President

El president Torra durant l'entrevista a

President Torra: "En la lluita contra la pandèmia trobaran tot el Govern unit: he demanat la màxima concentració i no distreure'ns en especulacions electorals"

query_builder   31 agost 2020 12:44

event_note Nota de premsa

President Torra: "En la lluita contra la pandèmia trobaran tot el Govern unit: he demanat la màxima concentració i no distreure'ns en especulacions electorals"

El president Torra durant la seva entrevista a TV3
El president Torra durant l'entrevista a TV3 (Foto: Rubén Moreno)
  • En una entrevista a Els Matins de TV3, el cap de l’Executiu revela que ha mantingut contactes amb el president Sánchez, al qual ha exigit la urgència d’un subsidi de conciliació familiar, així com la lletra petita de l’estat d’alarma
  • Quim Torra assegura que “si l’estat no compleix els seus deures amb el subsidi, ho farem nosaltres” i “farem el dèficit que calgui per atendre les necessitats dels ciutadans i ni una retallada”
  •  El president lamenta que “es vulgui inhabilitar un president escollit democràticament per exercir la llibertat d’expressió i paral·lelament hi hagi un rei emèrit fugit, amb connivència del govern espanyol” i deixa clar que “cap tribunal em marca el calendari”

 

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquest matí, en una entrevista a Els Matins de TV3,  que “en la lluita contra la pandèmia trobaran tot el Govern unit”, perquè, ha dit, aplanar la corba de la Covid-19 “és el repte més important que té aquest país”. Així, el cap del l’Executiu ha declarat que, en aquest sentit, “he demanat a cadascun dels consellers la màxima concentració, que no ens distraguem en especulacions electorals i ens dediquem a lluitar contra la pandèmia, que és la millor manera de servir als nostres ciutadans i al nostre país en aquests moments”.

Quim Torra ha lamentat les dades que situen a Catalunya amb un índex “molt alt” de rebrot de la Covid-19, i ha fet una crida a la conscienciació ciutadana. “A mi no em serveix de consol que Madrid tingui el triple de persones hospitalitzades , que altres territoris de l’estat estiguin molt pitjor que nosaltres, que estem en general per sota de la mitjana estatal”, ha apuntat el president. I ha insistit: “el missatge que jo envio, i sobretot al meu Consell Executiu, és de màxima concentració”.

 

Contactes amb el president Sánchez

El cap de l’Executiu ha insistit en la necessitat que amb l’objectiu de poder iniciar el curs escolar i donar “la màxima confiança i seguretat” a la comunitat educativa, és necessari que el govern estatal aprovi de manera immediata un subsidi de conciliació familiar dirigits als pares i mares que hagin de tenir cura d’un infant que no pugui anar a l’escola arran d’un brot. Per això, ha confirmat que aquest, juntament amb els detalls de l’estat d’alarma, és un dels temes que va avançar al president Pedro Sánchez en els contactes mantinguts amb ell aquests dies. “Nosaltres no tenim les competències laborals i en aquests moments estem exigint-li a l’estat que compleixi amb el seu deure, que és que ens digui si això ho tramitem com una baixa laboral o com un subsidi”, ha afegit, i ha avançat que aquesta mateixa setmana s’han emplaçat a tornar-ne a parlar altre cop amb el cap de l’executiu espanyol.

Tot i així, ha deixat clar que “si l’estat no ho fa, ho farem nosaltres. Regulant el subsidi nosaltres i fent aquest complement nosaltres”.  I en aquest sentit, i tal com ja va avançar en roda de premsa, ha reiterat que ho ha encarregat al vicepresident Pere Aragonés i el Gabinet Jurídic ho està estudiant i també s’està treballant a nivell pressupostari. “Farem el dèficit que calgui per atendre els ciutadans de Catalunya i ni una retallada. No ens sentim sotmesos a la regla de la despesa i el dèficit del 0%.  Això ho tenim lligat i ho hem parlat amb el vicepresident i tots dos hi estem d’acord”, ha reblat. I  ha afegit que des del primer dia ja va deixar clar que “aquesta no era una crisi que hagin de pagar ni els ciutadans ni les empreses”.

En aquest context, el president ha insistit que la Generalitat “no disposa dels recursos que aquest país hauria de tenir” i  ha recordat que “si poguéssim administrar els recursos que Catalunya genera” no s’hauria de “recórrer als fons europeus”. Per això, s’ha lamentat haver d’estar “en una situació critica”, mentre que al govern espanyol “li és molt més fàcil poder compensar determinades decisions que nosaltres prenem”:

 

Inhabilitació del president

A preguntes de la directora del programa, Lídia Heredia, el president ha parlat sobre la vista del proper 17 de setembre davant el Tribunal Suprem, i ha assegurat que “de la justícia espanyola ja no espero res”, però ha deixat clar que “les decisions d’un tribunal espanyol no em marca el calendari”, en referència a la data de les eleccions.

En aquesta línia, el president ha defensat “la dignitat” del seu càrrec i ha reclamat posar el focus en allò que, ha dit, “és més greu”, i és la qüestió de “com un president de la Generalitat, escollit democràticament,  està a punt de ser inhabilitat per posar una pancarta que deia llibertat presos polítics i retorn exiliats, que és llibertat d’expressió”, i mentrestant en paral·lel, ha explicat, “tenim un emèrit fugat des de fa un mes, amb la connivència del govern espanyol”.Això és un escàndol i em sembla absolutament increïble que això pugi passar en un estat democràtic”, ha reblat.

 

3  

Imatges

Fotogrfia del president Torra durant l'entrevista a "Els matins"

Fotogrfia del president Torra durant l'entrevista a "Els matins" 1198

Fotogrfia del president Torra durant l'entrevista a "Els matins" 2

Fotogrfia del president Torra durant l'entrevista a "Els matins" 2 1386

Fotogrfia del president Torra durant l'entrevista a "Els matins" 3

Fotogrfia del president Torra durant l'entrevista a "Els matins" 3 1357

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia