Territori

Tritó del Montseny

La Generalitat proposa catalogar 263 espècies d'animals autòctons com a amenaçats amb diferents graus de perill d'extinció

query_builder   4 agost 2020 11:40

event_note Nota de premsa

La Generalitat proposa catalogar 263 espècies d'animals autòctons com a amenaçats amb diferents graus de perill d'extinció

  • El projecte del Decret del Catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada determina que 85 espècies es troben “en perill”, amb un elevat risc d’extinció, i 178 més són “vulnerables”
  • El text es troba a informació pública fins a finals de setembre
Turó europeu (Mustela putorius), catalogat
Turó europeu (Mustela putorius), catalogat

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) publica aquest dimarts l’edicte d’informació pública del projecte del Decret del Catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada. D’acord amb la publicació, la vigència de la informació pública serà fins el 30 de setembre. Fins llavors, el text quedarà obert a la ciutadania perquè pugui millorar-ne el redactat i el contingut.

Eina fonamental per a la conservació

El catàleg divideix les espècies amenaçades en dues subcategories: “En perill” (85 espècies), amb un  major risc, i “vulnerables” (178 espècies), amb risc a mig termini. Tot i que totes les espècies amenaçades són també protegides, la catalogació com a amenaçada implica un grau de protecció superior. D’aquesta forma, obliga l’administració a realitzar actuacions per afavorir-les, reduint el seu grau d’amenaça prioritzant els recursos per a la seva conservació.

Les espècies considerades en perill d’extinció són aquelles la supervivència de les quals és poc probable si els factors que provoquen la seva actual situació segueixen actuant, mentre que les vulnerables són les que corren el risc de passar a la categoria anterior en un futur immediat si els factors adversos que actuen sobre elles no es corregeixen. En tots dos casos es poden incloure espècies que, tot i tenir poblacions estables, disposen d’un nombre d’efectius baix, o poblacions hivernants estables però crítiques pel que fa a la seva població reproductora, espècies amb poblacions relativament abundants però molt localitzades, que les poden fer molt vulnerables a un risc d’extinció, i espècies que requereixen d’un constant maneig per evitar el seu risc d’extinció.

202 espècies augmenten la protecció

La norma preveu incorporar al catàleg 131 espècies que actualment no gaudeixen de protecció, 71 més que ja estan protegides però que passen al grau d’amenaçades, i unes altres 61 que ja figuraven com amenaçades en el catàleg estatal i s’incorporen al català. A més, queden unificats tots els llistats de protecció de fauna de les diferents normatives amb les espècies i subespècies que es classifiquen en les diverses categories en funció del seu estat de conservació i grau d’amenaça específic a Catalunya.

El projecte de decret estableix també les previsions sobre el llistat d’espècies en règim de protecció especial; en regula el procediment d’elaboració i aprovació dels plans de recuperació i de conservació i el reforçament poblacional; i estableix el procediment per a la reintroducció de les extintes .Per a la proposta de catalogació que cal incloure com a protegides o en les diferents categories d’amenaça, s’ha consultat les opinions i els informes de diferents sectors, entitats científiques, especialistes en la matèria i institucions implicades en la gestió i conservació de la fauna amenaçada de Catalunya, tant dins com fora de l’administració.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 46