pràctiques a partir del proper dilluns 3 d’agost en les comissaries de les diferents regions policials de Catalunya:

-16 a la Regió Policial de Girona

-43 a la Regió Policial de Tarragona

-12 a la Regió Policial Terres de l’Ebre

-235 a la Regió Policial Metropolitana Nord

-185 a la Regió Policial Metropolitana Barcelona

-167 a la Regió Policial Metropolitana Sud

-5 a la Regió Policial Central

-16 a la Regió Policial Pirineu Occidental

-10 a la Regió Policial Ponent

Policies locals: mitjana d’edat de 33,4 anys i 20,86 % de dones 

Dels 751 alumnes aspirants a policies locals a l’inici de curs, avui han rebut el diploma 720 agents, dels quals 199 són de la Guàrdia Urbana de Barcelona. Del total d’aspirants, 25 han suspès, 3 hi han renunciat durant el curs, i 3 han quedat pendents d’avaluar. 

La mitjana d’edat entre les Policies Locals acostuma a ser més alta, ja que alguns dels alumnes ja porten alguns anys com a interins i, a la vegada, no disposen d’una edat límit per a fer el Curs de Formació Bàsica per a Policies. La mitjana d’edat dels agents aspirants a policies locals és de 33,4 anys, lleugerament per sobre de la mitjana dels darrers anys, sempre entre 31 i 33 anys.

Pel que fa al gènere, un 20,86% de les aspirants a Policies Locals són dones, percentatge que supera el de l’any anterior, quan va ser d’un 20,26%. Els darrers anys, el percentatge de dones a les policies locals havia quedat per sota del 20%.

Pel que fa al nivell d’estudis, el nombre d’alumnes amb estudis universitaris és del 26,8%, 12 punts per sota dels mossos d’esquadra, on el percentatge és del 38,75%. Les policies locals han mantingut el requisit de l’Educació Secundària Obligatòria (ESO).

Aquest any 134 ajuntaments han enviat aspirants al curs. 

33è Curs de formació bàsica per a policies adaptat a la Covid-19

L’impacte de la covid-19 ha causat un esforç reorganitzatiu dels diferents serveis i de readaptació de metodologies i contingut per part de tècnics, instructors, professors i alumnes, raó per la qual l’Escola de Policia ha elaborat un Pla estratègic Covid-19 amb l’objectiu de poder finalitzar el curs de formació abans de l’1 d’agost, com així ha estat. El 20% de la formació del curs s’ha fet de forma telemàtica, així com part de les proves d’avaluació a través de l’ISPC en Xarxa. 

El retorn s’ha fet efectiu de forma esglaonada amb un sistema de dos torns, que permet una presència del 50% d’alumnes, juntament amb mesures de distanciament físic i d’higiene que queden contemplades en el Pla de Contingència de l’ISPC. 

El Curs de formació bàsica per a policies i l’ISPC

El Curs de formació bàsica per a policies s’imparteix per un professorat procedent de diferents disciplines i àmbits professionals a banda dels aspectes purament policials, com ara dret, sociologia, coneixement del territori, formació esportiva o d’altres aspectes pràctics. Tal i com estableix el model policial de Catalunya, els membres del cos de mossos d’esquadra i els de les policies locals comparteixen la formació policial bàsica per tal d’afavorir la interrelació entre els cossos de la policia de Catalunya i una col·laboració més eficaç i eficient.

Els continguts de la formació bàsica policial tenen una dimensió instructiva i socialitzadora en els valors que conformen el model policial de Catalunya, així com en les actituds i les competències de servei orientades a garantir l’excel·lència en la prestació d’un servei públic de seguretat. La formació per competències cerca no només coneixement i pràctica, sinó també desenvolupar les habilitats i les actituds que han de tenir els servidors públics del sistema de seguretat pública de Catalunya per afrontar les situacions a què hauran de fer front amb eficàcia.

L’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, en tant que centre de creació i transferència del coneixement del sistema de seguretat pública de Catalunya, és un referent europeu en l’ensenyament integral dels cossos que operen en la seguretat i les emergències, des de policies, bombers, agents rurals fins a tècnics penitenciaris o instructors de seguretat privada.