Justícia, Drets i Memòria

.

Commemoració de l'acte celebrat l'abril de 1970 en solidaritat als presos polítics del franquisme

La Generalitat recorda els 50 anys del 'Price dels Poetes'

query_builder   28 setembre 2020 12:29

event_note Nota de premsa

Commemoració de l'acte celebrat l'abril de 1970 en solidaritat als presos polítics del franquisme

La Generalitat recorda els 50 anys del 'Price dels Poetes'

El teatre de la Biblioteca de Catalunya acollirà un homenatge el pròxim 5 d’octubre amb un recital de poesia i intervencions musicals

 

La consellera de Justícia, Ester Capella, presidirà l’esdeveniment i el cineasta Isaki Lacuesta en farà una pel·lícula
.

El Memorial Democràtic i la Direcció General de Memòria Democràtica organitzen el pròxim 5 d’octubre a les 19 hores un acte al teatre de la Biblioteca de Catalunya en record al Primer Festival Popular de Poesia Catalana, que es va celebrar el 25 d’abril de 1970 al Gran Price de Barcelona, ara fa 50 anys.

L’acte portarà per títol ‘Festival Popular de Poesia Catalana 1970-2020. 50 anys del Price dels Poetes’. Dirigit per Ona Balló i Manuel Guerrero, serà una commemoració del recital de poesia de fa cinc dècades, que es va convertir en un esdeveniment antifranquista i de solidaritat amb els presos polítics. Hi van participar uns 70 poetes, entre els quals Pere Quart o Gabriel Ferrater. 

Presidit per la consellera

L’actriu Carme Sansa, que ja va recitar poemes al festival de 1970,  serà l’encarregada de conduir l’homenatge. Hi intervindrà la consellera de Justícia, Ester Capella, que presidirà l’acte; el president de l'Associació Catalana d’Ex-presos Polítics del franquisme, Carles Vallejo; el codirector escènic del recital de poesia al Price, Feliu Formosa i el director de cinema Pere Portabella. Hi col·laboren l’Associació Catalana d’Ex-presos Polítics del Franquisme, la Institució de les Lletres Catalanes, la Perla29 i Lastor Media.

Recital de poesia amb 30 poetes

Hi haurà un recital de poesia protagonitzat per 30 poetes de diferents estils i generacions, com ara Marta Pessarrodona -que ja hi va ser l’any 1970-, Juana Dolores Romero, Francesc Parcesisas, Perejaume o Maria Cabrera, entre d’altres. El recital anirà acompanyat d’intervencions musicals de la compositora Marina Herlop.

Poetes catalans

Es projectarà també la pel·lícula ‘Poetes catalans’, del cineasta Pere Portabella. Es tracta de la cinta que Portabella va gravar de forma clandestina al Price, el dia del festival. En les imatges s’hi pot veure Pere Quart, Joan Brossa, Salvador Espriu i Gabriel Ferrater.

Pel·lícula d’Isaki Lacuesta

Aquesta vegada, el cineasta Isaki Lacuesta filmarà una pel·lícula de l’acte a la Biblioteca de Catalunya. La gravació serà amb un rodatge multicàmera, que comptarà amb un equip compost per professionals i alumnes de l’ESCAC i la Universitat Pompeu Fabra.

En directe per streaming

Les inscripcions per assistir a l’acte es podran fer, a partir de l’1 d’octubre, al web del Memorial Democràtic (memoria.gencat.cat). L’acte es podrà seguir per streaming al canal de Youtube de la institució mitjançant aquest enllaç https://youtu.be/PMRqjSrjLZY

El cartell

Si al festival de 1970 Josep Guinovart va ser l’autor del cartell, enguany el cartell dels 50 anys del Price ha estat obra de l’artista Frederic Amat, el qual va participar a l’acte de 1970 com a escenògraf.

Clam per les llibertats

El Primer Festival de Poesia Popular Catalana va ser un recital de poesia resistent esdevingut un clam per les llibertats, que va aplegar 3.000 persones i va comptar amb la participació de poetes i actors de totes les generacions. La iniciativa va néixer de la Comissió Coordinadora de Forces Polítiques de Catalunya, que aplegava els partits polítics clandestins, amb la finalitat d’impulsar un gran acte públic de mobilització popular de solidaritat amb el moviment obrer i les famílies dels presos polítics.

2  

Imatges

Fragment de la pel·lícula "Poetes Catalans" de Pere Portabella

Fragment de la pel·lícula "Poetes Catalans" de Pere Portabella 85

Fragment de la pel·lícula "Poetes Catalans" de Pere Portabella 2

Fragment de la pel·lícula "Poetes Catalans" de Pere Portabella 2 64

2  

Fitxers adjunts

Programa

Programa
PDF | 1618

Cartell

Cartell
PDF | 5986

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia