Els interns condemnats per violència sexual i violència de gènere podran ser derivats a la xarxa pública de salut perquè el tractament que han seguit a la presó tingui continuïtat un cop estan en llibertat i s’eviti la reincidència. Justícia i Salut han començat a treballar la prevenció des del món sanitari perquè, sense deixar d’atendre la víctima, es pugui actuar sobre els agressors per tal que no tornin a exercir violència contra les dones.
A Catalunya hi ha 1.755 persones que estan complint pena de presó per delictes de violència masclista. L’any passat, prop de 800 van participar en els programes de tractament especialitzats, on es treballa perquè es responsabilitzin de la seva conducta i les conseqüències que aquesta ha provocat, revisin les creences amb què justifiquen la seva actitud violenta, empatitzin amb les víctimes i previnguin les recaigudes.
El perfil de l’agressor
La taxa de reincidència d’aquest perfil d’interns està entre un 19 % i un 25 %. Poden cometre des d’una nova agressió a un trencament de condemna o d’una mesura d’allunyament. En el cas dels condemnats per violència de gènere, en quatre de cada deu casos està present el consum d’alcohol i drogues, i sovint es tracta de condemnes curtes.
Durant la condemna, els equips de tractament dels centres penitenciaris fan la intervenció mitjançant teràpies grupals i entrevistes individuals amb els agressors, per així minimitzar els factors de risc que els poden portar a tornar a delinquir. Però en el moment en què obtenen la llibertat és quan es troben amb les mateixes circumstàncies que els van portar a presó.
Terapeuta de referència també al carrer
Per poder atendre aquestes persones un cop al carrer, Justícia, Salut i la Universitat de Barcelona han impartit formació a una quarantena de professionals dels equips de salut mental de les presons i dels centres de salut mental d’adults de la xarxa sanitària pública. Els primers derivaran l’intern al centre de salut mental més proper al seu lloc de residència quan sigui excarcerat. I els segons seran els terapeutes de referència perquè els agressors continuïn el tractament en el seu entorn i reprenguin la vida en llibertat sense exercir violència.
També s’ha elaborat una guia amb contingut audiovisual de presentació, que servirà perquè el conjunt dels professionals de la salut mental tinguin accés a les eines per treballar amb aquests casos.