El 25 de setembre de 2015 l'Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la resolució Transformar el nostre món: l'Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible, que conté 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS) per assolir en l'horitzó de l'any 2030. Per commemorar el cinquè aniversari de l’Agenda 2030, des del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència s’han organitzat una sèrie d'actes que fan referència a l’assoliment dels diferents objectius.
Global Goals Week
  • Dimarts 22 de setembre
12h. Sistemes de cura i ODS: Polítiques públiques per a la sostenibilitat de la vida. Seminari en línia.
La situació derivada de la COVID-19 ha fet encara més evident el conflicte existent entre la vida personal, familiar i laboral, especialment per a les dones. Per atendre aquesta realitat urgent, el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), la Secretaria de Transparència i Govern Obert i el Centre d’Estudis de Temes Contemporanis (CETC) impulsen un seminari sobre polítiques públiques de cura i conciliació. La iniciativa també compta amb la col·laboració de l’Institut Català de les Dones, la Direcció General d’Igualtat i l’Agència Catalana de Cooperació

Es tracta d’un seminari per reflexionar sobre els sistemes de cura i les polítiques públiques de conciliació coincidint amb el cinquè aniversari de l'Agenda 2030 i el 25è aniversari de la Declaració i Plataforma d’acció de Beijing. L’objectiu és oferir una diagnosi i proposta experta sobre polítiques públiques de cura per tal d’avançar cap a l’assoliment de l’ODS 5 sobre igualtat de gènere i l’apoderament de dones i nenes. Per assistir a la sessió, que serà telemàtica, cal inscripció prèvia. Aquesta activitat està adscrita a la Setmana Europea del Desenvolupament Sostenible i a la UN SDG Action Campaign.

  • Dimecres 23 de setembre
11h. Presentació dels indicadors dels ODS a Catalunya. Acte telemàtic.
Per fer el seguiment i l'avaluació del grau de compliment dels ODS a Catalunya, des de l'Institut d'Estadística de Catalunya (IDESCAT) i el CADS s’ha treballat intensament per incorporar a l'estadística oficial un marc d'indicadors per als Objectius de Desenvolupament Sostenible. Al llarg d'aquest any s’ha dut a terme la recollida, processament i anàlisi d'aquests indicadors, amb la col·laboració de la resta de departaments de la Generalitat.

Aquest dimecres es presentaran públicament, per primera vegada, els indicadors dels ODS per a Catalunya, calculats prenent com a referència els indicadors dels ODS que fixa Eurostat. Es presentaran més de 60 indicadors d’una llista total de 100, que s’anirà completant els propers mesos i que a partir d’ara es calcularà regulament. Consulteu el programa i inscripcions a l'acte. Aquesta activitat també està adscrita a la Setmana Europea del Desenvolupament Sostenible i a la UN SDG Action Campaign.


Al llarg del dia. Monogràfic especial sobre l'Agenda 2030. Publicació en línia.
La revista IDEES, la publicació que edita el Centre d’Estudis de Temes Contemporanis, publicarà també aquesta setmana un monogràfic especial sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible titulat "L'Agenda 2030: transformem el món davant l'emergència planetària". El dossier, elaborat amb la col·laboració del CADS, incorpora reflexions d’experts i expertes com Jordi Serra-Cobo, Sandrine Dixson-Declève (co-presidenta del Club de Roma), Elise Buckle o Carles Navarro, entre d’altres. Els autors analitzaran l’estat de la qüestió des de perspectives complementàries, amb el rerefons de la pandèmia de la COVID-19, que ha demostrat la necessitat urgent de treballar per un model de societat més sostenible.

El dossier, coordinat per Àngel Castiñeira, Puri Canals Ventín i Eva Jané Llopis, anirà incorporant nous articles en els propers mesos i es presentarà en les properes setmanes en el marc del debat "L'Agenda 2030, 5 anys després", organitzat conjuntament amb el CADS.

  • Divendres 25 de setembre
11h. Acte de traspàs de la Presidència dels 4 Motors per Europa. Milà (Itàlia).
El proper divendres tindrà lloc l'acte de traspàs de la Presidència dels 4 Motors per Europa a Milà. Durant l'acte es presentarà el programa de la presidència catalana, sota el lema "Reforçar la resiliència transformadora de les nostres societats a partir de l'Agenda 2030 i del Pacte Verd Europeu".

  • Dimecres 30 de setembre
9:30h. Presentació del nou volum de la publicació 'Govern Obert'. Acte telemàtic.
La Direcció General de Govern Obert presentarà el volum 7 de la col·lecció de Govern Obert: Les dades obertes i la intel·ligència artificial, eines per a la igualtat de gènere. El llibre recull entrevistes a deu dones expertes sobre l’impacte de les noves tecnologies en la perspectiva gènere.

En la presentació del llibre, les protagonistes explicaran la seva experiència. Es convida als assistents a participar i reflexionar sobre les vies que ens poden ajudar a assolir la igualtat de gènere i l’apoderament de la dona, que correspon a l’ODS 5 de l’Agenda 2030. Per assistir a la sessió, que serà telemàtica, cal inscripció prèvia.

  • Fins el 6 d’octubre
El Govern està compromès amb l'Agenda 2030 en totes les polítiques públiques que implementa: també en la de cooperació al desenvolupament. Catalunya aspira a un país millor, però també a un món millor, i ho fa posant en valor la política pública de cooperació. De fet, l'Agenda 2030 ha esdevingut una referència global en aquest àmbit. A més d'incorporar de manera prioritària l'enfocament de gènere i basat en drets humans, la política de cooperació al desenvolupament del Govern també està alineada amb la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. És per això que l'elaboració del Pla Director de Cooperació al Desenvolupament 2019-2022 es va emmarcar en el Pla nacional per a la implementació de l'Agenda 2030 a Catalunya, amb la voluntat de potenciar la coherència de polítiques públiques.

La contribució als ODS també és un aspecte que es té en compte a l'hora de valorar els projectes que es presenten a les convocatòries de subvencions del Govern per a entitats de la cooperació catalana. N’és exemple la convocatòria que s'ha obert recentment per optar a les subvencions 2020 destinades a projectes de desenvolupament i d'educació per al desenvolupament. La convocatòria està oberta fins al 6 d'octubre. En podeu trobar tota la informació i el tràmit en línia.

  • Divendres 13 d'octubre
9:30h. Debat amb motiu del Dia Internacional del Dret a Saber. Acte telemàtic.
Per commemorar el Dia Internacional del Dret a Saber (el 28 de setembre), la Secretaria de Transparència i Govern Obert organitza un debat entre dos experts uns dies més tard, el 13 d’octubre. El Dret d’accés a la informació pública és el dret que tenen les persones a accedir a la informació que elabora o de què disposa l’Administració, i està directament lligat a l’assoliment de l’ODS 16: Pau, justícia i institucions sòlides. El Govern català posa a disposició de la ciutadania la possibilitat de demanar aquesta informació a través d’una sol·licitud de manera presencial o per internet.