Direcció General de Comunicació

covid

El Govern aprova un nou Decret llei amb mesures fiscals per pal·liar els efectes de la pandèmia generada per la Covid-19 a Catalunya

query_builder   30 setembre 2020 15:26

event_note Nota de premsa

El Govern aprova un nou Decret llei amb mesures fiscals per pal·liar els efectes de la pandèmia generada per la Covid-19 a Catalunya

  • L’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles de tracció mecànica meritarà a 31 de desembre del 2020 per a turismes, furgonetes i motocicles

 

  • La liquidació de l’impost sobre les estades en establiments turístics, corresponent a la temporada d’hivern 2019-2020 i d’estiu 2020, es podrà fraccionar o ajornar, excepcionalment

 

El Govern ha donat llum verda a un nou Decret llei de mesures urgents en matèria fiscal. El text incorpora un seguit d’actuacions que complementen d’altres aprovades durant la primavera, en el moment més àlgid de la pandèmia, amb l’objectiu de donar resposta també ara a les necessitats del conjunt de la ciutadania per l’excepcional situació econòmica, marcada per una recuperació més lenta, incerta i asimètrica del que es preveia cinc mesos enrere. En aquest sentit, el Decret llei introdueix algunes modificacions que afecten l’impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica i l’impost sobre les estades en establiments turístics.

 

Impost sobre les emissions de CO2

 

Pel que fa a l’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles de tracció mecànica, el Decret llei aprovat avui pel Govern modifica la Llei 16/2017 del canvi climàtic i la Llei 9/ 2019, del 23 de desembre, que afecta l’Impost sobre les emissions diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica, així com el Decret llei 14/2020, de 28 d’abril. En aquest sentit, el text aprovat avui pel Govern introdueix els canvis següents:

 

  1. Es deixa sense efecte l’exercici 2019 que obligava a tributar turismes i furgonetes.

 

  1. Pel que fa a l’exercici 2020, que es meritarà el proper 31 de desembre, s’aplica la tarifa més baixa, prevista inicialment només per al 2019, fins a 120 g/km en el cas dels turismes i les motocicletes i fins a 160g/km per a les furgonetes. Els recursos, que estaran disponibles el 2021, es destinaran a polítiques ambientals.

 

  1. Es modifica el calendari de publicació dels padrons provisionals i definitius d’aquest tribut, amb la informació de l’import que haurà de liquidar cada contribuent, corresponent a l’exercici meritat el 2020. D’acord amb el text aprovat, el padró provisional s’exposarà entre l’1 i el 15 de maig del 2021 i el padró definitiu, entre l’1 i el 15 de setembre del 2021.

 

  1. S’estableix la fórmula (regla de càlcul) per calcular les emissions de CO2 de les motocicles que, per la seva antiguitat, no disposen de dades oficials. La fórmula té en compte tota una sèrie de variables tècniques com ara: el combustible, la cilindrada, la potència del motor, el pes o l’antiguitat, entre altres.

 

  1. Finalment, el Decret Llei aprova una bonificació del 100% de la quota íntegra per als vehicles considerats “clàssics”, de la mateixa manera que la legislació vigent ja preveu per als vehicles “històrics”. Per poder gaudir d’aquesta bonificació, els propietaris dels vehicles hauran de presentar davant l’ATC un certificat ‘d’idoneïtat’ validat per la Federació Catalana de Vehicles Històrics, que tindrà una validesa de 10 anys.

 

Impost sobre les estades en establiments turístics

 

Amb l’objectiu de donar resposta a les dificultats econòmiques que encara afecten especialment el sector del turisme a Catalunya, el Govern també ha aprovat facilitar les liquidacions de l’impost sobre les estades en establiments turístics. Així, els obligats tributaris (els titulars de l'explotació dels establiments subjectes a l'impost) podran sol·licitar, excepcionalment, l’ajornament o el fraccionament del pagament de l’impost corresponent —amb aplicació dels requisits, termes i condicions que estableix la normativa general tributària— a la temporada d’hivern del 2019 (de l’1 d’octubre del 2019 al 31 de març del 2020) i la d’estiu 2020 (de l’1 d’abril al 30 de setembre del 2020).

 

Aquesta mesura complementa la ja aprovada pel Govern en el Decret Llei 6/2020, de 12 de març, segons la qual es donava una moratòria de la presentació de les autoliquidacions corresponents a la temporada d’hivern 2019-2020 i es fixava el període d’ingrés entre l’1 i el 20 d’octubre d’enguany.

 

El Decret llei aprovat avui s’estructura en dos capítols, tres articles, quatre disposicions addicionals, una disposició transitòria i dues disposicions finals i entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació en el DOGC, a excepció de les modificacions que afecten l’impost sobre les estades en establiments turístics, que ho farà amb data d’1 d’octubre del 2020.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia