Justícia

.

El Memorial Democràtic instal·la 3 peces Stolpersteine a Cardona

query_builder   25 setembre 2020 12:53

event_note Nota de premsa

El Memorial Democràtic instal·la 3 peces Stolpersteine a Cardona

Les peces s’instal·laran aquest dissabte, 26 de setembre, en un acte institucional

Les Stolpersteine són peces artístiques urbanes en record de persones que van ser víctimes del nacionalsocialisme que es col·loquen a la vorera davant la darrera residència que va tenir la persona en llibertat

Stolpersteine
Stolpersteine

El Memorial Democràtic instal·larà tres peces Stolpersteine a Cardona. La primera peça, durant la col·locació de la qual tindrà lloc l’acte institucional organitzat per l’Ajuntament de Cardona, es col·locarà aquest dissabte, 26 de setembre,  a les 19 h al carrer Sant Miquel, 53, a la vorera davant la porta de la casa del deportat Filomeno González.

L’acte comptarà amb la participació de l’alcalde de Cardona, Ferran Estruch, el regidor delegat d’Urbanisme, Patrimoni i Memòria Històrica, Joan Hernández, i el director del Memorial Democràtic, Jordi Font. Posteriorment es col·locaran les llambordes en record dels deportats Ramon Gassó i Antonio Simón.

Deportats en record dels quals es col·loquen les llambordes Stolpersteine

 

Nom

Data de naixement

Data de deportació

Lloc

Data de defunció o alliberament

Lloc on es col·locaran

Filomeno González Carreño

1899

 

1940

 

Mauthausen

 

26/9/1941 (defunció. Gusen)

 

C. Sant Miquel 53

Ramon Gassó Sucarrats

1915

1940

Mauthausen

 

Alliberat

C. Major 25

Antonio Simón Carmona

1908

1941

Mauthausen

31/12/1941 (defunció. Gusen)

 

C. Nou, 28

Altres municipis on es col·locaran llambordes Stolpersteine són:

 

Municipi i comarca

Nombre de peces

Data de col·locació

Esparreguera

(Baix Llobregat)

7

8 d'octubre

Santa Perpètua de Mogoda 
(Vallès Occidental

1

           

8 d’octubre

Vallbona d’Anoia
(Anoia)

1

15 d’octubre

Súria (Bages)

14

17 d’octubre

Figueres (Alt Empordà)

11

10 d’octubre

Sant Cugat del Vallès

(Vallès Occidental)

6

14 d’octubre es fa la presentació de les llambordes al Monestir de Sant Cugat

Ripollet (Vallès Occidental)

4

Novembre

Montornès del Vallès (Vallès Oriental)

3

Sense data

Vilanova i la Geltrú

17

Ajornat a gener 2021

Amb les peces que s’instal·laran el proper dissabte hi haurà 222 llambordes Stolpersteine arreu del territori català.

Actualment, n’hi ha a Albatàrrec (1), Castellar del Vallès (5), Cervera (3), Cubelles (1), els Guiamets (1), Girona (16), Gironella (7), Granollers (7), Granyena de Segarra (1), Igualada (10), Lleida (11), Manresa (24), Mataró (15), Navàs (6), Olesa de Montserrat (10), les Oluges (1), la Prenyanosa (1), el Pont de Vilomara i Rocafort (1), Prats de Lluçanès (2), Puig-reig (4), Rubí (11), Sant Antolí i Vilanova (1), Sant Vicenç de Castellet (1), Sanaüja (1), Talavera (1), Torà (1), Tarroja de Segarra (1), Vallfogona de Riucorb (1), Vilafranca del Penedès (9).  Pontils (1), Santa Coloma de Queralt (3) i Sabadell (61).

El Memorial Democràtic ha coordinat la instal·lació de totes les llambordes, a excepció de les set peces de Gironella, i cinc de les sis col·locades a Navàs. En aquests dos casos, la instal·lació ha estat a iniciativa dels propis ajuntaments.

75.000 Stolpersteine arreu del món

Gunter Demnig va crear i instal·lar la primera Stolpersteine l’any 1996.  Des de llavors, ha col·locat més de 75.000 llambordes a una vintena de països com França, Finlàndia, Lituània o fins i tot Argentina. Stolpersteine és un terme alemany que vol dir ‘pedres que ens fan ensopegar’. Són blocs de ciment, d’aproximadament 10 cm x 10 cm, amb una placa de llautó daurat on hi ha gravades les dades més rellevants de la víctima.

 Cens de deportats

 Les dades sobre els deportats mataronins es poden trobar al cens “Deportats catalans i espanyols als camps de concentració nazis” (banc.memoria.gencat.cat). Es tracta de la base de dades de deportats més completa de l’Estat amb un total de 9.161 persones deportades registrades, de les quals n’hi ha a l’entorn de 2.000 de catalanes. El Cens és el resultat d’un projecte de recerca liderat pel Memorial Democràtic amb la col·laboració de l’Amical de Mauthausen i la Universitat Pompeu Fabra

El Memorial Democràtic

El Memorial Democràtic és una institució pública adscrita al Departament de Justícia que té per missió la recuperació, la commemoració i el foment de la memòria democràtica a Catalunya del període 1931-1980. L’entitat rememora la lluita antifranquista i la transició a la democràcia fins a les primeres eleccions al Parlament de Catalunya.