Interior

Foto

Interior demana a la ciutadania extremar la prevenció davant la COVID-19 amb motiu de la mobilitat associada a la festivitat de la Mercè

query_builder   23 setembre 2020 15:53

event_note Nota de premsa

Interior demana a la ciutadania extremar la prevenció davant la COVID-19 amb motiu de la mobilitat associada a la festivitat de la Mercè

  • El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, fa una crida a limitar els contactes socials, extremar les prevencions per evitar contagis i minimitzar la mobilitat d’oci
  • Un total de 1.682 agents dels Mossos d’Esquadra reforçaran la seguretat viària a les carreteres catalanes
  • Es preveu que les vies més plenes siguin l’AP-7, la C-16 i la C-17
Foto

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha fet una crida a la ciutadania perquè extremi les prevencions, limiti els contactes socials, i augmenti les prevencions per evitar contagis de la COVID-19 i minimitzar la mobilitat d’oci davant els desplaçaments associats a la festivitat de la Mercè.  El conseller ha demanat no abaixar la guàrdia i ser extremadament curós a causa de la mobilitat que comportarà la festivitat de la Mercè des d’avui a diumenge, amb molts desplaçaments des de l’Àrea Metropolitana de Barcelona a municipis d’arreu del país. 

En la mesura del possible cal limitar aquesta mobilitat i en qualsevol cas, si es realitza, tenir una actitud de prevenció activa en els municipis a on ens desplacem. En aquest sentit, Sàmper ha recordat que “el que hauríem de fer és intentar reduir la possibilitat real de contagi”. Sàmper ha fet aquestes declaracions durant la seva visita a la ciutat de Terrassa on ha participat a la Junta Local de Seguretat del municipi.

En segon lloc, Sàmper també s’ha referit la limitació de les reunions de grup de deu a sis persones i ha demanat que s’evitin les reunions entre persones que no formen part de la mateixa unitat familiar. “Per la mitjana de la unitat familiar a Catalunya, una reunió de sis persones normalment aplega dues unitats familiars. Mirem d’evitar-ho.  Evitem reunions poc controlades on hi ha hagut una tendència al relaxament”.

Per últim, i pel que fa a l’ús dels parcs infantils, Sàmper ha demanat ser escrupolosos amb la “higiene de mans a la sortida i entrada dels parcs i l'ús de la  mascareta”. També ha fet una crida als pares i mares perquè mantinguin la distància i apliquin la limitació de grups. 

“Són recomanacions però recomanacions en les quals el Govern de la Generalitat hi creu molt i pensa que és necessari que la societat les conegui i per tant intentar impregnar el moment actual del civisme que necessitem per part de tots els catalans i catalanes”, ha dit el titular d’Interior. 

El Servei Català de Trànsit (SCT), amb la col·laboració dels Mossos d’Esquadra, establirà un dispositiu especial de trànsit a partir de les 15.00 h de dimecres, 23 de setembre, i fins a les 24.00 h de diumenge 27, amb motiu de la festivitat de la Mercè. A banda de ser festiu a la ciutat de Barcelona, el 24 de setembre també és festa local a altres municipis de l’Àrea Metropolitana, com a l’Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac o Sant Joan Despí.

Aquesta festivitat, que coincideix enguany en dijous, suposarà el primer període festiu de la mobilitat de tardor amb desplaçaments que es faran, previsiblement, cap a localitzacions de zones de muntanya. En general, no es preveuen excessives complicacions de trànsit al conjunt de la xarxa viària catalana, ja que és un pont que obliga a agafar un dia de festa addicional i, a més, és una festa local que afecta principalment la capital catalana però no tot Catalunya. Durant l’operació tornada de diumenge 27 de setembre pot registrar-se un volum més elevat de trànsit en vies d’interior i muntanya cap a l’àrea d’influència de Barcelona, atès que confluiran els vehicles que tornen de cap de setmana amb els que tornen de quatre dies de pont.

Enguany, davant l’escenari de canvis de comportament en la mobilitat per la crisi sanitària de la COVID-19, es fa complicat fer previsions. Però el Servei Català preveu la sortida d’uns 400.000 vehicles, un 10,5% menys que l’any passat. Diumenge es preveu que tornin uns 255.000 vehicles, un 9% menys que l’any passat Convé recordar que pel que fa a la mobilitat d’aquest estiu, en termes generals, hi ha hagut una reducció respecte a l’estiu passat i s’ha observat una caiguda a tot Catalunya del 17% de mitjana respecte al mateix període del 2019.

L’SCT preveu que els dies i hores amb més mobilitat seran els següents:

1) SORTIDA

Dimecres, 23 de setembre: de 16:00 h a  21:00 h

Dijous, 24 de setembre: d’10:00 h a 15:00 h

Els trams més conflictius poden ser l’N-145 i N-260 a la Seu d’Urgell, l’AP-7 a la Roca i Martorell, la C-14 a Ponts i Organyà, punts de la C16 com Cercs i Berga, trams de la C-17 a Ripoll i Campdevànol.


2) RETORN

Diumenge, 27 de setembre: de 12:00 h a 21:30 h.

Les retencions poden aparèixer sobretot a diversos trams tant de l’AP-7 nord com sud, la C-17 a Ripoll, A-2 Esparreguera, C-55 Castellgalí o la C-16 a Berga i la Nou de Berguedà.

Durant aquests quatre dies, es faran unes obres de pavimentació a l’A-2 a Sant Andreu de la Barca en sentit Barcelona que suposaran talls de carril i, en moments de molta afluència de vehicles, poden provocar retencions. Els horaris de les obres i les afectacions són:
  • De dijous 24 a les 22:00h fins divendres 25 a les 06:00h: Tall de 2 carrils (dret i central) sentit Barcelona
  • De divendres 25 a les 10:00h fins divendres 25 a les 23:00h: Tall d’un carril (dret) sentit Barcelona
  • Des de divendres 25 a les 23:00h fins diumenge 27 a les 10:00h: Tall complet de la calçada sentit Barcelona. Circulació dels dos sentits per la calçada direcció Lleida entre els pk’s 594,5 a 597 (Sant Andreu de la Barca), quedant 2 carrils sentit Lleida 1 carril sentit Barcelona

El SCT té previstes diverses mesures especials de circulació i ordenació del trànsit que s’establiran a les comarques de Barcelona i Girona. Per una banda, l’obertura del carril BUS-VAO de la C-58 a tots els vehicles. I per altra, la cancel·lació o obertura de carrils a vies com l’AP-7, la C-16, la C-55 i la C-17.

Per gestionar i informar de la mobilitat d’aquest pont, l’SCT compta amb l’equip tècnic del CIVICAT (Centre d’Informació Viària de Catalunya), amb el suport d’Equips de Mesures Especials de Trànsit, de les patrulles de trànsit del cos de Mossos d’Esquadra i dels Equips Mòbils d’informació Viària (EMIV, vehicles lleugers equipats amb càmeres per a la transmissió d’imatges en temps real) distribuïts per les vies més conflictives. A més, compta amb mitjans aeris, un helicòpter i un avió bimotor, igualment equipats amb càmeres per a la retransmissió en temps real de les afectacions i incidents viaris al CIVICAT, que reforcen el seguiment de dispositius i el control i la vigilància del trànsit. 

D’altra banda, agents dels Mossos d’Esquadra vetllaran per garantir la seguretat viària i la mobilitat a la xarxa viària de Catalunya. Per aquesta operació especial de trànsit, s’han previst un total de 1.230 controls amb la participació de 1682 efectius de trànsit: 247 controls d’alcoholèmia i drogues, 177 controls de seguretat passiva, 139 controls de motocicleta, 297 de distraccions, 205 de velocitat i 165 controls de transports.

L’SCT difondrà al llarg d’aquest període festiu, a través dels panells de missatgeria variable disposats en el conjunt de carreteres catalanes, informació de la situació viària, així com consells de seguretat viària. A més, els usuaris es poden informar de l’estat del trànsit a través del 012, del Twitter de l’SCT @transit, del web http://transit.gencat.cat, de l’app de Trànsit i a través de les cròniques radiofòniques a diversos mitjans de comunicació.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia