• Treball, Afers socials i Famílies habilitarà els ajuts necessaris als ens locals mitjançant el contracte programa de serveis socials
  • Educació prioritzarà el proper curs el repartiment de menjar als alumnes amb ajuts de menjador en cas de tancament parcials de centres
La Generalitat de Catalunya destinarà els recursos necessaris per a continuar garantint els ajuts destinats a l’alimentació dels infants en situació de vulnerabilitat. Així ho han confirmat avui en compareixença parlamentària els consellers d'Educació, Josep Bargalló, i de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies cobrirà l’import que hagin de destinar els ajuntaments per mitjà d’ajuts d’urgència social a garantir el dret d’alimentació de la infància en situació de vulnerabilitat de Catalunya durant els mesos d’estiu, amb l’increment dels recursos assignats als ens locals per mitjà dels fons de contingència i el contracte programa de serveis socials.

En la seva intervenció, El Homrani ha destacat la voluntat del departament de centrar-se en les persones més desafavorides i "donar cobertura a les famílies en àmbits molt diversos". En aquest sentit, ha recordat accions com els 20 milions que s'han destinat a ajuts d'urgència, el 7,5 milions per als treballadors i treballadores autònoms, el manteniment de la renda garantida, el 5 milions destinats als professionals de les arts escèniques o el 3,5 milions en ajudes perquè els infants puguin gaudir de l'educació en el lleure.

Com a exemple, ha esmentat que "en només 14 dies es van cursar 100.000 sol·licituds dels ajuts extraordinaris de 200 euros" i ha reblat: "Hem anat molt més enllà de les beques menjador". El conseller El Homrani ha volgut destacar que aquestes accions s'han portat a terme en coordinació amb les entitats i el món local.

De la seva banda, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha anunciat per al proper curs 2020-2021 que es prioritzarà el repartiment de menjar als alumnes beneficiaris d’ajuts de menjador, en cas de tancament parcial de centres per la pandèmia.

Bargalló ha avançat que “si algun centre ha de tancar a partir del 14 de setembre, o un grup estable d’alumnat ha d’estar en quarantena a casa seva, n’hem parlat amb les empreses del sector i prioritzarem fer el menjar i repartir-lo a les famílies. Nosaltres prioritzarem dur el menjar a les famílies –que es pot fer si no hi ha un confinament total-, o que les famílies puguin anar al centre a recollir el menjar”.

En el mateix sentit, el conseller ha avançat que s’incrementaran notablement els recursos destinats als ajuts individuals de menjador, “un augment notable per la voluntat del Departament d’augmentar els llindars mínims i també per la previsió de més sol·licituds de beques menjador”. També ha afegit que “és voluntat del Departament d’Educació reobrir cantines i cuines als instituts de secundària, fet que augmenta l’univers d’alumnes amb dret a ajut de menjador. Aquesta és la voluntat que volem tirar endavant tot i les dificultats”.

Bargalló ha remarcat que el curs passat, durant el tancament de centres a causa de la pandèmia, el Departament va cobrir els 142.000 ajuts de menjador a través del sistema de targetes moneder. La cobertura dels ajuts, amb un import de 4 euros diaris, es va fer des del 12 de març i fins la finalització del curs el 19 de juny, inclosos els dies no festius de Setmana Santa.

El titular d’Educació ha explicat que les targetes s’han assignat tant als 18.000 beneficiaris d’un ajut total -del 100% de l’import del menú escolar-, com als 124.000 beneficiaris d’un ajut parcial -del 50% de preu del menú-. I ha reiterat la voluntat del Departament per tal que el tancament dels centres no afectés als alumnes més vulnerables: “L’esforç que ha fet el Departament d’Educació en relació al manteniment dels ajuts de menjador ha estat notablement més gran que el realitzat per cap altra administració educativa de l’Estat”. I ha afegit que “si només haguéssim mantingut els ajuts de beques del 100%, com han fet altres comunitats autònomes, hauríem assignat només 18.000 targetes i hauríem tingut un estalvi de 30 milions. Però no era una decisió econòmica, sinó social”.

D’aquesta manera, el Govern vol continuar assegurant als infants més vulnerables els recursos que permetin garantir les seves necessitats bàsiques d’alimentació, també durant els mesos d’estiu.