- L’acte central, sense públic, es farà a la plaça Sant Jaume i el Palau de la Generalitat, com a símbol de la casa de tots els catalans
- Sota la direcció artística de Lluís Danés, comptarà amb l’actuació del Cor Jove de l’Orfeó Català i s’emetrà per TV3 el 10 de setembre
- El cartell de la Diada, dissenyat per Cèlia Martín, representa la terra com l’espai on la gent s’ha reclòs durant la pandèmia, i el negre representa el sentit de dol per les víctimes de la Covid
Els actes institucionals de la Diada Nacional de Catalunya d’enguany s’emmarquen sota el títol “Aquesta terra”, per simbolitzar la terra on vivim i l’espai on la gent ha conviscut aquesta pandèmia, i alhora faran d’homenatge a totes les víctimes de la covid-19. “La commemoració vol fer referència a la terra des de la qual compartim lluites amb la resta de la humanitat”, ha explicat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, en la roda de premsa de presentació dels actes, on ha afegit que “l’acte també vol retre un homenatge especial a la ciutadania que ha patit els efectes de la pandèmia i expressar un sentit record per les víctimes”.
El context social no es pot deslligar de la celebració de la Diada, com ha recordat la consellera Budó, i és per això que l’acte serà sense públic i amb les mesures que evitin els contagis. “Encadenem tres commemoracions de la Diada Nacional en contextos ben excepcionals, amb presos i exiliats i amb vulneracions de drets i llibertats. Enguany s’hi afegeix l’excepcionalitat derivada de l’impacte de la pandèmia provocada per la covid-19”, ha expressat.
L’acte central està creat i dirigit artísticament per Lluís Danés i se celebrarà en dos espais diferents: la Plaça Sant Jaume, on actuarà el Cor Jove de l’Orfeó Català, acompanyat per Xavi Lloses al Piano, que interpretaran El cant de la senyera; i el Palau de la Generalitat, “com a símbol de la casa de tots els catalans, en homenatge a una societat que ha viscut confinada durant mesos”, en paraules de la consellera. Dins el Palau, es podran veure imatges dels presos i exiliats projectades a les parets, “una manera de visualitzar el seu retorn i fer arribar aquest desig i aquesta reivindicació a les persones que veuran l’espectacle”. A més, l’acte també comptarà amb els artistes Alfred Tapscott, Montse Colomé, Nora Navas, La Caldera, l’Escolania de Montserrat, Sopa de Cabra, Suu i In Crescendo i es podrà veure per TV3 el dia 10 de setembre, ja que s’haurà enregistrat prèviament.
Aquest acte estarà precedit pel lliurament de la Medalla d’Honor del Parlament de Catalunya en categoria d’or al personal sanitari. Serà davant la façana del Parlament amb una petita actuació musical i una glossa a càrrec de Jordi Basté. El vicepresident de la cambra, Josep Costa, ha justificat així que s’entregui a aquest col·lectiu: “Hem volgut premiar gent que salva vides i que ho fan de manera discreta i menys mediàtica, però amb un gran sacrifici i dedicació. Serà un acte sentit i que ens fa molta il·lusió”.
El cartell, en senyal de dol per les víctimes de la covid
El cartell de la Diada d’enguany segueix el títol dels actes, amb uns quadrats en blanc i negre que simbolitzen la terra, l’espai on la gent s’ha reclòs i ha viscut un dels moments més durs de la història dels nostres temps. A més, són en color negre per indicar el dol per totes les víctimes que ha deixat la covid-19. El disseny, a càrrec Cèlia Martín, també fa referència a les relacions que hem tingut entre nosaltres, el distanciament social i la falta de contacte, amb l’espai entre els quadrats.
L’element principal del cartell són les quatre barres de la bandera catalana, sobreposades amb un marcat esperit de pertinença i simbolitzant la nostra terra com a identificador social i cultural.
1