L’estudi s’ha fet en els quatre barris de les dues ciutats on s’havien detectat més casos
L’aïllament d’aquestes persones i els seus contactes és clau per disminuir la transmissió comunitària

Primers resultats de dos dels cribratges comunitaris que es van engegar la setmana passada. Entre Santa Coloma de Gramenet i Sabadell s’han detectat més de 180 positius de COVID-19 asimptomàtics, una xifra que representa el 3,5% de les 5.030 proves PCR que es van realitzar. Les dades recollides de Sabadell corresponen al segon cribratge que s’ha fet en aquest municipi al barri de Ca n’Oriac.

L’objectiu principal de l’estudi era detectar a aquestes persones que no presentaven símptomes aparents i que podien ser partícips, sense adonar-se’n, de propagar el virus. L’índex R, que determina la capacitat d’infectar d’un positiu, és actualment d’1,2 en aquesta regió sanitària. Per tant, segons les mètriques, tot aquest conjunt d’asimptomàtics, si no s’haguessin detectat, haguessin infectat a més d’una persona.

Un 4,2% de pacients asimptomàtics a Santa Coloma de Gramenet

El cribratge comunitari de Santa Coloma de Gramenet es va dur a terme entre el 10 i el 14 d’agost i el 17 i 18 d’agost, i va permetre realitzar 3.888 PCR en els barris de Llatí, Fondo i Santa Rosa. El 4,2% d’aquestes proves van sortir positives, així que es van detectar més de 160 asimptomàtics. Dades “molt bones”, segons Anna Puente, directora executiva del Sector Sanitari Barcelonès Nord Maresme. “Són tres barris amb una alta densificació de població, cosa que feia preveure una fàcil transmissió comunitària si no haguéssim detectat aquestes persones asimptomàtiques”, assegura la directora executiva de Salut. La detecció precoç d’aquests positius i el posterior aïllament és clau per disminuir la transmissió comunitària.

En un principi les proves s’havien de realitzar en els barris de Llatí i Fondo durant la setmana del 10 d’agost. La bona rebuda del cribratge va fer que des de Salut i l’ajuntament es decidís prolongar-lo dos dies més, 17 i 18 d’agost, i fer-lo extensible a Santa Rosa.

1.230 proves PCR en dos dies al barri de Ca n’Oriac de Sabadell

Per la seva banda, a Sabadell el cribratge es va realitzar al barri de Ca n’Oriac i, entre el 18 i 19 d’agost, es van arribar a fer 1.230 PCR.  L’estudi va permetre diagnosticar més d’una vintena d’infectats de COVID-19 que no presentaven símptomes aparents.

En el cas de la capital vallesana, el públic a qui s’adreçava l’estudi era majoritàriament població jove d’entre 15 i 35 anys. En estudis previs s’havia detectat que el 60% dels positius d’aquest grup d’edat en aquesta ciutat eren asimptomàtics.

Coordinació entre ajuntaments i Salut per incentivar la participació i garantir un bon aïllament

La difusió boca a boca amb mediadors culturals i agents de carrer, proporcionats pels ajuntaments, i la col·laboració dels mateixos actius comunitaris com líders veïnals, ha fet possible que la gent perdés la por a fer-se la prova. Les oficines de farmàcia també s’han adherit a aquesta xarxa comunitària com a centre de confiança pels veïns. Un conglomerat d’ens que s’ha consolidat “com un cas d’èxit”, assegura Puente.

Un d’aquests és el Servei Català de la Salut (CatSalut), que disposa d’un hotel social per poder garantir un aïllament en els casos que no sigui possible. Alhora, la complicitat entre l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS), vigilància epidemiològica i els hospitals Germans Trias i Pujol i Parc Taulí ha permès obtenir resultats en menys de 24 hores, fet imprescindible per tallar ràpidament la cadena de transmissió. A més, tots dos centres han proporcionat personal mèdic, d’infermeria i tècnics en cures auxiliars d'infermeria (TCAI).

La següent tasca és garantir que aquestes persones puguin fer un bon aïllament, fet que es podrà valorar en catorze dies. Això serà possible amb l’activació dels serveis d’ajuda a domicili, subministrament d’aliments o recollida de productes farmacèutics, a part de voluntaris que vetllin pels veïns que han d’estar en aïllament.