Direcció General de Comunicació

La Generalitat, primera administració a regular el teletreball de forma permanent per al seu personal

La Generalitat, primera administració a regular el teletreball de forma permanent per al seu personal

query_builder   4 agost 2020 15:14

event_note Nota de premsa

La Generalitat, primera administració a regular el teletreball de forma permanent per al seu personal

  • El Govern ha aprovat el decret del teletreball per a tots els departaments de la Generalitat
  • D’aquesta manera, el Govern s’avança i estableix el treball a distància com una opció més, voluntària i ajustada a una nova forma de treballar del segle XXI
  • El personal de la Generalitat podrà fer un màxim de dues jornades senceres de teletreball, ampliables a tres per al destinat al Districte Administratiu

El Govern ha aprovat el decret que regula la modalitat de teletreball per al personal de la Generalitat, un sistema mixt que combina el treball presencial i el no presencial, amb un màxim de dues jornades diàries senceres de teletreball, ampliables a tres per al personal destinat al Districte Administratiu.

El decret també estableix la possibilitat de teletreballar de forma ocasional en tres supòsits: completar la jornada en modalitat de teletreball quan per raó d’un servei fora del centre habitual el desplaçament resulti ineficient; per encàrrecs específics i concrets derivats de necessitats del servei i en situacions d’emergència i episodis de contaminació.

L’adhesió a la modalitat de teletreball es farà voluntàriament, a sol·licitud dels treballadors i treballadores, per a un període màxim d’un any prorrogable. Estarà subjecta a una avaluació periòdica per part de la persona supervisora per determinar el compliment dels objectius i les condicions pactades en el Pla personal de treball. Es crearà una Comissió d’Avaluació del Teletreball a l’Administració de la Generalitat, que serà l’òrgan tècnic de seguiment i avaluació dels resultats de la modalitat de teletreball.

El teletreball serà aplicable per al personal de la Generalitat i els seus organismes autònoms, amb excepció del personal docent, el personal estatutari dels serveis de salut i dels cossos penitenciaris, bombers, mossos d’esquadra i agents rurals, els quals es regeixen per normes, pactes o acords específics. També n’estaran exclosos els llocs de treball d’atenció directa al públic i els llocs que comportin la prestació de serveis presencials. Així, l’àmbit d’aplicació d’aquest decret abastarà més de 40.000 persones.

Una nova manera de treballar del segle XXI

El Decret també inclou una referència a la regulació dels espais de cotreball de l’Administració de la Generalitat a través d'Acord de Govern. Aquests espais, a més de facilitar l’apropament de les seus de treball al domicili dels treballadors, han de permetre el foment de la interrelació entre empleats públics i la generació de dinàmiques de treball col·laboratiu.

L’objectiu és avançar en l’orientació del treball als resultats i, alhora, superar la cultura de la presencialitat i fomentar la confiança, la iniciativa i l’autonomia dels empleats públics. En aquest sentit, el teletreball esdevé també una forma de captació i retenció del talent a l’organització, perquè permet una major flexibilitat en l’organització del temps de treball amb efectes positius en la productivitat i la implicació del personal.

El teletreball, a més, contribueix a desenvolupar un model de mobilitat sostenible, amb reducció del nombre de desplaçaments i estalvi del consum energètic.

Les persones que prestin serveis en la modalitat de teletreball rebran formació específica a l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC) en matèria de ciberseguretat, protecció de dades, prevenció de riscos laborals i seguiment per objectius.

Un camí engegat, de manera pionera, abans de la Covid-19

El model de teletreball de la Generalitat es construeix sobre la base de les experiències i els resultats obtinguts amb els dos plans pilots de teletreball impulsats durant el període 2008-2010 per la Secretaria d’Administració i Funció Pública. Cal tenir en compte, a més, que el teletreball ja és operatiu a l’Administració de la Generalitat com a mesura específica en casos de reincorporació progressiva per motius de malalties oncològiques o d’especial gravetat.

El mes de febrer del 2019, el Govern ja va habilitar, de manera pionera, el teletreball per al personal adscrit a les dependències del nou Districte Administratiu. En paral·lel, es va començar a tramitar el decret per estendre aquesta modalitat a tots els departaments.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia