Servei Català de Trànsit

Indicadors

Balanç de la sinistralitat a les carreteres catalanes fins al 31 d'agost

Hi ha un repunt de víctimes mortals en vehicles pesants i furgonetes, malgrat la reducció general de l'accidentalitat

query_builder   1 setembre 2020 11:03

event_note Nota de premsa

Balanç de la sinistralitat a les carreteres catalanes fins al 31 d'agost

Hi ha un repunt de víctimes mortals en vehicles pesants i furgonetes, malgrat la reducció general de l'accidentalitat

El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que des de l’1 de gener fins al 31 d’agost d’aquest any, 71 persones han mort en 63 accidents mortals a les carreteres catalanes. Això suposa un descens d’un 41,8% en el nombre de víctimes mortals respecte el mateix període de l’any passat, en el qual van perdre la vida 122 persones. Pel que fa a la xifra d’accidents mortals, hi ha hagut un descens del 45,2% respecte el 2019.

En comparació amb el 2010, any de referència per al compliment dels objectius europeus, les víctimes mortals a la xarxa viària interurbana de Catalunya s’han reduït un 55,3%, atès que fa una dècada havien perdut la vida 159 persones en el mateix període. S’ha de tenir en compte que la reducció de la sinistralitat s’ha produït en un context marcat pel descens de la mobilitat arran de les restriccions decretades per frenar la propagació de la COVID-19.

Col·lectius vulnerables

Pel que fa als col·lectius vulnerables, fins al 31 d’agost han mort 14 motoristes, 5 ciclistes i 7 vianants, mentre que en el mateix període de l’any passat havien mort 37 motoristes, 7 ciclistes i 8 vianants. Precisament aquesta setmana, l’SCT coordina amb les Policies Locals de diversos municipis de Catalunya una campanya preventiva de protecció i control de vianants en zona urbana. Es tracta de la segona campanya d’aquest tipus que es realitza aquest any.

A banda d’això, cal destacar que aquest any hi ha un repunt en el nombre de víctimes mortals en els vehicles pesants, amb 6 morts respecte els 5 del mateix període del 2019, i en les furgonetes, amb 8 víctimes mortals enguany respecte 7 de l’any passat. Davant d’això, Trànsit recorda la importància del manteniment dels vehicles i demana també als professionals del transport que, sobretot en trajectes de llarg recorregut, s’aturin almenys cada dues hores.

Accidents amb un vehicle sol

Es manté també la tendència a l’alça dels accidents mortals amb un únic vehicle implicat. Enguany fins al 31 d’agost, 27 dels 63 accidents mortals han ocorregut amb un sol vehicle, el que suposa el 43% del total de sinistres, mentre que l’any passat en el mateix període aquest tipus d’accidents suposaven el 35% de la sinistralitat mortal. Tot i això, hi ha hagut una reducció d’aquest tipus d’accidents en comparació amb l’any passat: 27 el 2020 respecte els 40 de l’any 2019.

Si analitzem les morts per tipus de dia de la setmana, observem que 38 de les 71 víctimes mortals registrades, un 53,5%, són en cap de setmana o festiu. Tenint en compte aquesta dada, des de l’SCT es demana responsabilitat en els desplaçaments d’oci i evitar un relaxament en la conducció tant pel que fa a l’atenció i l’ús del mòbil, com a l’excés de velocitat, l’ús del cinturó i el consum d’alcohol i altres drogues.

Morts per demarcacions

Pel que fa a demarcacions, a les quatre hi ha hagut una reducció de les víctimes mortals respecte l’any passat. Les majors disminucions es registren a Barcelona i Tarragona, amb una caiguda del 46,2% i el 43,8%, respectivament, en comparació amb 2019. A Lleida, el descens és del 36,8%, mentre que a Girona és del 31,6%. Tanmateix, si es compara amb 2010, aquesta darrera demarcació registra la reducció més important, del 68,3%.

VÍCTIMES MORTALS      
DEMARCACIÓ 2010 2019 2020
Barcelona 55 52 28
Girona 41 19 13
Lleida 23 19 12
Tarragona 40 32 18

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia