Cultura

El nou itinerari guiat "Girona monàstica. Encontres i desencontres de dos monestirs benedictins" posa en valor el patrimoni dels monestirs de Sant Pere de Galligants i Sant Daniel

query_builder   22 setembre 2020 13:39

event_note Nota de premsa

El nou itinerari guiat "Girona monàstica. Encontres i desencontres de dos monestirs benedictins" posa en valor el patrimoni dels monestirs de Sant Pere de Galligants i Sant Daniel

  • Les dues primeres visites estan programades per aquest dissabte 26 de setembre i el 24 d’octubre, amb aforament ja complet
  • Aquesta iniciativa forma part d’un projecte més ampli de col·laboració entre el Museu d’Arqueologia de Catalunya i el Monestir de Sant Daniel
Galligants

Aquest cap de setmana es posa en funcionament la nova visita conjunta “Girona monàstica. Sant Pere de Galligants i Sant Daniel, encontres i desencontres de dos monestirs benedictins”, un itinerari guiat de descoberta d’aquests dos monestirs singulars i excepcionals, ubicats a la zona nord de la ciutat Girona.

Separats per 700 metres l’un de l’altre, tots dos monestirs van ser organitzats segons la Regla de Sant Benet, un de masculí i un altre de femení. Cada monestir amb les seves particularitats però amb uns lligams que se’ns fan evidents així que aprofundim en els fets i els personatges relacionats amb un i altre monestir. Girona Monàstica és un projecte de col·laboració, de recerca i de difusió d’un patrimoni històrico-artístic dels dos monestirs benedictins gironins i d’una forma de vida que perdura al llarg dels segles.

A la visita “Girona monàstica. Sant Pere de Galligants i Sant Daniel, encontres i desencontres de dos monestirs benedictins” s’exploren les semblances i diferències, els encontres i desencontres, entre els dos monestirs. La història comença a Girona, fora muralles, poc abans de l’any 1000, molt a prop d’on el Galligants conflueix amb el Ter i l’Onyar... i es van desgranant diferents episodis de la història d’aquests dos monestirs, d’allò que els unia i d’allò que els diferenciava, en el passat, i en el present.

El recorregut, preveu la visita a l’interior i voltants de Sant Pere Galligants, un breu recorregut per camí paral·lel al riu Galligants  fins arribar al Monestir de Sant Daniel. Però el recorregut per la història dels dos monestirs no acaba amb la visita ja que és previst que els participants tinguin accés a documentació online per poder continuar aprofundint en el coneixement d’ambdós monestirs.

La visita s’emmarca en un projecte de col·laboració entre el Museu d’Arqueologia de Catalunya i el monestir de Sant Daniel. L’objectiu és la  recerca i la difusió d’un patrimoni històrico-artístic dels dos monestirs benedictins gironins i d’una forma de vida que perdura al llarg dels segles. Actualment s’està treballant en un conveni per tal de formalitzar les diferents activitats i propostes de col·laboració entre les dues entitats.

 

Actualment hi ha programades dues visites, una el 26 de setembre de 2020 i una segona el 24 d’octubre de 2020, ja completes. La durada de la visita és d’aproximadament 2 hores i 30 minuts i té un preu de 5 euros. Es compleixen estrictament les recomanacions en referència a la prevenció de transmissió de la Covid-19, que són transmeses als visitants.

Per a més informació: patrimoni.gencat.cat/gironamonastica

Vídeo promocional de la visita: http://youtu.be/lLPJiJhRICs

Imatges de la visita: https://drive.google.com/drive/folders/1hHwuMeYw2d11-yuSIHDmyebcD_tQ-cNp?usp=sharing

Més informació sobre el projecte:

Núria Tura-Monestir de Sant Daniel: 638977256 / info@santdaniel.com
Carme Baqué-MAC Girona: 666 02 30 85 / macgirona.cultura@gencat.cat

Monestir de Sant Daniel
El Monestir de Sant Daniel va ser fundat entre l’any 1015 i el 1018 a l’aleshores anomenada Vall Ombrosa, actualment Vall de Sant Daniel, a Girona. VA tenir un paper determinant la comtessa Ermessenda de Carcassona, tal i com mostren els documents de l’època preservats a l’arxiu. D’aleshores ençà, ha viscut al Monestir de Sant Daniel una comunitat de monges benedictines, dipositàries d’un llegat patrimonial de notable valor: el seu claustre romànic o el sepulcre gòtic de Sant Daniel són només dos dels destacats béns artístics d’un monestir ple de racons de bellesa plàcida i senzilla. El Monestir de Sant Daniel és Bé Cultural d’Interès Nacional des de l’any 1931.

Monestir de Sant Pere de Galligants
El Monestir de Sant Pere de Galligants, actualment la seu de Museu d’Arqueologia de Catalunya a Girona, és un dels exemples més notables del romànic català. Fundat en el segle X, actualment s’hi poden contemplar l’església i els claustre edificats el s. XII. D’ençà de 1836 que ja no existeix vida monàstica, si bé l’edifici ha tingut un ús continuat fins als nostres dies i s’ha convertit en una icona viva de la cultura, la història i el patrimoni de la ciutat. El Monestir de Sant Pere de Galligants és Bé Cultural d’Interès Nacional des de l’any 1931.