Economia i Hisenda

El ministeri d'Hiseda ha publicat les dades de liquidació del model de finançament per al 2018

El model de finançament torna a assignar a Catalunya recursos per sota de la mitjana l'any 2018

query_builder   3 agost 2020 11:06

event_note Nota de premsa

El model de finançament torna a assignar a Catalunya recursos per sota de la mitjana l'any 2018

  • Es manté com a 3r territori que més ingressos tributaris per habitant aporta i el 10è en recursos obtinguts, el 14è si es té en compte el diferencial de preus
  • En relació amb la mitjana territorial, Catalunya paga un 19,5% més i percep un 1,2% menys
El ministeri d'Hisenda ha publicat la liquidació del model de finançament de l'any 2018

L’any 2018, per novè exercici consecutiu, Catalunya torna a situar-se per sota de la mitjana territorial en ingressos per habitant rebuts a través del model de finançament. Catalunya només ha quedat per sobre de la mitjana el 2009, el primer any d’aplicació del model vigent.

D’acord amb les dades de liquidació publicades pel Ministeri d’Hisenda, el 2018 Catalunya és el tercer territori en aportació per habitant al sistema de finançament, però el desè en recursos rebuts. En percentatges, Catalunya se situa 19,5 punts per sobre de la mitjana en ingressos contribuïts, mentre que la posterior redistribució la situa 1,2 punts per sota.

A més, i tal i com ha succeït en els darrers exercicis, la posició de Catalunya empitjora si es té en compte l’impacte del diferencial de preus. Aleshores perd 11 posicions (passa de la tercera a la catorzena posició, la penúltima) i se situa un 11,3% per sota de la mitjana del conjunt de territoris que participen en el règim comú de finançament.

Taula de la liquidació del model de finançament per territoris

Les dades de la liquidació del 2018 tornen a posar de manifest que els mecanismes de redistribució que utilitza el sistema de finançament espanyol fomenten un repartiment arbitrari dels recursos entre territoris. Així, mentre que Catalunya perd cada any entre 7 i 8 posicions, altres territoris amb una capacitat tributària molt inferior a la mitjana reben sistemàticament més recursos per habitant que Catalunya.

L’actual sistema de finançament va entrar en vigor l’any 2009 i s’havia d’haver actualitzat els anys 2014 i 2019, d’acord amb la revisió quinquennal prevista a la normativa.

 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 91

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia