- La convocatòria de projectes de desenvolupament i educació per al desenvolupament està destinada a ONGs, universitats i centres de recerca de Catalunya i compta amb una dotació de 10 M€, que s'afegeixen a d'altres aportacions de l'executiu al sector de la cooperació enguany
- La publicació de la convocatòria coincideix amb el cinquè aniversari de l’Agenda 2030 i els ODS
L’aprovació del Pla director de cooperació al desenvolupament 2019-2022 va suposar un salt endavant per ajustar la política pública de cooperació al desenvolupament del Govern de Catalunya al nou marc internacional de l’Agenda 2030 i dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que enguany celebren el seu cinquè aniversari. La convocatòria de subvencions d’aquest 2020 publicada per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament és la primera en emmarcar-se íntegrament en aquest nou escenari.
Amb una dotació pressupostària de 10.000.000 d’euros, la convocatòria finançarà actuacions a països receptors d’Ajut Oficial al Desenvolupament, així com iniciatives d’educació per al desenvolupament a Catalunya. Es donarà suport a projectes amb enfocament de gènere i drets humans, que responguin a les prioritats establertes en el Pla director 2019-2022, i contribueixin a millorar la situació provocada per la pandèmia de la COVID-19. El termini per presentar propostes finalitza el 6 d’octubre.
A banda de la convocatòria de projectes del 2020, enguany continuen les actuacions iniciades en els programes biennals 2019-2020, que des de l’any passat fan possible 23 actuacions de cooperació al desenvolupament a set països diferents, incloent-hi Catalunya. La dotació de la convocatòria per aquest 2020 és de 5.500.000 euros.
D’altra banda, el Govern ha respost a la pandèmia de la COVID-19 amb l’activació del Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència (CCAHE), que reuneix organitzacions catalanes de cooperació al desenvolupament i organismes multilaterals. La mesura, amb un pressupost d’1,7 milions d’euros, ha permès el finançament d’onze actuacions de salut, accés a l’aigua, i seguretat alimentària a alguns dels països especialment afectats per la crisi. La majoria de projectes, que ja s’estan desplegant, es porten a terme al continent africà, a Moçambic, Senegal, República Democràtica del Congo, Burkina Faso i Marroc, però també a l’Iraq i a Palestina.
En l’àmbit de l’acció humanitària, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament també ha donat suport a la Fundació Hospital Clínic per a equipar el laboratori de producció de medicaments als campament de refugiats sahrauís a Tindouf, Algèria.
Amb la política pública de cooperació al desenvolupament, el Govern referma el seu compromís amb l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Ho fa, a més, garantint la coherència de polítiques, tot emmarcant el Pla director 2019-2022 en el Pla nacional per a la implementació de l'Agenda 2030 a Catalunya, que va ser aprovat pel Govern el setembre de 2019.