Una estratègia que implica el treball conjunt amb la comunitat i de tot el sistema sanitari.
Foto de la roda de premsa
Aquesta setmana es posarà en marxa de manera conjunta amb els ajuntaments i el sistema sanitari cribratges massius en els territoris de Sabadell, Terrassa i Ripollet. Segons ha explicat Josep Maria Argimon, secretari de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, es tracta d’una “estratègia diferent, perquè no és només pensar en mesures, sinó començar una estratègia molt més proactiva”.

La situació epidemiològica a Catalunya va millorant gràcies a les accions en els territoris amb una major incidència de casos. Argimon ha volgut remarcar que la feina i l’esforç ben fet ara comença a deixar les primeres evidències. Ara, l’atenció també està centrada en les zones ubicades a la segona corona metropolitana.

Pel que fa al Vallès Oriental i al Vallès Occidental, els cribratges massius tenen un antecedent que es va fer a petita escala a Granollers. Es tracta d'accions intenses, quirúrgiques, amb l'objectiu de tallar les cadenes de contagi. Es començarà per Ripollet mitjançant una actuació porta a porta, comerç a comerç, amb equips de professionals sanitaris acompanyats de mediadors i d’agent cívics per part de l’Ajuntament. En una altra de les zones es posarà una àrea assistencial mòbil i s’espera que entre dijous, divendres i dissabte es puguin fer 2.000 tests. A Terrassa i Sabadell el patró és molt semblant, però no igual, ja que les zones de transmissió comunitària no estan tan delimitades.

Jacobo Mendioroz, coordinador de la Unitat de Seguiment de la COVID-19 de Catalunya, ha explicat que l’estratègia que s’ha intentat aplicar és molt dirigida.

Un altre dels temes que s’han apuntat ha estat el del tancament d'una empresa al Baix Segre després de detectar que 19 persones positives de COVID seguien treballant. Sobre aquesta situació, Argimon ha destacat que no és un tancament per un rebrot, sinó un cas on no s’ha facilitat tota la informació ni la realització de la feina epidemiològica. “És un fet totalment diferent que ha passat en un territori on s’ha fet un esforç molt gran. I on la gran majoria de les empreses ha treballat molt i molt bé”.