- El director general de Cooperació al Desenvolupament i la directora de l’ACCD es reuneixen amb el secretari de Govern de Nariño, Franscisco Cerón, a qui traslladen la voluntat del Govern de continuar treballant a la regió
- L’ACCD expressa la seva preocupació davant l’augment dels episodis de violència a Colòmbia, que ha patit vuit massacres el mes d’agost
S’intensifiquen els episodis de violència a Colòmbia. Només durant el mes d’agost s’han registrat un total de vuit massacres a tot el país amb 42 persones assassinades. El 22 d’agost, un grup armat va assassinar sis joves al municipi de Tumaco, i el 15 d’agost, vuit joves a Samaniego, Nariño, territoris on treballa l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. En aquest context, el Govern de Catalunya s’ha reunit amb la Governació de Nariño, regió al sud-oest de Colòmbia, per expressar el seu compromís la defensa dels drets humans i la pau i amb la política de cooperació sobre el terreny.
El director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila, i la directora de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Carme Gual, han mantingut una conversa amb el secretari de Govern de Nariño, Francisco Cerón. Durant la reunió, Vila ha destacat la voluntat del Govern de Catalunya de continuar treballant a Nariño, així com de reforçar les actuacions al territori, sovint oblidat per la majoria d’actors de la cooperació internacional.
Per la seva banda, Cerón ha traslladat la delicada situació en què es troba la regió de Nariño, amb la represa del narcotràfic i les disputes entre els diversos grups armats que volen controlar la zona. La violència ha provocat 22 desplaçaments massius de més de 8.000 persones i la mort de desenes de civils. El representant colombià també ha afirmat que el Departament de Nariño està abordant la situació intentant “trencar l’exercici cíclic de la violència”. El seu govern té la intenció de crear fons per a la substitució de cultius, però s’oposa a l’aspersió de glisofat. Afirma que, a Colòmbia, actualment falta presència de l’Estat per fer front a l’escalada.
L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament expressa la seva preocupació per la intensificació de la violència, que s’ha vist agreujada per la situació d’emergència de la COVID-19. Amb més de 500.000 casos positius registrats, les mesures d’aïllament preventiu posen en risc la integritat física de les persones amenaçades a tot el territori. La violència es dirigeix contra la població civil, en particular grups vulnerables –camperols, afrodescendents, indígenes, dones i joves– dels territoris més afectats.
Els episodis recents marquen una escala de la violència que s’afegeix als d’amenaces i assassinats de persones defensores de drets humans i líders comunitaris. En el que portem d’any s’han registrat un total de 33 massacres i en queden set per documentar, segons dades oficials de les Nacions Unides. Per altra banda, l’Institut d’Estudis per al Desenvolupament i la Pau (INDEPAZ) ha informat de l’assassinat de 194 líders socials i defensores dels drets humans a Colòmbia el 2020.
La Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, que agrupa una trentena d’entitats catalanes i organitzacions com l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, ha publicat un comunicat que condemna i denuncia les massacres i expressa la seva preocupació per l’augment de la violència a Colòmbia. També ha condemnat l’escalada l’Oficina Internacional de Drets Humans – Acció Colòmbia (OIDHACO) i la Unió Europea ha fet pública una crida a la pau i la calma arran de l’ús excessiu de la força per part d’agents de policia, que va resultar en la mort de nombrosos joves colombians.
Cooperació catalana a Colòmbia
L’aposta del Govern de Catalunya per la pau a Colòmbia es canalitza a través de múltiples vies: amb el finançament a ONG catalanes, que vetllen per la implementació dels continguts dels acords de pau; amb l’enfortiment institucional i multilateral a la Governació de Nariño i el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament, respectivament; amb la participació de l’exili colombià des de Catalunya, amb la Comissió de la Veritat a Colòmbia i l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP); i amb l’acollida temporal a Catalunya de defensors i defensores dels drets humans i ambientals, que cada vegada es troben més amenaçats.
Fa més de 15 anys que l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament treballa a Nariño. Durant aquest temps, la cooperació catalana s’ha compromès amb els plans de desenvolupament local i suport a la pau, en particular a través de les polítiques públiques de joventut i prevenció de la violència de gènere. Més recentment, ha focalitzat la seva assistència en l’atenció integral a les víctimes del conflicte armat i la recerca de persones desaparegudes.