President

Debat de Política General

President Torra: "El meu compromís és i serà sempre servir el meu país fins a les últimes conseqüències, fins a l'últim minut de la meva presidència"

query_builder   16 setembre 2020 14:23

event_note Nota de premsa

President Torra: "El meu compromís és i serà sempre servir el meu país fins a les últimes conseqüències, fins a l'últim minut de la meva presidència"

Debat de Política General

 

  • El cap del Govern ha fet aquest matí balanç de la legislatura en la primera sessió del Debat de Política General, que se celebra al Parlament
  •  Quim Torra assegura que la lluita contra la Covid-19 “és la màxima prioritat del Govern” i aquest “s’ha activat com mai abans per donar resposta a totes les necessitats i urgències que se’ns han plantejat”
  •  El president ha demanat “col·laboració” per reformar de manera estructural el sistema de salut, en base a l’informe que una trentena de professionals presentaran dilluns que ve al Palau
  •  El cap de l’Executiu insta els grups parlamentaris a donar suport a la declaració de la Cultura com a “bé essencial” i posa també en relleu l’esforç que s’ha fet per començar el curs escolar, assegurant que “les escoles han obert i no tancaran”

 

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquest matí que el seu compromís “és i serà sempre servir el meu país fins a les últimes conseqüències i fins a l’últim minut de la meva presidència”, i que “ara mateix no tinc cap altre objectiu que batallar de manera incansable contra la pandèmia i les seves conseqüències econòmiques i socials”. Aquest compromís l’ha contraposat a l’actitud d’un Estat “instal·lat en la venjança” que el vol “inhabilitar per haver defensat la llibertat d’expressió”. “Volen fer caure un president de la Generalitat i provocar un període d’inestabilitat a tot un país”, ha denunciat, i “aquí es veu qui té unes prioritats i qui unes altres;  qui es preocupa realment per les coses que interessen a la gent i qui posa tota la maquinària d’un Estat al servei de la set de venjança”

El cap del Govern ha deixat clar però que, “malgrat la repressió incessant” i “la interferència dels estaments de l’Estat” en la vida política de Catalunya, “seguirem, incansables, el camí per construir un país de cultura i talent per a tothom. Però sobretot lliure”.

El cap de l’Executiu ha fet aquest matí balanç de l’acció de Govern en la primera sessió del Debat de Política General que se celebra al Parlament. Quim Torra ha descrit una legislatura marcada per “la voluntat ferma” de construir país, i pel que ha anomenat “cercle perfecte de la repressió”. “La legislatura començava amb el govern de Mariano Rajoy impedint un president de la Generalitat, i pot acabar amb la destitució d'un altre, amb el govern del president Sánchez i el vicepresident Iglesias”, ha manifestat, en referència a la vista del recurs de cassació contra la sentència per desobediència del TSJC per haver mantingut la pancarta en defensa dels presos polítics i exiliats al Palau de la Generalitat, que se celebrarà demà al Tribunal Suprem.

En el decurs de la seva intervenció, Quim Torra ha detallat algunes de les accions que ha desenvolupat el Govern en aquest període, amb especial atenció a les referides a la lluita contra la pandèmia de la Covid-19 i els seus efectes. “La pandèmia ens ha portat a una millor coordinació del Govern. Davant de la responsabilitat de gestionar aquest escenari completament advers, el Govern s’ha activat com mai abans per donar resposta a totes les necessitats i urgències que se’ns han plantejat”, ha declarat.

En aquesta línia, el president ha subratllat l’activitat legislativa duta a terme, amb l’aprovació de 67 normes amb rang de llei,  xifra que ha comparat amb les 37 normes amb rang de llei de la legislatura anterior. I l’aprovació el mes d’abril passat, “d’uns pressupostos per a l‘any 2020 que semblaven impossibles”, i que “són la primera pedra per a la reconstrucció” del país.

País Viu

El cap de l’executiu ha destacat el projecte País d’Oportunitats, País Viu, com una de les principals  accions desenvolupades per l’Executiu per “avançar cap al país que volem: viu, recuperat, preparat per als reptes futurs, global, d’equitat i igualtat, i just”. Quim Torra ha explicat que la posada en funcionament d’aquesta Estratègia de Dinamització Territorial respon a la voluntat de lluitar contra “el despoblament, l’envelliment i l’abandonament territorial del país”, i fer-ho “generant oportunitats d’activitat econòmica”, i “establint una relació sòlida i estable amb el món local, tenint presents les especificitats de cada territori”.

I en aquesta línia d’oferir oportunitats al territori, el president ha explicat que “hem accelerat el desplegament de la fibra òptica a tots els municipis de més de 50 habitants”,  per tal que una vegada acabades les obres, el 2021, “un 90% de la població de Catalunya quedarà coberta amb la xarxa de fibra òptica de la Generalitat”. I ha emmarcat també les polítiques agroalimentàries dutes a terme pel Govern “per millorar la competitivitat dels sectors productius que arrosseguen anys de dificultats”, com per exemple els plans específics de la fruita dolça, els cítrics o l’avellana, i els plans de xoc en suport al sector vitivinícola i al sector marítim.

Recuperació econòmica del país

Les iniciatives per generar activitat econòmica i ocupació laboral han centrat també bona part de la sessió d’avui del Debat. El president ha recordat, entre altres mesures, que s’ha aprovat la “llei de facilitació de l’activitat econòmica”, per agilitzar les relacions entre empreses i administracions,  que ha de beneficiar 564.000 empreses i 362.000 autònoms. Quim Torra ha mostrat també la preocupació del Govern per la situació industrial del país, i ha assegurat que “hem treballat per trobar una solució al tancament de Nissan, sense descans, però les notícies que arriben d’altres empreses com per exemple, Sant Gobain i Bosch  ens preocupen”. Per això, ha afegit, “els nostres consellers hi estan abocats i decidits a trobar una solució, a moure cel i terra per mantenir i/o reorientar l’activitat per conservar els llocs de treball”.

En aquest sentit, el president ha posat en relleu que ja està en marxa el Pacte Nacional per la Indústria 2017-2020, “del qual s’ha executat el 92,5% del primer trienni i ja s’està treballant en el futur” , i també està en funcionament el “Pla de suport a la indústria de la mobilitat i de l'automoció per ajudar a reconvertir més de 200 empreses del sector”.

Amb l’objectiu de situar Catalunya com a pol de coneixement, formació, innovació i lideratge en el canvi tecnològic, que permeti enfortir el teixit econòmic, el cap de l’Executiu s’ha referit a la  importància del “Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement”, que en una primera fase fins al 2024 preveu assolir una despesa global en R+D+I del 2,12 del PIB català.  També ha fet esment de la posada en marxa de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya i del fet que el Govern hagi aconseguit prorrogar el compromís del MWC fins el 2024. “Tot plegat- ha dit- situa Catalunya al top 5 dels països més avançats digitalment d'Europa”, segons l’índex creat per la Comissió europea.

El cap de l’Executiu ha posat l’accent en l’acceleració de la transformació digital dels centres educatius que suposarà l’aprovació per part del Govern del Pla d’Educació Digital 2020-2025, que amb l’objectiu també de garantir la igualtat d’oportunitats i la lluita contra la bretxa digital, l’ha dotat amb una partida extraordinària de 185 milions d’euros fins als 2025.

Delegacions a l’exterior

En un altre moment de la seva intervenció, el president ha posat en relleu el paper que juguen les Delegacions a l’exterior com una eina “absolutament necessària en el món global i per la potencialitat exportadora i capacitat d’atraure inversions del nostre país”.  Ha explicat que se n’han obert tres de noves a Tunísia, Argentina i Mèxic i s’està treballant per obrir-ne tres més a Austràlia i Nova Zelanda, Japó i el Senegal. I ha reivindicat també la seva utilitat en la pandèmia, amb l’atenció que han dispensat aquetes oficines atenent a més de 3.000 persones atrapades a l’estranger des de 109 països.

Lluita contra la Covid-19

El president Torra ha dedicat bona part de la seva intervenció a la lluita contra el coronavirus i per fer front a les emergències sanitària, educativa, i econòmica i social. Ha volgut deixar clar que aquesta lluita “és, ara mateix, la primera prioritat del Govern” i que “totes les conselleries tenen l’encàrrec de concentrar les seves polítiques i decisions aquí. Hi dediquen les 24 hores del dia. Saben el que el país s’hi juga”. “Res no ens farà desviar d’aquesta dedicació absoluta”, ha reblat.

Pel que fa a l’emergència sanitària, el cap del Govern ha fet notar que la “situació ara és molt diferent de la que hi havia en el pic de la pandèmia”, però ha fet una “crida a la responsabilitat col·lectiva per evitar que les xifres empitjorin”. En aquest sentit, ha remarcat que “els esforços de la societat catalana estan donant fruits” i ha afegit que “avui, tenim molta més capacitat diagnòstica”, la qual cosa “ens permet tenir un dibuix molt més precís de l’evolució de l’epidèmia que la que teníem el mes d’abril”.

 

En la lluita contra l’emergència educativa, el president de la Generalitat ha fet referència al pla d'obertura de centres educatius i el Pla d’actuació per al curs 2020-2021 destinat a garantir la màxima presencialitat de l’alumnat. Així com el Pla d’actuació per al curs 2020-2021 per a centres educatius, que s’anirà adaptant a l’evolució de la situació sanitària perquè  “les escoles obriran i no tancaran en tot el curs”.

De totes maneres, el cap de l’Executiu, ha insistit en la necessitat de regular les baixes laborals per als pares que hagin de tenir cura del fills en quarantena, i ha qualificat la situació de “forat negre” que el govern espanyol es va comprometre a solucionar. Ha demanat una “rectificació” urgent perquè  "és una angoixa monumental per a les famílies", ha reblat.

Al costat de l’emergència sanitària i educativa, emergeix l’emergència econòmica i social. El president ha lamentat la reducció dels ingressos de la Generalitat per l’impacte de la Covid, i que, fins ara, els únics recursos extraordinaris han arribat a través del Fons COVID del Ministerio de Hacienda. S’han rebut 1.246,5M€ al juliol (el 20,8% del total estatal) per criteris sanitaris i s’han assignat 337,4M€ (el 16,9% del total estatal) per criteris educatius. L’Estat té pendents de distribuir 8.000M€ entre els territoris, una xifra “totalment insuficient” perquè “Catalunya necessita 5.000M€ en transferències directes i incrementar l’objectiu del dèficit fins a l’1% del PIB (2.200M€)”, respecte al 0% previst. I ha demanat “col·laboració” perquè “arribin el màxim de fons europeus a Catalunya”. En concret, “cal arribar als 30.000 milions d’euros i que siguin gestionats des de la proximitat, conjuntament amb els ens locals i econòmics”.

Davant d’aquest escenari complex, el cap de l’Executiu ha instat a “treballar conjuntament” per “reactivar el país i per protegir els més vulnerables i garantir un estat del benestar que ens ha costat generacions guanyar”. En aquest sentit, recentment es va signar l'Acord Nacional de Bases per a la Reactivació Econòmica i la Protecció Social negociat amb els sindicats Comissions Obreres i UGT i les patronals Foment del Treball i Pimec. Es tracta d’un acord treballat en el marc de la Comissió per a la Reactivació Econòmica i Social (CORECO) i del Consell de Diàleg Social. Una Comissió que ha elaborat el Pla de reactivació econòmica i protecció social, que preveu 20 projectes transformadors per a la reactivació econòmica i la protecció social amb un cost estimat de 31.765 milions d’euros.

Durant la seva intervenció el cap de l’Executiu ha demanat “col·laboració” perquè “arribin el màxim de fons europeus a Catalunya”. En concret, “cal arribar als 30.000 milions d’euros i que siguin gestionats des de la proximitat, conjuntament amb els ens locals i econòmics”. Aquesta situació, ha afirmat, suposa “una asfíxia que esdevé insuportable per als nostres ciutadans”. “Què esperen els grups de l’oposició per reclamar aquests diners a l’Estat?”, s’ha preguntat l president Torra, tot recordant que “estem en un moment en què no ens podem permetre perdre pistonada”.

Reforma del sistema de salut i la Cultura com a bé essencial

En l’àmbit de la salut, el president ha recordat que s’ha creat un “comitè d'experts per a la transformació del sistema públic de salut”, format per persones de reconegut prestigi en l’àmbit del sistema sanitari, de l’economia de la salut i de l’administració pública, i que dilluns que ve presentaran les seves propostes en un acte al Palau de la Generalitat. Per a Quim Torra “és una oportunitat que no podem deixar escapar” per “reformar de manera estructural el sistema de salut”, i n’ha demanat “col·laboració” als grups parlamentaris de l’oposició.

En l’àmbit social ha remarcat l’Acord per a una Catalunya social, el Pacte Nacional pels drets de les persones amb discapacitat i el Pla Interdepartamental de suport a les famílies 2019-2021, entre d’altres. També ha subratllat les polítiques d’habitatge, com ara les destinades a la contenció de les rendes en els contractes d’arrendament per frenar l’increment dels lloguers.

En el camp de la cultura, el cap de l’Executiu ha fet notar que ha estat “un dels sectors que més ha patit i està patint les conseqüències de la pandèmia” i ha apostat per “seguir rescatant la cultura i situar-la al centre de les vides, perquè és un servei essencial”. Per aquest motiu ha demanat a la Cambra el recolzament per trobar els mecanismes per declarar la cultura com a “bé essencial”.

D’altra banda, Quim Torra s’ha referit a les polítiques d’igualtat i per a l’eradicació de la violència masclista. Així com a l’aprovació de l'Estratègia de lluita contra la corrupció i d'enfortiment de la integritat pública, al Pla de prevenció i reducció del frau fiscal 2019-2022 i a la posada en marxa de l’Oficina de Drets civils i polítics. En el marc de drets, també ha reivindicat la memòria democràtica a través de l’elaboració d’una llei catalana.

3  

Imatges

Debat de Política General

Debat de Política General 916

Debat de Política General (2)

Debat de Política General (2) 1615

Debat de Política General (3)

Debat de Política General (3) 1487

1  

Fitxers adjunts

Text de la intervenció del president

Text de la intervenció del president
PDF | 270

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia