Protecció Civil

Recordatori de les recomanacions de Protecció Civil de la Generalitat i dels requeriments avalats pel PROCICAT pel que fa a l'assistència a concentracions ciutadanes

Recordatori de les recomanacions de Protecció Civil de la Generalitat i dels requeriments avalats pel PROCICAT pel que fa a l'assistència a concentracions ciutadanes

query_builder   10 setembre 2020 15:27

event_note Nota de premsa

Recordatori de les recomanacions de Protecció Civil de la Generalitat i dels requeriments avalats pel PROCICAT pel que fa a l'assistència a concentracions ciutadanes

De cara a la Diada Nacional de Catalunya, que cada any se celebra amb actes massius de caire ciutadà i que enguany té lloc en una situació de pandèmia per la COVID-19, el comitè tècnic del Pla PROCICAT va avalar els requeriments sanitaris del Departament de Salut necessaris per a fer compatibles l’exercici del dret fonamental de manifestació i el dret a la salut dels participants i de tota la ciutadania. Igualment, des de Protecció Civil de la Generalitat, vistes les circumstàncies actuals fruit de la situació de pandèmia, es fa una sèrie de recomanacions a la població pel que fa a la  participació en concentracions massives els propers dies i setmanes fins comprovar l’evolució de la situació epidemiològica, des d’una perspectiva de compatibilitat i coherència amb les limitacions d’activitat establertes actualment pel risc epidèmic.

Es recomana evitar la participació en concentracions massives que puguin generar en algun moment (desplaçament d’entrada o sortida...) aglomeracions als membres de grups crítics de població que, independentment del municipi de residència o de la mobilització, han d’evitar assistir a actes massius: persones amb diabetis, malaltia cardiovascular, inclosa la hipertensió, malaltia hepàtica crònica, malaltia pulmonar crònica, malaltia renal crònica, immunodeficiència, càncer, embarassades i persones més grans de 60 anys. També és rellevant per a persones que han de començar a constituir grups de contacte estable: alumnes que inicien curs escolar de forma immediata i treballadors que hagin de desenvolupar activitat laboral presencial.

A banda d’aquesta recomanació, cal tenir en compte els requisits d’obligat compliment avalats pel comitè tècnic del PROCICAT:

  • Distància d’1,5 metres entre assistents, equivalent a un espai mínim de 2,5 m2 per assistent.
  • Desenvolupament en espai públic, no tancat, prèviament notificat de forma específica per l’organització amb una superfície lliure equivalent a 1,5 vegades als metres quadrats resultants del càlcul d’assistents previst i l’espai per assistent.
  • L’espai públic no podrà incloure carrers d’ample inferior a 20m ni la presència a menys de 500m de centres de caràcter social o sanitari, inclosos els hotels declarats d’interès de l’autoritat sanitària o altres similars.
  • Delimitació perimetral de l’espai amb control d’accessos i d’aforament per garantir no superar el nombre d’assistents previst (garantir l’espai de 2,5m2 per persona).
  • Ús de mascareta obligatòria.
  • Foment de la higiene de mans amb gels hidroalcohòlics facilitats per l’organització als principals accessos al perímetre de la concentració.
  • Concentració estàtica sense desplaçament de la capçalera ni de la resta del gruix d’assistents.
  • No es permet l’ús de pancartes o altres objectes compartits, excepte que siguin d’ús individual.
  • No es permet el consum d’aliments durant la concentració.
  • No es permet l’ús de mobiliari urbà.
  • Reserva de carril lliure d’1,5m per a accés net dels veïns de la zona.
  • Tancament dels accessos al transport públic més propers des d’1 hora abans i fins a 1 hora després de la concentració per evitar saturació, excepte en els casos en què el volum de persones convocades en relació a l’oferta de transport públic disponible facin previsible que no es produirà una massificació en l’accés als mateixos.
  • Els accessos a l’espai de concentració s’hauran de fer respectant les limitacions de mobilitat establertes en cada territori.


Igualment, per a les persones que acudeixin a concentracions massives, així com per a l’organització, caldria tenir en compte les següents recomanacions, segons Protecció Civil de la Generalitat:

- En els punts de control establerts als accessos, cal comprovar l’ús de mascareta, facilitar gel hidroalcohòlic i indicar el seu ús abans d’accedir i prendre la temperatura. A més, cal garantir que no accedeixen persones que compleixin alguna de les circumstàncies següents: malaltia declarada, símptomes associats a la COVID-19, que hagin de ser en estiguin en aïllament o que hagin estat contacte estret d’una persona amb COVID-19 en els darrers 14 dies.

- Separar l’espai de la concentració dels espais que siguin de pública concurrència habitualment, especialment en el cas d’àmbits comercials, d’oci o similar, o bé garantir que no hi haurà aquesta pública concurrència aliena a la manifestació o concentració.

- Cal definir fluxos de mobilitat de sentit únic, diferenciant els punts d’accés i de sortida per evitar creuaments en tot moment.

- Per part dels ajuntaments, dur a terme la desinfecció, abans i després de la mobilització, dels elements de mobiliari urbà que suposen superfícies de contacte com ara bancs, baranes, fanals, parquímetres i similars.

- En el cas de concentracions massives que superin els valors de referència establerts per la normativa d’etapa de represa per a les activitats en espais a l’aire lliure (2.000 persones), es recomana fixar marques a terra pel compliment de la distància de seguretat.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia