Agents Rurals

Comís

Els Agents Rurals desarticulen un grup criminal que es dedicava a la captura, tràfic i comerç clandestí de fauna protegida

query_builder   13 agost 2020 18:23

event_note Nota de premsa

Els Agents Rurals desarticulen un grup criminal que es dedicava a la captura, tràfic i comerç clandestí de fauna protegida

Durant l’operatiu s’ha efectuat l’entrada i registre a un habitatge de Sabadell on s’han intervingut un total de 260 exemplars d’ocells protegits que anaven destinats al comerç il·lícit

 

Les indagacions apunten que les persones investigades portaven dos anys realitzant periòdicament viatges des d’Andalusia fins a Catalunya i s’estima que han pogut moure un volum total d’uns 10.000 exemplars d’ocells de diferents espècies

 

Es calcula que aquesta organització hauria pogut moure uns 150.000 euros al mercat negre en transaccions clandestines d’ocells

Comís ocells
S'han comissat 260 ocells fringíl·lids en aquesta actuació

Membres del cos d’Agents Rurals de l’Àrea Regional de Barcelona han desarticulat una organització criminal dedicada a la tinença, el tràfic i el comerç d’espècies protegides. Les investigacions efectuades per membres del Grup de Suport de Fauna i Flora del Cos d’Agents Rurals apunten que els membres d’aquest grup organitzat exercien diferent tasques: uns aconseguien ocells caçats furtivament a la província de Cadis; altres transportaven periòdicament els ocells capturats il·legalment des d’Andalusia fins a Catalunya on, finalment, una tercera part del grup s’encarregava de comercialitzar els ocells a mercats clandestins de diferents ciutats de l’àrea metropolitana de Barcelona.

El 7 d’agost, després de mesos d’investigació, es va efectuar l’entrada i registre a un domicili de Sabadell (Vallès Occidental) que va permetre intervenir un total de 260 ocells de cinc espècies diferents: 117 caderneres, 68 pinsans comuns, 46 verdums, 15 passerells comuns i 14 pinsans mecs. Els ocells intervinguts es trobaven engabiats i en voladores ubicades en diverses habitacions de la planta baixa de l’habitatge en condicions molt deficients de manteniment i benestar animal, sense disposar de cap llicència municipal d’activitat ni declaració de nucli zoològic. La persona a qui se li han intervingut els ocells seria reincident, ja que havia estat condemnada recentment mitjançant sentència ferma per un delicte contra la fauna.

Durant l’escorcoll també es van intervenir indicis documentals de les transaccions econòmiques il·lícites i 19.500 euros en metàl·lic procedents del comerç clandestí de fauna. Els presumptes fets delictius derivats d’aquesta actuació poden ser constitutius de diversos delictes continuats contra la fauna, de maltractament animal i d’organització criminal.

Les actuacions practicades han sigut dirigides pel Jutjat d’Instrucció número 1 de Sabadell en coordinació amb la Secció de Medi Ambient i Urbanisme de la Fiscalia Provincial de Barcelona. Els ocells intervinguts han sigut traslladats pels agents a centres on passaran una revisió veterinària i iniciaran la seva recuperació i reintroducció al medi natural.

Els Agents Rurals ja havien comissat 1.214 ocells l’agost de 2019

Agents inspeccionant una furgoneta
Imatge de l'actuació de l'agost de 2019

La investigació d’aquesta organització va permetre, durant el mes d’agost de 2019, que el Cos d’Agents Rurals intervingués durant el seu transport 1.214 ocells protegits provinents d’Andalusia. L’actuació es va produir al peatge de Martorell de l’-AP7 i va permetre identificar a dos dels traficants.

La informació obtinguda d’aquella operació ha permès descobrir que els traficants continuaven amb les activitats il·lícites. Els agents havien detectat que per evitar ser sorpresos i esquivar la vigilància policial, el grup havia canviat el modus operandi utilitzant diferents vehicles llançadora per alertar de possibles controls policials i poder avisar al segon vehicle que transportava els ocells.

 

Lluita contra el mercat negre d’espècies protegides

La Directiva 2009/147/CE del parlament Europeu i del Consell, de 30 de novembre, relativa a la conservació de les aus silvestres; la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat; i el Decret legislatiu 2/2008 de 15 d’abril, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de protecció dels animals i el Decret 139/2014, de 14 d’octubre, pel qual s’estableix el règim temporal per al període 2014-2018 de les autoritzacions excepcionals per a la captura en viu i tinença d’ocells fringíl·lids per a la cria en captivitat adreçada a l’activitat tradicional de concursos de cant, conformen el marc normatiu vigent que regula la protecció de les espècies d’ocells fringíl·lids (pinsà, verdum, passerell, cadernera i pinsà mec).

Des de l’any  2016, la Generalitat de Catalunya no ha concedit autoritzacions excepcionals per capturar al medi natural exemplars d’ocells fringíl·lids. Tot i així, l’activitat ocellaire de concursos de cant no ha disminuït, fet que ha incentivat l’establiment d’un mercat negre sobretot a la zona de l’àrea metropolitana de Barcelona d’aquest tipus d’ocells.

3  

Imatges

Comís ocells

Comís ocells 1625

Comís ocells

Comís ocells 818

Interior domicili

Interior domicili 364

1  

Vídeos

Imatges de l'actuació contra el tràfic d'ocells fringíl·lids

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia